RECENZE: Nauč se anglicky hravě s Tolki

Tolki Angličtina pro samouky od Albi

Máš to s angličtinou taky tak, že ovládáš pár základních frází, ale když tě na ulici nečekaně osloví cizinec s dotazem na cestu, vypadne z tebe jen překvapené „eh“? Nebo plánuješ o prázdninách vyjet do ciziny a bojíš se, že si nebudeš umět ani objednat jídlo v restauraci? Naštěstí existuje řešení, jak těmto nepříjemným situacím učinit jednou provždy konec a začít mluvit anglicky bez obav. Jmenuje se Tolki.

Co je Tolki?

Možná jsi už někdy slyšel o Kouzelném čtení, což je vzdělávací koncept pro děti od společnosti Albi. Děti se v něm učí zajímavé informace pomocí interaktivní tužky a obrázkových knih. Tužka přiložením ke knize čte napsané texty, zpívá písničky a přehrává zvuky. Dětem zadává také různé úkoly. Nedávno Albi přišlo s novinkou založenou na stejném principu, rozdíl je pouze v tom, že „mluvící“ knihy Tolki nejsou určeny pro děti, nýbrž pro dospělé. Prvním kouskem z této edice je Angličtina pro samouky, a to s podtitulem Cestování.

Produkt můžeš koupit buď v sadě s elektronickou tužkou, anebo pouze jako samostatnou knížku (to v případě, že už máš Albi tužku z Kouzelného čtení; vše je totiž navzájem kompatibilní). Já jsem testovala kompletní sadu, která mě zaujala už svým balením – veškerý obsah je schovaný v roztomilém barevném kufříku. V balení najdeš elektronickou tužku, anglickou knížku a nabíječku s kabelem. Do tužky si navíc můžeš připojit sluchátka, takže během učení nebudeš nikoho rušit.

TIP: S průkazem ISIC máš na produkty Albi 10% slevu.

Jak to celé funguje

Ovládání je jednoduché – zapneš tužku, stiskneš ikonu pro zapnutí, která se nachází na začátku knihy, a od této chvíle vše, čeho se v knize dotkneš, mluví. Kniha je opatřena krásnými ilustracemi a vypráví o cestě českých prarodičů za svou vnučkou do Anglie. Spolu s hrdiny tak postupně procházíš běžnými situacemi, které člověka potkávají během cestování – od cesty letadlem, přes ubytování v hotelu, nakupování, objednání si jídla v restauraci až po kempování.

Kniha kombinuje několik metod učení, které jsou rozlišeny příslušnými ikonami umístěnými na stránce vlevo nebo vpravo dole. Když se tužkou dotkneš například ikony se šipkou, poslechneš si příběh, ikona s knihou ti přehraje názvy a slovíčka, bublina pak dialogy, věty a fráze. Nechybí ani několik základních témat z gramatiky. Vše si můžeš poslechnout i v českém překladu a nabyté znalosti procvičit v kvízech různé obtížnosti.

elektronická tužka Albi

Pro koho je kniha určena

Kniha je podle svých tvůrců určena především pro věčné začátečníky. Toto musím potvrdit – alespoň základní znalost angličtiny je pro správné využití produktu nutná. Nečekej klasickou učebnici, k té má publikace daleko. Mnohem víc připomíná obrázkovou knížku pro děti. Jedná se tedy spíš o veselou pomůcku, která ti má z učení angličtiny udělat radost a zábavu.

Cena za celý set knihy s tužkou je bohužel o něco vyšší – v prodejnách Albi ho pořídíš za 1799 Kč, na e-shopu Albi pak za 1619 Kč. Pokud máš ale platný ISIC, můžeš využít ještě navíc 10% slevu. Takže při zakoupení online s průkazem tě set vyjde celkem na 1457 Kč, což už je o něco přijatelnější částka. Sečteno a podtrženo, pokud chceš svou angličtinu posunout o level výš a klasické učebnice tě od učení spíš odrazují, zkus tento nový zábavný koncept s názvem Tolki.

Angličtina pro samouky

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.