Vintage móda – udržitelnost a originalita v jednom

slečna oblečená ve vintage stylu stojí vedle retro kola

Miluješ originální módu a slovo udržitelnost ti dává smysl? Tak to je čas prozkoumat, co ti může nabídnout vintage styl. Podívali jsme se na to, jak vintage módu poznat a kde ji sehnat.

Udržitelnost v módě 

Koupit, chvíli nosit a při jarní čistce šatníku vyhodit. To je obvyklé módní kolečko – je těžké ignorovat 75% slevy nebo halenku za 199 Kč. Fast fashion je však v posledních letech na ústupu. Stále výraznějším trendem se stává udržitelnost, se kterým se snaží držet krok velcí hráči na módním trhu i malí výrobci. Postupně se udržitelnosti učí i retaily, ačkoliv tam to ještě asi potrvá, protože většina zákazníků nakupuje módu právě tam a nízké ceně zkrátka neodolá. Chceš se vyhnout mainstreamu a být originální? Seznam se s vintage stylem, který zažívá raketový vzestup. 

Vintage móda – jak ji rozeznat?  

Označení “vintage” se vžilo pro historické a kvalitní věci. Co se týče módy, můžeme si pod „vintage“ představit kousky oblečení ze skříní našich babiček nebo které najdeme v kvalitním sekáči. K vidění jsou však i na módních molech a nechybí ani v kolekcích slavných značek, jako je Chanel nebo Dior. Ne však každý starý kousek si zaslouží titul vintage. Správné vintage oblečení musí být z kvalitního materiálu, neopotřebované a působit luxusně. Mělo by se odlišovat originálním střihem, specifickým zdobením a vkusnými detaily.  

vintage oblečení a doplňky

Jak vintage styl zařadit do šatníku? 

Nezapomeň, že nic se nemá přehánět. Pokud se rozhodneš obléci originální vintage kousek, nekombinuj jej s dalším výrazným vintage oblečením najednou, pokud nechceš působit jako postava z filmu pro pamětníky. Vzácný kousek musí ve tvém outfitu dominovat, zbytek oblečení by měl být méně nápadný. Pozor také, aby se ti nestalo, že zkombinuješ retro šaty z šedesátek s botami nebo kloboukem z třicátých let, případně s módním výstřelkem ve stylu hippies, grunge

nebo osmdesátkové diskotéky. Přeci jen móda našich maminek se od toho, co nosily za mlada babičky, celkem liší a pokud chceš působit vkusně, je dobré v tom mít jasno. Super blog, kde si můžeš o jednotlivých vintage stylech něco nastudovat, je www.glamourcabaret.cz.

Foto: www.bohemianretro.com

Kde najít vkusné vintage oblečení? 

Pro začátek můžeš prohledat babičky nebo mamky historický šatník nebo mrknout na půdu. Pokud byly majitelkami nějakého parádního módního pokladu, dost možná jej nevyhodily a rády ti jej přenechají. Dalším zdrojem mohou být vybrané e-shopy, jako www.bohemianretro.com, www.asos.com nebo www.malecerne.cz. Pokud hledáš spíš retro sportovní a streetové oblečení, poslouží www.almovintage.com. Navštívit můžeš také kamenné secondhandy, jako Pražské muzeum módy & Vintage Obchod ve Štupartské ulici nebo síť secondhandů Módní kouč. Nové oblečení ve stylu retro najdeš ale i v obchodech Mango nebo Reserved. 

slečna v kostkovaných retro šatech

Vintage milují i slavné ženy

Vintage oblečení si zamilovaly i některé celebrity. Velkými propagátorkami retro outfitů jsou třeba Mila Jovovich, Julia Roberts, Emma Chamberlain nebo dvojčata Mary-Kate a Ashley Olsenovy. Najdeš u nich inspiraci?

Foto: Instagram celebrit

Dává ti udržitelnost v módě smysl, ale vintage styl není tvoje kafe? V sekáči můžeš najít super věci i v jiných stylech, mrkni se na designové second-handy, které s klidem doporučíš kámošce.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.