Jak na studentské jízdné v Praze

Jednou z mnoha výhod průkazu ISIC je, že s ním u dopravců jednoduše prokážete, že máte nárok na zlevněné jízdné. Odpadá nutnost nosit u sebe jiné doklady, jako je potvrzení o studiu nebo různé školní kartičky a průkazky.

S jakými typy slev se můžete setkat

Stačí mít prostě ISIC a jedete se slevou. V tomto článku vám ukážeme, jak studentské jízdné funguje v Praze, jak se v systému tarifů zorientovat a jak svůj ISIC přesně uplatnit.

Nejprve je třeba si ujasnit, s jakými typy studentských slev se v Praze a okolí můžete setkat a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Podle toho, který z nich používáte, se odvíjí výše slevy, na kterou máte s ISIC nárok.

Pražská integrovaná doprava (PID) v sobě zahrnuje městskou hromadnou dopravu (ta operuje na území města Prahy) a dále regionální dopravu (okresy v okolí Prahy).

  • Pro regionální dopravu (vlaky a autobusy – zóny PID 1-9) platí pro studenty do 26 let státní sleva 50 %. Průkaz ISIC je plně uznávaný jako doklad pro získání této slevy. Všechny podrobnosti o 50% slevě se dozvíte v tomto článku
  • Pro dopravu po Praze (metro, tramvaje, městské autobusy – zóny P+0+B) neplatí sleva 50 %, ale studenti využívají tarify Junior a Student. Děti do 15 let pak mají v Praze nárok na jízdné zdarma. Studentské slevy platí jen na předplatné jízdenky (měsíc a víc). Na krátkodobé jízdné se tyto slevy nevztahují. Podrobné informace o tarifech PID najdete na webu PID.

Jak zakoupit dlouhodobou jízdenku na pražské MHD s průkazem ISIC

Kupón na dlouhodobou jízdenku v pražské MHD lze získat hned několika způsoby. Záleží, zda máte čipovou kartu Lítačka, nebo používáte papírové kupóny.

Pozor – při pořízení kupónu na prodejních místech PID se nelze prokázat průkazy ISIC vydanými na některých mimopražských VŠ. Důvodem je nekompatibilní čip s technologií PID. Průkazy ISIC vydané na pražských VŠ jsou uznávány.

Při nákupu on-line na e-shopu nebo v aplikaci PID Lítačka lze uplatnit veškeré průkazy ISIC vydané v ČR všechny VŠ, SŠ, ZŠ i zakoupené napřímo.

Všechny možnosti, jak si pořídit dlouhodobé jízdenky PID:

S čipovou kartou Lítačka:

1) On-line na e-shopu a aplikaci PID Lítačka
Výhody:

  • Lze uplatnit jakýkoliv ISIC (všechny školy v ČR)
  • Rychlý nákup v e-shopu nebo mobilní aplikaci
  • Možnost přenést el. kupón s jízdenkou na bankovní karty nebo In-kartu ČD

Nevýhody

  • Nutnost platby on-line

2) Osobně na prodejních místech PID
Výhody:

  • Možnost zaplatit hotově
  • Možnost přenést el. kupón s jízdenkou na bankovní karty nebo In-kartu ČD

Nevýhody:

  • Nelze uplatnit ISIC z některých mimopražských VŠ (MUNI, UTB, MENDELU, UPCE, VŠO, VŠPJ, OSU)

S papírovou Průkazkou PID:

1) Pouze osobně na vybraných prodejních místech PID
Výhody:

  • Možnost zaplatit hotově
  • Není třeba žádat o kartu Lítačka
  • Vystavuje se na počkání s Průkazkou PID

Nevýhody:

  • Nelze nahrát na čipovou kartu Lítačka
  • Nelze přenést na jiné identifikátory
    (bankovní karty, In-kartu)
  • Nelze uplatnit ISIC z některých mimopražských VŠ (MUNI, UTB, MENDELU, UPCE, VŠO, VŠPJ, OSU)

Podrobné informace o nákupu dlouhodobých jízdenek najdete na webu PID.

Naše doporučení

Pro bezstarostný a rychlý nákup zlevněného kupónu v Praze doporučujeme vždy využít e-shopu PID Lítačka nebo mobilní aplikace PID Lítačka.

Máte tak jistotu, že ať mát ISIC vydaný jakoukoliv školou, studentský sleva vám bude vždy uznána. Nákupem v on-line navíc ušetříte čas ve frontách a kdykoliv budete moct své časové jízdenky jednoduše prodloužit.

Zakoupený kupón si navíc můžete nahrát kromě Lítačky také na svou platební kartu nebo In-kartu Českých drah. ISIC stačí zadat jen jednou při registraci a dál už se o nic nestaráte.

Průkaz ISIC je v pražské MHD akceptován vždy po dobu trvání školního/akademického roku, pouze však v období 09/20xx až 10/20xx+1.

Pokud vám stále není něco ohledně studentského jízdného jasné, neváhejte nám napsat na info@isic.cz, na Facebook ISIC POINT nebo na Instagram ISIC_cze.

Přejeme vám šťastnou cestu s ISIC!

Autor
Veronika Vlachová