Vyznáš se v dress codech?

Přišla ti pozvánka na svatbu s dress codem a ty nevíš, co si máš obléct? Unikaj ti rozdíly mezi business a smat casual? Pak si klidně vytiskni našeho průvodce dress cody a budeš mít konečně jasno v tom, jaký outfit zvolit na příští společenskou akci.

Pravidla dress codu

Casual

Pokud jdeš na akci, kde je casual dress code, tak si s oblečením nemusíš příliš lámat hlavu. V podstatě si můžeš obléknout cokoli, v čem se cítíš dobře. Rifle, tenisky, triko. Nic tím nezkazíš. Přesto zde platí pár zásad, které se sluší dodržet. Křiklavé, politické nebo rádoby vtipné nápisy na oblečení nech ve skříni.

Business Casual

Pod pojmem business casual si můžeš představit slušné oblečení na každodenní nošení do kanceláře. Tedy outfit, který není příliš formální, ale zároveň se v něm nesmíš stydět jí na obchodní schůzku. Kluci mohou zvolit jednobarevné kalhoty a polo triko, košili nebo svetr a k tomu polobotky. Holky mají díky různorodějšímu šatníku více možností, ale šaty pod kolena a sukně s košilí či halenkou budou vhodné vždy. Líčení by mělo být jemnější, ale nemusíš se bát přidat šperk a vysoké podpatky.

Smart Casual

Tento dress code povoluje kombinaci formálních a neformálních kousků. Prostě takové smart řešení. Kluci můžou zvolit dobře padnoucí džíny nebo bavlněné kalhoty se sakem a košilí. Holky dobře využíjí kalhoty v cigaretovém střihu nebo kulotky a halenky. Vhodné jsou i černé džíny doplněné o výraznější top. I když je smart casual méně formální než jeho kolega business casual, vybírej neutrální barvy a elegantní střihy. Křiklavé barvy a příliš zdobené kousky nechej pro tentokrát ve skříni.

Business/Informal

Čím formálnější dress code, tím míň možností. To pro kluky znamená oblek s bílou košilí a držet se hnědé, modré, šedé a černé barvy. Holky by měly volit šaty pod kolena, pouzdrovou sukni s košilí či dámský oblek a podpatky. Co se týče barev, určitě můžeš zvolit i výraznější barvy, ale potom by mělo jít pouze o jednobarevný kousek.

Semi formal

Tento dress code se často vyžaduje na svatbách nebo v dražších restauracích. Kluci by měli sáhnout po tmavě modrém nebo černém obleku, doplnit jej botami a páskem ve stejné barvě a černými ponožkami. Pro holky jsou vhodné cocktailové šaty, pozor ale, aby nebyly příliš krátké. Rozhodně nevol šaty do půlky stehen, ideálně by měly končit pár centimetrů nad kolenem. Barvu šatů pak zvol podle události, na kterou se chystáš. Do restaurace můžeš klidně v malých černých, ale na svatbu zvol raději pastelové odstíny.

Formal/Black-tie

Jestli jdeš na akci, která vyžaduje black-tie, musíme se přiznat, trochu ti závidíme. U kluků jedinou možnou volbou černý smoking se sněhově bílou košilí, černým smokingovým pásem, motýlkem, černými oxfordkami a manžetovými knoflíčky. Holky u tohoto dress codu volí dlouhé večerní šaty, barvě se meze nekladou a mezi vhodné látky se řadí samet, hedvábí i krajka. Boty na vysokém podpatku jsou samozřejmostí.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.