RECENZE: Catan – Hvězdoplavci

herní plán

„V žádném případě nejsme schopni zabránit tomu, aby do naší sluneční soustavy pronikla nějaká pokročila civilizace, protože by nás vědecky i technologicky převyšovala. Není však třeba podsouvat jí nepřátelské úmysly, neboť její dlouhá existence již sama o sobě poukazuje na skutečnost, že se její představitelé naučili koexistovat s jim podobnými i odlišnými tvory.“ Toto řekl astronom a astrofyzik Carl Edward Sagan a přesně tato věta tě uvede do dobrodružné deskové hry plné překvapivých zvratů, Catan – Hvězdoplavci.

Pojďme se společně posunout do budoucnosti, konkrétně do 3. tisíciletí, kdy lidská technologie dosáhla bodu, kdy byla schopna kolonizovat a objevovat nové planety a měsíce sluneční soustavy. Netrvalo dlouho a liská rasa na jednom ze Saturnových měsíců objevila neznámou krystalickou látku, pomocí které se jí podařilo zkonstruovat pohon umožňující cestování několikanásobnou rychlostí světla a dosáhnout tak i jiných koutů nejen naší, ale i cizí sluneční soustavy. Tam, jak se dalo očekávat, narazili na jiné inteligentní rasy, které taktéž disponovaly technologií mezihvězdných cest: Zelenokožce, Vědoucí, Obchodníky, Diplomaty a Nomády.

herní figurky

Všeobecně známá pravidla hry Catan

Jestli se ti úvod do hry zdá moc složitý, nemusíš mít strach. Jak už napovídá název, jedná se o samostatnou herní verzi původní hry Catan – Osadníci. Mechanika hry je tedy stejná a pro tebe to tedy znamená vžít se do role hvězdoplavce a vzít v potaz upravená pravidla hry, která jsou snad všem, kdo hrál původní verzi, kompletně známá. Dále se herní děj chová velice podobně a hned v úvodu zjistíš, že se jedná o opravdu zajímavé rozšíření a zpestření.

Jak začít?

V úvodu hry určitě začneš sestavením herního plánu, který spojíš pomocí puzzle výřezů. Ta ale nebude kompletní a řada kruhových výřezů zůstane prázdná. Právě tato políčka musíš vyplnit planetami a vesmírnými stanicemi. Očíslované žetony zůstanou prozatím otočené, aby jejich hodnota nebyla vidět, a neskryté budou pouze planetární soustavy hráčů, které se zaplní figurkami lodí, přístavů a kolonií. Každý z hráčů dostane svoji mateřskou loď, kterou si v průběhu hry může vylepšovat o prvky pohonných jednotek, palubních děl a nákladních sekcí. Trup každé lodi je naplněný pěticí barevných kuliček, z nichž jsou prozatím viditelné pouze dvě. Tyto kuličky ti budou v průběhu hry určovat rychlost letu. V danou chvíli máš hotovo a nezbývá nic jiného než vyrazit na cesty, setkat se s mimozemšťany, otevřít nové obchodní cesty s mimolidskou rasou a objevovat nové planety. Není to ale tak jednoduché, jak se může zdát a plány ti budou kazit vesmírní piráti.

Jak už jsme ve hře Catan zvyklí, hráči hodí dvojicí kostek a jejich součet určí, kde (na jakých planetách) se urodí nové zásoby zdrojů. Zároveň hráči dostanou 1-2 karty z balíčku zásob.

V rámci hry můžou hráči obchodovat i mezi sebou nebo bankem a měnit tak svoje suroviny za jiné, které potřebují více. Poměr s bankem je jasně dán kurzem na zásobníku karet. Hráči si ale mezi sebou mohou vyjednat své vlastní podmínky.

obsah balení hry

Co dál?

Jak hráči cestují vesmírem, postupně objevují žetony, u kterých byla skrytá hodnota. Po objevení žetonu je otočí, a odkryjí jejich hodnotu. Kolonizační loď poté dokáže na správném místě umožnit založení kolonie. Takováto stavba má hodnotu jednoho vítězného bodu.

Oproti tomu obchodní lodí je možné stavět obchodní stanice. Tímto dostaneš možnost spřátelit se s jinými národy a získáš jejich výhody. Za navázání tohoto přátelství dostaneš další dva vítězné body, ty jsou ale pouze dočasné, protože jiní hráči ti je mohou sebrat stejným způsobem, a to navázáním přátelství se stejnou rasou a postavením více obchodních stanic než máš právě ty. Další možností, jak získat vítězné body, je pomocí dobývání pirátských planet.

Cílem celé hry je získat 15 vítězných bodů a hvězdoplavec, který tak učiní jako první, vyhrává.

Co najdu v balení?

  • 8 kartonových archů
  • 4 figurky přátelství
  • 40 půlmedailí
  • 36 žetonů s čísli
  • 16 vesmírných kvadrantů
  • 16 speciálních žetonů
  • 100 karet surovin
  • 32 karet setkání
  • 12 přehledových karet
  • 20 karet přátelství
  • 92 figurek (kolonie, obchodní stanice, transportér, kosmická loděnice, ukazatel vítězných bodů)
  • 1 zásobník na karty
  • 1 zásobník na moduly
  • 4 mateřské lodě
  • Barevné kuličky a moduly vylepšení mateřské lodi

Závěrečné zhodnocení

Hra je vcelku velice kvalitně zpracovaná a je to přesně to zpestření, které jsem od původně vydané hry cca pětadvacet let zpátky očekával. Figurky působí robustně, herní plocha je obrovská a odehrání celé jedné partie zabere zhruba 120 minut, což je na příjemný herní večer tak akorát.

Pokud jsi také obdivovatel herních řad Catan, je tahle deskovka něco pro tebe a nalezneš ji v kamenných pobočkách nebo na e-shopu Albi, kde máš ještě navíc slevu 10 % se svým průkazem ISIC!

Autor
Ostap Ščepnyj