Pár rad, jak se správně starat o vousy

péče o vousy

Jestli patříš k těm, co si holí tváře do hladka, tak tento článek pro tebe asi nebude. Naopak všichni, co si potrpí na upravené vousy ocení pár tipů od předních barberů a vylepší svoji péči i kvalitu vousů.

Jakou péči a jaký styl vousů?

Já osobně nosím tvář hladce oholenou, ale poté, co jsem si před pár lety zašel v Istanbulu do místního barber shopu upravit střih vlasů, dostalo se mi profesionálního oholení a péče o pokožku, která tam patří ke komplexní úpravě pánského střihu a zevnějšku. Byl to doslova zážitek, na který jsem nezapomněl, a tak občas kamarádům, kteří za střihem vousů k profíkům dochází, trochu závidím.

Když zkušenému barberovi řekneš, že budeš chtít vytvořit nový střih a tvar vousů, pošle tě zpět domů s tím, že se máš objednat za 3 měsíce, až budeš opravdu velmi zarostlý. Jedině tak pak bude moci vykouzlit přesně to, co bude sedět k tvému tvaru obličeje. Se smíchem své klienty varují, že pokud žijí ve vztahu, tak první dva měsíce jej doslova prověří, protože v době, kdy je potřeba nekontrolovaně zarůstat, změní se jindy upravený a pohledný muž v zálesáka. Jestli tedy o plnovousu uvažuješ, tak jej raději začni budovat ještě na škole, půjde to snáz, než když nastoupíš do své první práce, třeba v bance nebo na pozici učitele to kolegové neocení.

Co dělat, když vousy rostou

Sice ještě nemáš cool sestřih, ale aby byl budoucí výtvor barbera dokonalý, tak musíš začít s péčí o vousy ihned. Profesionálové potvrzují, že je obrovský rozdíl, mezi muži, kteří se starají a kteří ne. Takže pokud tě péče a čas strávený v koupelně obtěžuje, plnovous si rychle rozmysli.

Tím prvním, co budeš muset do své péče zahrnout je pravidelné mytí vousů a rozhodně to nebude ani šampon na tělo, ani šampon na vlasy. Ani jeden z nich by vousům neprospěl. Takže prvním přípravkem, který budeš mít na nákupním seznamu je šampon na vousy, můžeš vyzkoušet třeba OSMA šampon na vousy.

Dalším přípravkem je olej na vousy, ten má za úkol jednak vousy změkčovat a hydratovat, tak i základní péči o pokožku. Je to takové tři v jednom, pokud nemáš vyloženě hodně suchou nebo citlivou pleť. Pokud ano, pak je potřeba zařadit i hydratační krém. Jestli tě napadne, že je to zbytečné, tak věř zkušeným barberům, kteří říkají, že tohle je jen základ, aby tvé vousy byly měkké, dobře se tvarovaly, měly lesk. Pokud se této péči věnovat nebudeš, vousy budou místo ozdoby tváře vypadat jako hrubý kartáč plný lupů, a to určitě nechceš. Můžeš vyzkoušet olej Angry Beards nebo Morgan´s oil.

Jak je to s kartáči na vousy?

Vedou se mýty, že když budete vousy pravidelně kartáčovat, tak budou růst mnohem rychleji. Ale to pravda není. Ale jestli ses rozhodl si husté vousy pořídit, tak se bez kartáče neobejdeš. Kartáč umí to, co ty ne, umí dobře zapracovat hydratační oleje do všech vousů a jejich vrstev a to i v malém množství. Samozřejmě nebudou pak ani rozcuchané a budou působit plnější. Kartáč je vhodný pro všechny tipy vousů, hřebeny pak dalším doplňkem pro delší a plnější.

Vybral jsem pro tebe pár tipů od nejlepších barberů

Jak používají profíci pečující přípravky?

Méně je více, co se týká oleje, tak stačí pouze 1-2 kapky dobře vmasírované do vousů a pokožky. U vosku na vousy tak dostatečné množství na špičce nehtu splní potřebný efekt. Záleží na technice aplikace produktu, ne na jeho množství. Můžeš vyzkoušet BEVIRO Honkatonk Vanilla Balm nebo STEVE´S No Bull***t Long Beard.

Mohu používat olej na vousy denně?

Můžeš a musíš používat olej na vousy každý den. Jediný den, kdy jej nepoužívat je den, kdy si přeješ svědivé vousy a podrážděnou pokožku.

Jak často vousy mýt?

Minimálně 2x týdně, ale pokud používáš více stylingových přípravků, tak klidně denně.

Na co nezapomínat, když si chceš nechat narůst vousy?

Ať už s vousy nebo ne, je potřeba začít používat hydratační krém Najdi si takový, který není mastný a nebude ti ucpávat póry. Ideální je SPF krém s ochranou proti slunci.

 

 

 

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.