Recepty na lehké jarní saláty

Na jaře je určitě dobré trochu odlehčit stravu. Zima je dlouhým obdobím a tělo při ní vydá spousty energie jen na to, aby se zahřálo. Zároveň nám v zimě chybí dostatek pohybu.

S úplným odlehčením stravy na jaře však nepospíchej, organismus je po zimě unavený a vyčerpaný a potřebuje získat dostatek energie pro správné fungování. Zelenina a ovoce by měly být součástí tvého jídelníčku každý den. Ať již jako hlavní jídlo nebo příloha. Mají jednu naprosto unikátní vlastnost a tou je, že samy obsahují trávící enzymy, a díky tomu nezatěžují tvůj trávící systém. Jak si připravit lahodné jarní saláty?

Řecký salát

Tahle řecká klasika se nikdy neomrzí. Chuť čerstvé zeleniny v kombinaci s olivovým olejem, řeckým sýrem, červenou cibulí a olivami je jedinečná a silně návyková. A podaří se ti uspokojit nejeden smysl – tahle barevná kombinace potěší i na pohled.

Ingredience: (pro 2 osoby)

  • okurka 1 ks (středně velká)
  • paprika 1 ks (zelená, červená nebo žlutá)
  • rajčata ½ kg
  • červená cibule 1 ks
  • sýr feta 250 g (můžeš použít i balkánský sýr)
  • dobromysl sušená (můžeš použít i bazalku nebo koriandr)
  • olivový olej
  • olivy (černé nebo zelené)

Postup:

Okurky nakrájej na větší kousky, rajčata na čtvrtky či osminky, cibuli rozkroj na čtvrtky a poté rozděl na jednotlivé plátky. Papriky rozkroj, odstraň jádřinec a bílé žebroví a nakrájej na větší kousky. Veškerou zeleninu dej do misky, můžeš přidat trochu soli a promíchat. Pokud je sýr dostatečně slaný, nebude soli třeba. Poté promíchanou zeleninu posyp rozemnutou dobromyslí (čerstvou bazalkou nebo natrhanými kousky koriandru). Sýr nakrájej na kousky a polož ho na zeleninu, přidej olivy (celé nebo nakrájené na půlky) a pak už jen všechno vydatně zakápni olivovým olejem.

Doplnění:
Salát můžeš dochutit také dresinkem, výborně se k řeckému salátu hodí červený vinný ocet nebo citrónová šťáva. V postupu bys tedy změnil jen poslední část přípravy. Vinný ocet nebo citrónová šťáva se předem promíchají s olivovým olejem a teprve poté se dresinkem zakápne salát. Poměr olivového oleje a octa či citrónové šťávy záleží jen na tvých chuťových buňkách, obecně se používají 2 polévkové lžíce olivového oleje a 1 polévková lžíce vinného octa nebo citrónové šťávy.

řecký salát

Caprese

Jestli někdo umí připravit chutná jídla, jsou to Italové. Caprese – salát s mozzarellou a rajčaty, je pouhou kapkou v moři z výčtu italských kuchařských dovedností a většinou tvoří jen předkrm. Pro tebe může být lahodnou lehkou večeří. Můžeš ho podávat s čerstvou bagetou (nejlépe italskou ciabattou) nebo s krajícem žitného chleba.

Ingredience: (pro 2 osoby)

  • rajčata 4 ks
  • mozzarella 2 ks
  • lístky bazalky
  • mořská sůl a pepř
  • olivový olej
  • balzamikový ocet

Postup:

Čtyři větší – masitější rajčata a mozzarellu nakrájej na stejně silná kolečka a střídavě je narovnej na talíř. Poté je posypej lístky bazalky, jemně osol a přidej trošku čerstvě mletého pepře. Nakonec je zakápni olivovým olejem. To vše můžeš ještě dochutit balzamikovým octem.

caprese

Salát s kukuřicí a krevetami

Kukuřice má v kuchyni své nezastupitelné místo. Je zdrojem vitamínů skupiny B a příznivě ovlivňuje funkci našich orgánů a správný chod metabolismu. Obsahuje také stopové množství minerálů jako je železo, hořčík, zinek, mangan či selen, které mají vliv na krvetvorbu a okysličování buněk. A to není vše, kukuřice obsahuje také vlákninu a určité množství glukózy, která dodává našemu tělu potřebnou energii a zvyšuje odolnost vůči stresu. Kukuřice dodá salátu jemnou sladkost, a tím se skvěle hodí k mořským plodům, jako jsou krevety. Samozřejmě si můžeš připravit i vegetariánskou verzi jarního salátu a krevety vypustit.

Ingredience: (pro 2 osoby)

  • 2 hrsti salátového mixu (polníček, rukola, špenát, mladé lístky červené řepy)
  • 150 – 200 g sterilované kukuřice (nejlépe v bio kvalitě)
  • cherry rajčátka
  • mořská sůl a pepř
  • olivový olej na zakápnutí
  • olivový olej, máslo nebo ghíčko na orestování krevet
  • 250 g krevet (nejlépe vyloupané)

Postup:

Do dvou misek si připrav jednu hrst salátového mixu. Přidej předem okapanou kukuřici a několik rozpůlených cherry rajčátek. Osol a opepři, zakápni olivovým olejem a jemně promíchej.
Rozehřej na pánvi 2 PL olivového oleje, másla nebo ghíčka (přepuštěný máselný tuk). Krevety osol a opepři, vhoď je do rozpálené pánve a osmahni je do růžova. Nezabere ti to víc, než 3 minutky. Poté jimi ozdob salát.

jarní salát s krevetami

Doplnění:

Pokud si chceš salát trochu víc dochutit, můžeš zkusit Medovo-hořčičnou zálivku.

Budeš na ni potřebovat jen: 3 PL olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, 1,5 PL hořčice (výborná je dijonská, ale postačí i plnotučná) a ½ polévkové lžíce medu, špetku soli a pepře. To vše řádně promíchat a spojit.
Pamatuj, že je dobré zálivku zamíchat nejprve se salátem, aby se správně propojila chuť zálivky se zelenými lístky a ostatními surovinami. Udělej to chvilku předtím, než na salát vložíš osmahnuté krevety. Můžeš si ponechat trošku zálivky stranou a poté s ní zakápnout i krevety.

 

 

 

 

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.