5 tipů pro předvánoční detox

zimní detoxikační zeleninový drink

Připrav své tělo na období Vánoc, kdy bude vystaveno zátěži v podobě svátečního hodování. Zajisti svému organismu detox, který jej zbaví škodlivin a zvýší jeho odolnost.

Jak si o Vánocích nezničit zdraví  

Kdo by odolal smaženému kaprovi s bramborovým salátem a všemu tomu lákavému cukroví? Na Vánoce včetně tradičního jídelního maratonu se přeci těšíme celý rok. Starosti ohledně nepříjemných následků v podobě přibírání na váze, únavy a celkového přetížení organismu odsouváme na nový rok. Pokud si hodláš Vánoce opravdu užít a tyto následky zmírnit, zkus své tělo na vánoční zátěž připravit úpravou jídelníčku a změnou některých návyků. Máme tipy, jak můžeš své tělo zbavit toxinů a škodlivých látek, které jej oslabují. 

bedýnka plná čerstvé zeleniny

Tipy, jak pomocí potravin a nápojů detoxikovat tělo 

Pod zaklínadlem “detox” si řada z nás představí radikální seškrtání jídelníčku spojené s hladověním. Tělo by ti za tohle ale moc nepoděkovalo, při setkání s prvním vanilkovým rohlíčkem by tvé kroky nejspíš vedly rovnou na WC. Místo krutého hladovění se soustřeď spíš na přidání potravin s pozitivním účinkem a vynechej ty, které organismus spíše zatěžují (alkohol, sladkosti, příliš tučné a smažené jídlo). Celkově ale zvol spíše lehčí stravu a také zvyš příjem tekutin. Zkus pak tento režim vydržet alespoň týden před Vánocemi.  

1 – Ranní “oil pulling” – kloktání kvalitním olejem 

Po ránu to v dutině ústní pěkně žije. V ústech se přes noc nahromadí bakterie, které se pak mohou přesouvat dále do těla. Účinným trikem, jak se zbavit bakterií a toxinů (ve výsledku pak i zápachu z úst), je ještě před vyčištěním zubů převalování oleje v puse. Musí jít o kvalitní panenský olej, například kokosový nebo olivový a po jeho přežvýkání během cca 1-2 minut je potřeba jej vyplivnout.   

2 – Voda s citronem hned po ránu 

Sklenice teplejší vody s citronem nalačno je geniálním pomocníkem pro nastartování trávicího systému. Pokud jde o zbavení se “odpadu” z útrob, tak tenhle drink je jistota. Navíc tě po ránu příjemně zahřeje. 

nápoj s citronem a česnek připravený pro detoxikační kúru

3 – Česnek k večeři 

V předvánočním jídelníčku by neměl chybět syrový česnek ve vyšším množství, než je zvykem. Má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky a obsahuje také spoustu významných sloučenin, jež hrají důležitou roli právě v detoxikaci. Navíc reguluje cholesterol. A proč si jej dát k večeři? Nu, dej si ho klidně i k obědu, pokud budeš v pohodě s tím, že budeš mít chvíli “dračí dech”. 

4 – Šťáva z jablek, pomeranče, červené řepy a zázvoru 

Tvým společníkem během dne by měla být ideálně láhev šťávy získané z některé z výše uvedených plodin. Můžeš je během dní vystřídat nebo vytvořit zázračný lektvar ze všech dohromady, proti gustu žádné námitky. Ale podstatné je do sebe v průběhu dne dostávat větší množství tekutiny, která obsahuje mnoho prospěšných látek pro detox, a také vitamínů.  

detoxikační drink z čerstvého ovoce a zeleniny

5 – Očistná síla bylin 

Zbavovat tělo škodlivých látek pomáhají i bylinky. Při detoxikaci organismu ti pomůže například pýr plazivý, který výborně čistí organismus a zvládne i lehčí otravy z potravin. Ostropestřec zase pomáhá správné činnosti jater a podporuje tak jejich detoxikační funkci. Kopřiva zase pročišťuje krev, ačkoliv ta by se neměla užívat dlouhodobě. Bylinky můžeš konzumovat v podobě čaje nebo se dá pořídit jejich tinktura, která se užívá po kapkách. 

kopřivový čaj

Jak si dopřát vánoční dobroty bez zbytečných cukrů a tuků? Vyzkoušej naše 3 recepty na vánoční cukroví bez pečení, které jsou nejen rychlé a snadné, ale také moc dobré a hlavně zdravé!

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.