Nejlepší mixery na smoothie

Mixery_na_smoothie

Smoothie – mixovaný nápoj, který dobývá svět! Ať už se jedná o rozmixované ovoce, zeleninu, nebo kombinaci obojího. Výhodou je, že si do smoothie můžeš přidat nejen vodu, nebo led, ale dnes už také jakékoli rostlinné mléko, které ze smoothie vykouzlí naprosto dokonalý a výživný nápoj. Můžeš zvolit i klasické mléko nebo jogurt a připravit si smoothie, které se v tu chvíli tváří jako milkshake. Do smoothie se dnes přidávají také „alternativní“ sladidla jako jsou agávový, datlový, rýžový nebo čekankový sirup. Můžeš klidně použít i med nebo prostě jen trochu cukru. Záleží pouze na tvých chuťových buňkách a kreativitě, které se meze nekladou. A teď už jen zbývá doplnit tipy na nejlepší mixery na smoothie…

Jak vybrat nejlepší mixer na smoothie

Nejprve doporučujeme, aby sis udělal takový malý vlastní průzkum o tom, co od mixeru na smoothie očekáváš. Stačí ti, aby zvládl pouze mixovat kousky ovoce a zeleniny, nebo by se ti líbilo přidávat do svého koktejlu také oříšky a semínka či dokonce led? Baví tě krájet ovoce a zeleninu na menší kousky? Některé smoothie mixery zpracují větší suroviny, aniž bys je musel krájet. Bude ti stačit pouze jedna přenosná nádoba, nebo využiješ více druhů lahví různých velikostí? Chceš svůj mixer využívat pouze na výrobu smoothie, nebo i na přípravu různých nutričních nápojů a polévek?

Okénko s technickými parametry pro výběr tvého nejlepšího mixeru na smoothie

Příkon

Tento parametr je u smoothie mixeru jedním z nejdůležitějších při tvém výběru. Vybírej určitě mixer, který má dostatečný výkon k tomu, aby plnil svou funkci a nepřehříval se při delším použití.

Minimální příkon pro plnění základních funkcí smoothie mixeru je 180 W. Můžeš se spolehnout, že mixer o příkonu 180 W ti připraví hladké smoothie z měkčích druhů ovoce a zeleniny, ale s tvrdými kousky může mít problém.

Ideální příkon se pro smoothie mixery pohybuje v rozmezí 300 W – 500 W. Přístroj o takovém příkonu si hravě poradí se všemi druhy ovoce i zeleniny a rozmixuje i zmrzlé ovoce. Pokud se rozhodneš pro mixer s příkonem na 500 W, bez potíží si poradí i s drcením ledu a připravíš si v něm i zmrzlinu. Dej si ale pozor na to, aby byl mixer dostatečně stabilní a neposkakoval ti na kuchyňské lince.

Vysoký příkon se pro smoothie mixery pohybuje od 1000 W výš. Tenhle mixer oceníš, pokud jsi milovníkem oříšků a semínek. Samozřejmě si tento přístroj poradí se všemi druhy ovoce a zeleniny a také s ledem. Mixer s příkonem vyšším, než 1200 W je už mixerem nutričním a slouží nejen k výrobě smoothie, ale také nutričních nápojů.

Počet otáček

Tento údaj ti napoví, kolikrát se mixovací nůž za minutu otočí, tudíž za jak dlouho bude mixer schopen připravit tvůj nápoj. Ideální počet otáček, který bys od svého mixeru měl chtít je zhruba 20 000 otáček za minutu. Tento počet otáček ti zajistí umixování tvého smoothie zhruba do minuty. Mixery s vyšším počtem otáček, než 20 000 to zvládnou za pár sekund.

Počet rychlostí

Smoothie mixery mívají jen jednu rychlost, která je nastavena tak, aby mixer zvládl připravit smoothie do minuty, či dvou. Dvě rychlosti ti umožní vybírat si dle typu přísad, tři rychlosti jsou už pro skutečné fajnšmekry, kteří mají rádi skutečně hladké a rychle připravené smoothie.

Maximální doba nepřetržitého provozu

Smoothie si většinou připravíš do minuty, či dvou. Zmrzlé kousky však potřebují více času a tak je dobré se při výběru mixeru podívat také na tento údaj. Výrobci vždy uvádí dobu nepřetržitého provozu, a pokud je tato doba kratší, než dvě minuty, mixer určitě nekupuj.

Objem a počet nádob na smoothie

Objem přenosných nádob začíná na 500 ml, dostupné jsou také nádoby o objemu 600, 700 a 800 ml – pro případ, že si smoothie chceš vzít sebou na cesty jako svačinku.
Některé mixery mají v základní nabídce pouze jednu přenosnou láhev, u jiných se v základním příslušenství nabízí více láhví o různých objemech. Někteří výrobci ale nabízejí možnost si láhve o různých objemech dokoupit. Můžeš tedy začít s jednou přenosnou láhví a později si dokoupit další.

Materiál smoothie mixeru

Materiál, ze kterého je mixer vyroben určuje jeho hmotnost, stabilitu, ale především kvalitu a výdrž přístroje. Je důležité si pohlídat tři základní parametry – materiál základny, nádoby a sekacích nožů. U materiálu základny se nejčastěji setkáš s plastem nebo nerezovou ocelí. Plastové základny jsou levnější, ale mají kratší životnost, slabší výkon i stabilitu. Nádoby se vyrábí z plastu, skla či nerezu. U plastových nádob dej pozor na nezávadnost materiálu a ujisti se, že je plastová nádoba odolná proti prasknutí a poškrábání. Skleněné nádoby mají sklon k rozbití a většinou se nevyrábí jako přenosné. Nerezové láhve nejsou v nabídkách tak často.

Způsob čištění

Je skvělé si rychle připravit smoothie, ale pokud tě bude následné mytí přístroje obtěžovat, přestaneš si v něm smoothie dělat. Je důležité, aby bylo čištění mixeru co nejjednodušší. Nádoba by měla být dostatečně široká, aby se ti dovnitř vešla ruka. To ti umožní snadné vymývání.

Bezpečnostní pojistky

V dnešní době má většina mixerů bezpečnostní pojistku v základním vybavení. Přístroj není možné zapnout, dokud není nádoba správně nasazena na základně. Tento údaj si určitě zkontroluj. Samozřejmostí by měl být také protiskluzový spodek základny.

Hmotnost mixeru

Obecně platí, že s lehčím mixerem se ti bude lépe zacházet. Vyšší hmotnost však zajistí lepší stabilitu. Pro přípravu pouze lehkých ovocných a zeleninových smoothie ti postačí lehčí mixer, ale pokud plánuješ přípravu smoothie i z tvrdších kousků zeleniny, ořechů či drcení ledu, pak určitě sáhni po mixerem s vyšší hmotností.

Hlučnost mixeru

Smoothie mixer patří určitě mezi hlučnější spotřebiče. Jedná se většinou o hluk srovnatelný s hlukem fénu na vlasy. Většina smoothie mixerů se pohybuje v rozmezí 70 – 90 dB.

Tipy na smoothie mixery

Smoothie mixer kompaktních rozměrů

Do této kategorie patří mixery, které ti připraví smoothie umixované přímo v nádobě, ze které si nápoj můžeš rovnou vypít, nebo vzít na cestu. Stačí u nich pouze vyměnit nožovou část za víčko. V těchto mixerech si skvěle připravíš ovocné a zeleninové koktejly a navíc se vyrábí v mnoha různých designech a barvách.

 

Automatické smoothie mixery

Velkou předností automatických mixerů je, že jsou vybavené přednastavenými programy, které mají optimalizovanou délku a intenzitu mixování pro dokonalé smoothie. Při využití programu tedy nemusíš držet spínač po celou dobu mixování, přístroj se po ukončení programu sám vypne.

Nutriční mixery

Tyto mixery disponují vysokým výkonem a dokáží si poradit s mixováním tvrdých materiálů. Mají sice vyšší cenu, ale v kuchyni je využiješ k více účelům. Nutriční mixery hravě zvládnou výrobu nutričních koktejlů, polévek, pomazánek, omáček, ovocných i zeleninových pyré. Takový mixer oceníš, pokud jsi sportovec a fanoušek raw stravy.

 

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.
ISIC TIP:

S kartou ISIC máš na Alze slevu ve výši 10 %.