Oblečení odolné vůči větru

Fuknční oblečení odolné vůči větru

Víš, kdy se tvé tělo cítí nejlépe? No přece když se nepřehřívá a není mu zima. Jednoduše tehdy, když si udržuje svou optimální teplotu. Je tedy více, než rozumné, vybrat si to správné funkční oblečení – a nemyslíme jen to, které je odolné vůči větru.

Princip zachování tepla a prevence jeho ztráty

Zachování tepla

Oblečení odolné vůči větru je jistě důležité, ale pro tvé tělo je prioritní se celkově cítit pohodlně, nemrznout a nepřehřívat se. Lze toho dosáhnout tak, že se vhodně oblékneš do různých klimatických podmínek, ať už jde o teplo nebo zimu. Je dobré si uvědomit, jakým způsobem ztrácíš teplo nejčastěji.

Tepelná ztráta sáláním

Celým povrchem těla nejen vyzařuješ, ale také ztrácíš teplo. Největší pozor si musíš dát na oblasti těla, které zaujímají velkou plochu, a tudíž jsou z hlediska ztrátovosti nejzásadnější. Jedná se o hlavu, ruce a nohy. Pokud dostatečně zakryješ tato místa, zvýšíš si tím zcela zásadně tepelný komfort. Žádné oblečení ani vybavení tě nezahřeje, protože má pouze izolační vlastnosti.

Tepelná ztráta způsobená prouděním

Tohle budeš asi dobře znát – vzduch proudící kolem tvého těla dokáže vrstvu ohřátého vzduchu, kterou si tvé tělo vytváří, jednoduše odfouknout. Odborně se tento jev nazývá Wind Chill efekt. To je důvod, proč se vyrábí oblečení, které je odolné vůči větru.

Tepelná ztráta způsobená vlhkem

Poslední, leč nejzásadnější tepelnou ztrátu způsobuje vlhko. Voda dokáže odvést teplo 42x rychleji, než vzduch. Určitě znáš ten pocit, když promokneš a zůstane na tobě mokré oblečení, zima se dostaví velmi brzy. A tehdy přichází na řadu nepromokavé oblečení, které chrání před vlhkem zvenčí. Zde přichází v úvahu také prodyšné a rychleschnoucí oblečení, které chrání před vlhkem zevnitř – potem.

Jak si vybrat vhodné oblečení

Pamatuj, že oblečení, které je odolné vůči větru je až třetí vrstvou, kterou si oblečeš. Předchází mu dvě důležité vrstvy.

První vrstva – funkční prádlo

Úkolem první vrstvy je odvést pot od těla a tím ho udržet v suchu. Zároveň by mělo rychle schnout a nepřejímat pachy při dlouhodobém nošení. První vrstvu si vybírej tak, aby ti vyhovoval i materiál, ze kterého je funkční prádlo vyrobené. Vybírat můžeš z materiálů jako je přírodní vlna merino, která je sice dražší, ale určitě stojí za to. Druhou volbou jsou syntetické materiály a třetí možností je kombinace předchozích dvou materiálů. Výběr je veliký, záleží tedy jen na tobě.

Druhá vrstva

Druhá vrstva navazuje na funkční prádlo a je neméně důležitá. Tato vrstva má dvě hlavní funkce: izolační (udržet vyprodukované tělesné teplo) a podpůrnou v odvádění potu od těla. Mezi přírodní materiály druhé vrstvy patří merino vlna, ale hodně oblíbenou a dobrou volbou je také technický fleece. Pak tu máme klasický fleece a novinku v podobě Polartec Alpha – extrémně prodyšný materiál, který je kombinovaný s lehkým větruodolným nylonem na povrchu. Polartec Alpha umí při náročných aerobních aktivitách částečně nahradit i třetí vrstvu (softshell).

Třetí vrstva – softshell 

Tato vrstva, která je odolná vůči větru samozřejmě navazuje na předchozí dvě. Kromě podpory odvodu potu má také funkci ochrannou. Skvěle zamezuje již zmíněnému Wind Chill efektu, tedy ztrátě tepla způsobené prouděním vzduchu. Softshell znamená v doslovném překladu „měkká skořápka“. Vyvinula ji firma Schoeller ve Švýcarsku za účelem vytvořit materiál, který je univerzální k nošení v co možná nejrůznorodějších podmínkách. Softshell je příjemně měkká tkanina, na povrchu hladká, ale zároveň pružná. Nabízí především odolnost vůči větru, odolnost vůči vodě a prodyšnost. Dělí se na dva druhy:

Membránový softshell, který je díky membráně 100% odolný vůči větru, a díky tomu se hodí k zimním aktivitám. Neprofoukne a jeho voděodolnost proti sněhu stačí. Jedinou nevýhodou je prodyšnost v suché zimě s velkým rozdílem teplot. Lze ho nosit také ve městě.
Nemembránový softshell, který větru dobře odolává, ale nemusí být nutně 100% odolný vůči větru. Silnější stránkou nemembránového sofshellu je kombinace odolnosti proti větru a prodyšnost. Díky hustému tkaní zablokuje téměř veškerý vítr a přitom zůstává skvěle prodyšný. Jeho použití je díky tomu univerzální. Zvládne i menší dešťovou přeháňku a nemá problém ani se sněhem, pokud je suchý. Využiješ ho při trekkingu, lezení, na kole, na běžkách a při mnoha dalších outdoorových aktivitách.

Čtvrtá vrstva – nepromokavá

Hardshell (tvrdá skořápka) je králem funkčního oblečení. Úkolem čtvrté vrstvy je zvládnutí dvou zdánlivě protichůdných věcí – zajištění 100% nepromokavosti a zachování co možná největší prodyšnosti. Nejčastěji se k tomuto účelu používá membrána nebo zátěr.

Zátěr se na materiál nanáší formou natření a „zažehlení“ a patří mezi levnější způsob výroby. Nemá příliš vysoké parametry nepromokavosti, není moc prodyšný a má omezenou životnost.

Nepromokavá a prodyšná membrána je oproti zátěru technologicky mnohem sofistikovanější. Jedná se o tenoučký „igelit“, který zvenku nepropouští vodu, ale z vnitřku ji propustí. A to díky mikroporézní membráně, která má spoustu miniaturních dírek, které vodu dovnitř nepropustí, ale vodní pára (pot) jimi projde ven. Největším a nejznámějším výrobcem je firma W.L. Gore a její membrána Gore-Tex. Výběr na trhu je velký a liší se pouze svými výrobními technologiemi. Můžeš si vybrat membránu dvouvrstvou, dvou a půl vrstvou nebo třívrstvou. Membrána má lepší nepromokavost, než zátěr a navíc u ní nepromokavost můžeme měřit. Za nepromokavé můžeme prohlásit cokoli, co udrží tlak 2 metry vodního sloupce (dle legislativní evropské normy), v praxi je to však od 15 m vodního sloupce výš.

Nepromokavé a softshellové kalhoty

Kalhoty jsou neméně důležité, neboť voda, která steče z bundy dolů, teče zpravidla na kalhoty – a pokud nejsou nepromokavé, tak i do bot. V podstatě platí to samé, co jsme zmínili výše. Membránové kalhoty více vydrží a mají lepší parametry. Softshellové kalhoty jsou pohodlné, prodyšné a pružné a lépe je využiješ při pohybových aktivitách. Nejsou sice 100% voděodolné, ale nějaký ten deštík zvládnou.

Slušný výběr outdoorového oblečení najdeš na webu alpinepro.cz nebo ve specializovaných prodejnách a e-shopech Hudy či Rockpointu, kde ti s výběrem oblečení skvěle poradí.

 

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.