Martensky: boty, které ti vydrží!

boty Dr. Martens

Hledáš boty, co vydrží opravdu dlouho? Kožené boty Martensky tě překvapí kvalitním zpracováním i materiály! Díky tomu se z nich stanou opravdu boty na celý život. Martensky jsou stylové, nápadité a svým designem, barvou i vzory zaujmou na první pohled. V následujících řádcích se dozvíš, k čemu je nosit, jak je vybrat, a hlavně jak se o Martensky správně starat, aby s tebou zůstaly opravdu dlouho.

Jak nosit Martensky?

Z počátku nosili tuto obuv hlavně dělníci a pošťáci. V 70. a 80. letech se však Martensky staly součástí mnohých subkultur, jako byli skinheadi propagující dělnickou třídu i hudebníci tvrdších žánrů a jejich fanoušci, kteří se zasloužili o jakousi propagaci Martensek v Americe. Avšak teprve až v roce 2003 se tato značka spojila s různými návrháři a designéry, kteří z bot udělali stylový kousek, který najde místo v každém šatníku.

Pokud nevíš, k čemu Martensky nosit, můžeš si být jistý, že prakticky ke všemu. Některé kousky se hodí k džínám, jiné k teplákům nebo dokonce k šatům. Nízké varianty obuješ i k obleku a pokud by ti i tak chyběly nápady, koukni na jejich Instagram, kde se outfity a inspirací rozhodně nešetří.

Jak ošetřovat Martensky?

Stejně jako o každé jiné kožené boty musíš správně pečovat i o Martensky. Stačit ti k tomu bude však jen pár věcí – jemný hadřík, impregnační a čistící přípravek na kůžiBoty je tedy potřeba již před první vycházkou naimpregnovat. V průběhu jejich života jim pravidelně dopřej trochu „hygieny“ za pomoci vlhkého hadříku a taky trochu výživy přípravkem na kůži nebo olejem, aby se kůže nevysušila a nepraskala. Pokud se o svůj pár budeš takto starat, vydrží s tebou všechno!

Druhy a typy boty

Martensky se vyrábí v různých provedeních, aby si každý přišel na své. Vybírat tak můžeš z Martensek pánských, dámských i dětských, vysokých i nízkých, nebo dokonce z elegantnějších variant vhodných i na zimu.

Nesmrtelná klasika – Dr. Martens 1460

boty Dr. Martens

Dr. Martens 1460 je nejstarší a vůbec první model, který se pod touto značkou vyrobil. A díky nadčasovému vzhledu a dokonalému střihu se vlastně vyrábí dodnes, přičemž za ta léta jeho obliba jen rostla. Model poznáš jednoduše – jedná se o vysokou botu s osmi páry dírek, žlutým prošíváním, hladkým vzhledem kůže a typickou vysokou podrážkou.

Martensky nízké – model 1461

Model 1461 se od klasiky liší pouze v tom, že bota není kotníková, ale nízká.boty Dr. Martens Díky tomu vypadají elegantněji, takže si je klidně můžeš obout i na slavnostnější příležitosti, k obleku nebo třeba k šatům. Hladká kůže jejich elegantní vzhled ještě podtrhne.

Martensky najdeš i na e-shopu D-Sport! Jen tam mizí rychlostí blesku a počty jsou omezené. Tak vybírej raději rychle. 🙂

TIP: S průkazem ISIC máš 10% slevu nejen na Martensky, ale veškerý nezlevněný sortiment e-shopu D-Sport.

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.