Život v novém městě: Hledání bydlení, vyžití a kamarádi

Přestěhovat se do nového města může být vzrušující a stresující zároveň. Musíš najít nové bydlení, zvyknout si na nové prostředí a začít se bavit s novými lidmi. Jak se v novém městě usadit co nejrychleji a kde nejlépe hledat bydlení? Existuje spousta stránek a skupin na sociálních sítích, kde lidé inzerují bydlení a spolubydlení. Seznámit se pak můžeš jak osobně, tak pomocí různých aplikací.

Inzerce a studentské bydlení

Jsi student, stěhuješ se do nového města a hledáš místo, kde strávíš následující semestr? Existuje mnoho způsobů, jak si najít bydlení. Nejznámější jsou různé inzerce na internetových stránkách. Nejvíce bytů se objevuje na Srealitách, Idnesu nebo stránce byty.cz. Jejich nevýhodou je však, že zde byty inzerují zejména realitní kanceláře, kterým se posléze musí platit provize. Levnější variantou jsou pak stránky bezrealitky.cz a UlovDomov.cz, kde byty pronajímají přímo majitelé a ty jim nebudeš muset navíc platit žádnou provizi.

stěhování se do nového města

Spolubydlení

Nejvíce lowcost variantou pro studenty bývá spolubydlení. Jedná se o způsob bydlení, ve kterém budeš svůj byt nebo i pokoj, sdílet s ostatními lidmi. Lidé ho nejčastěji inzerují ve facebookových skupinách, kterých existuje mnoho pro každou oblast v celém Česku. V Praze se například nejčastěji využívá skupina Spolubydlení Praha/pronájem, podnájem a bydlení. Většinou tento typ bydlení inzerují mladí lidé, kteří nechtějí platit sami celý nájem. Nevýhodou však může být, že budeš bydlet s někým cizím, s kým si nemusíš sednout. Dobré proto je se s člověkem nejprve sejít a zjistit, jaké má návyky a co ho zajímá. Další alternativou pak je domluvit se se svými přáteli nebo partnerem a pronajmout si celý byt, ve kterém pak budete bydlet společně.

Jak si najít kamarády v novém městě?

Už máš vyřešené bydlení a přemýšlíš, jak si v novém městě najít kamarády? Způsobu existuje mnoho. Na každé univerzitě i v každém městě se pořádá spousta akcí jako jsou koncerty, výstavy, divadelní představení nebo pouhé setkání v barech. Na webových stránkách města nebo univerzity jistě najdeš kulturní přehled na další měsíc. Jestli navštěvuješ přednášky, tak se neboj oslovit tvé spolužáky, a pokud tvoje škola či práce pořádá seznamovací kurz nebo teambuilding, tak neváhej a zúčastni se ho.

Jsi stydlivější typ člověka a nedaří se ti oslovovat lidi na ulici? To nevadí, protože žijeme v jednadvacátém století a internet je plný možností pro seznámení. Google je plný různých skupin a fór, které se věnují různým tématům a zájmům. Podívej se na sociální sítě, jako jsou Facebook a Instagram, a najdi si skupiny, kde lidé mají stejné zájmy jako ty.

jak najít kamarády v novém městě

Seznamka

Doba jde stále kupředu a rozhodně není žádné TABU založit si profil na seznamce. Mezi mladými je nejoblíbenější aplikací Tinder. Mnoho lidí se zde sice poohlíží po partnerech, ale není nemožné zde najít lidi z okolí, kteří hledají kamarády se stejnými zájmy. Další alternativou k Tinderu je Badoo. A skvěle se noví kamarádi hledají také na Instagramu. Dávej si však vždy pozor na to, s kým jdeš ven. Předem si ověř jeho sociální sítě a zavolej si s ním přes videohovor.

 

Autor
Aneta Havránková