Stačí pár změn v mobilu a ušetříš spoustu energie i CO2

jak ušetřit energii

Díky malým změnám v používání telefonu může každý ušetřit elektřinu a tím i emise oxidu uhličitého. Stačí třeba snížit jas displeje. Energii i přes rostoucí spotřebu dat šetří také mobilní 5G sítě, těmi dosud Česko nejvíc pokryl Vodafone.

Objem přenesených dat narostl v mobilní síti Vodafonu mezi lety 2017 až 2021 v Česku o 598 procent. Znamená víc dat i dramaticky vyšší spotřebu elektřiny u vysílačů a telefonů?

Například nejmodernější mobilní sítě s názvem 5G naštěstí potřebují na přenesení 1 GB dat výrazně méně elektřiny než předchozí sítě jako třeba 3G. Nejširší pokrytí sítí 5G nabízí v Česku společnost Vodafone, jde už o více než 70 % obyvatel. Firma navíc od roku 2011 využívá pouze zelenou energii, třeba právě pro napájení vysílačů. Celá mezinárodní skupina Vodafone Group chce do roku 2040 dosáhnout uhlíkové neutrality a hlásí se k Pařížské klimatické dohodě z roku 2015.

Znáš Eco Rating? Pomůže při nákupu telefonu

Kromě chování firmy má významný dopad na planetu i chování zákazníků – vždyť jen Vodafone jich má v Česku přes 4 miliony. Ve všech prodejnách Vodafonu můžeš vrátit starý telefon a přispět tak k ochraně životního prostředí, protože recyklovat se dají téměř všechny části mobilu. A při výběru nového telefonu se podívej na Eco Rating, který hodnotí dopad na životní prostředí po celou dobu životního cyklu zařízení.

Drobné kroky, které spoří energie

K úspoře energie není nutné měnit telefon, ale jen trochu své zvyky. Pro vyšší výdrž baterie (a méně časté nabíjení) stačí používat Wi-Fi místo mobilních dat všude, kde je to možné. Další rada: snížením jasu displeje telefonu ušetříš až několik kilogramů CO2 ročně. Podobný efekt má i to, když si vypneš automatické přehrávání videí na webových stránkách.jak snížit spotřebu energie

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.