Jarní úklid šatníku

úklid v šatníku

Jarní čas je tu a s ním i příležitost pro úklid šatníku! Je to skvělý způsob, jak vytřídit oblečení, které už nechceš nosit, nebo které ti nesedí. Navíc tím můžeš pomoct potřebným. Nejdříve si vyber všechno, co už nechceš nosit, nebo již delší dobu nenosíš. Zaměř se také na všechno, co je poškozené, zastaralé a nebo ti nesedí a ty to schováváš. Ve skříni se ti pak uvolní místo na skvělé jarní a letní outfity.

Kloktex

Vytříděné oblečení můžeš darovat do kontejneru od KlokTexu, který se současně pyšní současně ,,Charitativním a ekologickým projektem, který podporuje především Fond ohrožených dětí Klokánek“. Na webových stránkách najdeš mapu, kde v tvém okolí se kontejner nachází. Můžeš darovat oblečení, kabelky, hračky a obuv, pro děti i dospělé. Mysli ale na to, že do KlokTexu se hází pouze použitelné oblečení vhodné k dalšímu nošení. Nic zničenéhé sem tedy určitě nedávej.

Second Hand

Second Hand, neboli oblečení z druhé ruky, je dalším vhodným místem, kam můžeš dát, nebo i prodat své oblečení. Pozor ale na to, aby tvé prodávané kousky neměly žmolky, skvrny ani díry. Nesmí také být zaprané nebo hodně opotřebované. Většina sekáčů oblečení vykupuje na váhu. Pokud však máte některé luxusnější kousky, tak se s vámi dohodnou na kusovém prodeji.

Vinted

Vinted je takový online sekáč, kde můžete prodat své již nenošené kousky. Mohou být jak nové, tak obnošené, ale vždy je potřeba napsat zde pořádně jejich stav, podle čehož si pak nastavíš i cenu. Platby přes aplikaci Vinted jsou bezpečné, ale musíš si pozorně přečíst všechna pravidla a rozhodně nikdy nikde nepiš číslo své karty. Platforma Vinted a její obyvatele totiž byli obětmi Phishingu. Pokud však nikomu nesdělíš číslo karty, tak se neboj, nic se ti nemůže stát.

SWAP

Rád/a by ses zbavila svého oblečení a na oplátku dostal/a nové? Zkus SWAP, v rámci kterého můžeš jednotlivé kousky oděvů vyměnit za jiné. Existuje mnoho SWAP skupin na Facebooku, či ti určitě můžeme doporučit stránku swapprague.cz. Občas se také konají fyzické SWAPy v jednotlivých městech. V Praze byl několikrát obrovský SWAP v Pražské tržnici.

Diakonie

Diakonie poskytuje po celém Česku i v zahraničí mnoho azylových domů, stacionářů, chráněných bydlení, domovů na půli cesty či třeba domovů důchodců. Některé z těchto zařízení je v každém kraji u nás a jeho pracovníci jsou rádi za peněžní i věcné dary, a to včetně oblečení. Najdi si tak blízkou Diakonii, zjisti si, zda zrovna potřebuje oblečení a běž jim ho odnést. Uděláš tak dobrý skutek.

Vyrob si nový kousek

V jednaadvacátém století už sice není šicí stroj běžným vybavením domácnosti, ale někteří z nás, či naši blízcí, jím stále disponují. Pokud jsi trochu kreativní jedinec, tak si z tvého již nepoužívaného kousku můžeš ušít něco nového. Na internetu nalezneš spoustu tipů, jak na to.

Autor
Aneta Havránková