Zavřené hranice děsí studenty víc, než ztráta zaměstnání

Již více než třetina studentů pocítila finanční dopady pandemie. Některým se snížily příjmy, a to řádově o tisíce korun měsíčně, jiní přišli o práci nebo byl ukončen pracovní poměr některého z rodičů.

Z výsledků mezinárodního průzkumu společnosti GTS ALIVE, oficiálního vydavatele mezinárodních identifikačních průkazů ISIC, v němž odpovídalo 5 576 českých studentů středních, vyšších a vysokých škol, však vyplývá, že mnohem více než ztráta zaměstnání trápí mladé respondenty představa, že by nemohli v budoucnu vycestovat za hranice České republiky.

Dopady pandemie na české studenty

Finanční ztráty postihly v uplynulých týdnech 36 % studentů.

V některých případech rodinné finance poznamenala ztráta zaměstnání rodičů, jiní přišli o brigádu či stálou práci a pravidelný příjem. Nejrychleji se tato situace projevila v oblasti gastronomie, kterou označila v odpovědích až jedna pětině dotazovaných. Výše ztrát se pohybují nejčastěji v řádech tisíců korun měsíčně, mnozí ze studentů jsou tak nyní zcela finančně závislí na rodičích.

Výpovědi se momentálně obává 18 % studentů, zavřených hranic však až dokonce 39 %

„Studenti vnímají cestování jako nezbytnou součást karierního, ale i osobního rozvoje. Právě oni patří ke skupině, která bude své cestovatelské plány měnit spíše minimálně. Přes současnou situaci plánuje v následujícím školním roce práci nebo studijní stáž v zahraničí asi čtvrtina z nich. Většina v průzkumu uvedla, že vycestování možná odloží, ale s velkou pravděpodobností nezruší,“ komentuje výsledky průzkumu Jana Valušová, Director of International Business Development společnosti GTS ALIVE.

Studenti počítají s létem v tuzemsku

Obavy o budoucnost, ekonomickou situaci, zdraví rodiny a přátel nebo strach z nedokončení ročníku na škole patřilo k dalším nejčastěji jmenovaným obavám studentů. Pandemie zasáhla také do jejich letního plánování. Někteří z nich se bojí, že budou muset zrušit zahraniční dovolenou, nebo dokonce svatbu, jiní účast na letních táborech, jazykových kurzech, festivalech a podobných hromadných akcích. Dovolenou v Čechách místo v zahraničí již plánuje bezmála polovina studentů.

S rodinou ano, ale ne doma

Současná situace přinesla i několik pozitivních změn. Až 40 % studentů ocenilo možnost věnovat více času rodině. Většinu z nich ale už nebaví trávit tolik dní pouze doma. Uzavření veřejných prostor a škol řešili nicméně po svém. Ve volném čase se nejvíce věnovali sledování seriálů a filmů, rodině, sportu či sociálním sítím. Mnohem více času doma trávili také studiem. Celých 70 % respondentů současně označilo přípravu z elektronických zdrojů za nejméně oblíbenou činnost.

Čeští studenti dobrovolničí více než v zahraničí

„Z dlouhodobé práce se studentskou komunitou na české i mezinárodní úrovni víme, že studenti se chtějí aktivně zapojovat do celospolečenského dění. Po celém světě se nyní studenti podílejí na dobrovolnické činnosti a my jsme velmi potěšeni, že zrovna čeští studenti se zapojili ze všech dotazovaných zemí nejvíce,“ komentuje výsledky Matt East, CEO GTS ALIVE. V České republice se respondenti nejvíce angažovali v šití roušek, domácí výuce dětí, pomoci seniorům nebo hlídání dětí.

Nákupy v době pandemie

Studenti v době karantény také více nakupovali online. Z výsledků průzkumu vyplývá, že e-shopy pravidelně využívala 55 % z nich. Mezi oblíbené zboží patřilo především oblečení, knihy, jídlo, ale třeba i počítačové či deskové hry, PC příslušenství, věci na tvoření, drogerie, léky, ochranné pomůcky či chovatelské potřeby.

Dvě třetiny dotázaných si vystačily s částkou do 500 korun týdně.

O průzkumu:
On-line průzkum „Covid-19 očima studentů“ byl realizován společností GTS ALIVE na 5 576 českých studentech středních, vyšších odborných a vysokých škol v období 3. 4. – 14. 4. 2020. Totožný on-line dotazník proběhl ve dnech 8. – 16. 4. 2020 také ve Španělsku, Indii, Spojených arabských emirátech či v Rumunsku. Celkem se do mezinárodního průzkumu „Covid-19 očima studentů“ zapojilo na 9 209 studentů.

Autor
Ondřej Krist