Jarní boty, stylové a přesto s důrazem na ekologii a udržitelnost

Jarní sportovní boty

Podřídit své nákupní chování udržitelnosti je přesně to, co naše planeta potřebuje. U jakých značek a modelů bot se můžeš inspirovat a co vybrat na jaro, zjišťoval Tim. Dobrá zpráva je, že značek s odpovědností k ekologii a udržitelnosti přibývá.

Naše planeta není nafukovací a v posledních letech se zmiňuje téma udržitelnosti. Módní značky na trend udržitelnosti naskočily asi jako první a začaly vytvářet celé kolekce. Já jsem se pokusil ve Footshopu najít jarní boty, které svojí výrobou co nejvíce snižují dopad na naši planetu a mám pro tebe pár tipů.

CONVERSE CHUCK 70 TRI-PANEL REVEAL

Značka Converse se věnuje výrobě bot již více jak 100 let. Takže číslo 70 v názvu tenisky converse béžovéodkazuje na model bot s vysokým koníkovým vázáním ze 70. let. Tento model se designoval pro mládež hrající basketbal na pouličních hřištích mezi bloky New Yorku. Hned jak se ujal a u basketbalistů se stal módním trendem napříč věkovými i společenskými skupinami. Od uvedení modelu uběhlo 50 let a přesto drží krok s požadavky na udržitelnost. Svršek boty je vyroben z textilie, která je zbytkovým materiálem z výroby pláten. Takže noha v botě krásně dýchá a tolik nezatěžuje životní prostředí.

ADIDAS STAN SMITH

Světová legenda obuvnictví se v roce 1973 spojila se světovou tenisovou legendou boty adidas stan smith Stanem Smithem a vytvořila pro něj právě tento model. Od té doby se prakticky nezměnila svým střihem, ale tehdy se na udržitelnost příliš nehrálo, což Adidas mění právě s novou kolekcí. Boty využívají materiál PRIMEGREEN, což je syntetická tkanina, která je čistě vyrobena z sekundárního plastu, který byl již v minulosti použit. Takže na noze nosíš několik desítek lahví, které skončily ve žluté popelnici.

NIKE AIR FORCE 1 CRATER

Nike je značka s podobnou reputací jako Adidas, která ovládla svět za NIKE AIR FORCE 1 CRATER pomocí sportu. Nike Air Force 1 je model který je nejprodávanější model tenisek na světě, a od svého vzniku má již tisíce modifikací původního modelu. Kolaborace s mnoha ekologickými projekty přiměla Nike od roku 1994 vyrábět všechny podrážky Nike Air Force 1 z více jak 60 % recyklovaného plastu. A od roku 2008 ve všech továrnách AirMI využívá ze 100 % energii z obnovitelných zdrojů.

VEJA V-10 CWL

Francouzská značka VEJA se svojí udržitelností došla asi nejdál. Možná začnu trochu od lesa, veja tenisky ale fakt si to dočti a budeš žasnout. Značka VEJA nemá jako každá jiná firma marketingové oddělení! Vyšlo jim totiž, že velké značky investují kolem 70% svého rozpočtu do reklamy. VEJA tyto peníze místo toho využila na zaplacení ruční práce a výkupu recyklovaných surovin za dvojnásobek tržní ceny, aby podpořila recyklaci odpadů. Jsou to vlastně tenisky z odpadků, ale ne jen tak ledajakých odpadků. Svršek tenisek je ze 100 % vyrobený z recyklovaných plastových lahví, signifikantní V je zase z odpadu z rýže a gumy a podrážka se skládá z recyklovaných zdrojů jako je amazonská pryže, rýžový odpad a recyklované pryže. Myslím si, že většina značek se snaží inovovat svoje postupy k udržitelnosti, ale VEJA svoji výrobu posunula k absolutní udržitelnosti a fair trade politice. Jarní boty od Veja prostě chceš.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.