Víš, jaká je skutečná cena za jedno bavlněné tričko?

fairtrade móda

Až příště půjdeš nakupovat oblečení ve slevách, mysli na to, že na výrobu jednoho trička je zapotřebí 2 700 litrů vody. To je takové množství tekutin, které by jednomu člověku vydrželo 900 dní.

Oblečení se vyrábí převážně v rozvojových zemích. V textilních továrnách mnohdy panují otřesné podmínky – lidé tu pracují běžně i 16 hodin denně bez volna, pohybují se mezi nebezpečnými chemikáliemi a za to všechno dostávají plat, který nestačí ani na pokrytí těch nejzákladnějších výdajů. Takové zacházení možná nepřímo podporuješ i ty, pokud nakupuješ kvanta extrémně levného oblečení v řetězcích. Můžeš to ale změnit, ať už svým vlastním spotřebitelským chováním nebo podporou značek, kterým není udržitelnost lhostejná.

Ekologie sluší každému

Dříve se oděv pořizoval na celý život, přešíval se, opravoval, nebo zkrátka poslal dál. Inspiruj se a vyraz pro nové kousky do sekáče nebo na bleší trh. Využít můžeš i stále oblíbenější „swap“, kde své nenošené oblečení můžeš s někým vyměnit.

fairtrade uniformy VodafoneExistují i značky, kterým na lidech vyrábějících oblečení záleží a které se rozhodly zapojit do Fairtrade hnutí a zasadit se o spravedlivější svět. Například český Vodafone nedávno představil novou kolekci firemních uniforem, která pochází z trvale udržitelné výroby a pyšní se právě známkou FAIRTRADE. Vodafone myslí i na upcyklaci – až pracovní oděv doslouží, lze jednoduše odpárat logo a původně firemní tričko nebo svetr nosit i nadále.

 

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.