Komu sluší zlaté a komu stříbrné šperky?

zlaté a stříbrné šperky

Jak si vybrat vhodný šperk? A z čeho by měl vlastně být? Čemu dáváš přednost ty při výběru šperků – vede zlato nebo stříbro? Šperky mají v životě člověka dlouhou historii.

Šperky lidé je nosí již 75 000 let a jejich historie tedy sahá až do doby, kdy Zemi obývali jeskynní lidé. Sloužily jako ozdoby, ale v pozdějších dobách také jako symbolika bohatství a moci. Vzhledem k ceně a bohatství ve společnosti se tak zabydlely jak stříbrné tak zlaté šperky. S časem se staly součástí našeho každodenního života a naší identity, která k nám neodmyslitelně patří.

Zlaté nebo stříbrné šperky?

A jak si vybrat ten pravý šperk, když máš k dispozici takovou škálu možností? Pojďme se podívat na způsob výběru z jiného úhlu pohledu. Co kdybychom zahrnuli výběr podle tónu pleti, přidali barvu očí a vlasů a zohlednili styl oblékání, aby daný šperk mohl podtrhnout vlastnosti zvolené osoby a krásně ji doplňoval…

Tón pleti by mohl být výchozím bodem při rozhodování. Rozlišujeme celkem tři tóny pleti – studený, teplý a neutrální.

Šperky pro studené typy

Studený tón se vyznačuje narůžovělou či červenou barvou kůže, přirozeně blond, černými nebo hnědými vlasy a barvou očí od světle modré po tmavě hnědou. Studené typy se špatně opalují a kůže se snadno na slunci spálí. Lidem se studeným tónem pleti sluší chladivě zbarvené kovy: stříbro, bílé a růžové zlato a platina. Přidáme-li do šperků ozdobné drahokamy, pak by se nejvíce hodily v odstínech růžové, červené, modré, fialové a zelené. Určitě mezi ně patří safíry, rubíny, granáty, ametysty, smaragdy, turmalíny, akvamaríny i topazy.

Šperky pro teplé tóny

Teplý tón pleti se vyznačuje nádechem kůže do zlaté, meruňkové, hnědé nebo žluté barvy. Barva očí je nejčastěji modrá, zelená či oříškově hnědá. Přirozenou barvou vlasů bývá zrzavá, hnědá s červeným tónem nebo medová blond. Kůže se na slunci snadno a rychle opálí, zřídka kdy se spálí. Lidem s teplým tónem pleti sluší šperky z hřejivě zbarvených kovů: žluté a růžové zlato. Pokud šperky doplníme ozdobnými kameny (drahokamy), je dobré se držet hnědých, oranžových, červených, zlatých, tyrkysových či žlutozelených tónů barev. Výborně se hodí granáty, topazy, jantary, olivíny nebo citríny.

Zlaté a stříbrné šperky pro všechny

Neutrální tón je tón, který se nachází někde uprostřed mezi studeným a teplým tónem pleti. Pokožka se nevyznačuje ani výrazným olivovým odstínem, ani růžovým a může si dovolit širší škálu barev a kombinaci studených ušlechtilých kovů s teplými.

Ať už vybíráš šperk pro sebe, své přátele nebo své milé, spoléhej se hlavně na svůj pocit a instinkt. Když máš někoho rád, určitě budeš vědět, jaké šperky se mu líbí, výběr bude díky tomu o mnoho snazší. Naše tipy ohledně tónů pleti mohou být nápomocné, ale nemusí být tím hlavním posuzovacím faktorem.

Skvělý výběr šperků ze žlutého, bílého i růžového zlata, ale také stříbrných šperků najdeš na Vivantis.cz.

 

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.