Nastartuj se po ránu do pohody a energie

Správně nastartované ráno je velmi důležité pro zajištění dobré nálady a energie na celý den. Pokud se i ty probouzíš rozespalý a s nedostatkem energie, máme pro tebe pár tipů, jak to změnit a začít den se skvělou náladou. Je důležité být hydratovaný, správně se stravovat, zorganizovat si den nebo si třeba držet dostatečné množství dopaminu v těle.

Brzké vstávání

Pamatuješ si na ty dny, kdy jsi se vzbudil/a s pocitem, že nemáš na nic náladu a tvůj den byl ztracený ještě předtím, než vůbec začal? Přemýšlel/a jsi, proč to tak bylo? Velmi pravděpodobně proto, že jsi se špatntě vyspal/a nezačal/a tak den s plnou pohodou a energií. Brzké vstávání ti pomůže vypořádat se s těmito problémy. Pokud si zvykneš na časné vstávání, tak budeš mít více času sám pro sebe. Připravíš si super snídaní, dáš si kafe a klidně stihneš ještě něco do školy nebo do práce. Být produktivní už ráno je super. Tvoje tělo se tím probudí a přizpůsobí se přirozenému cyklu spánku a bdělosti.

Hydratace

Hydratace je velmi důležitá pro správný start dne. Když zrovna spíme, tak náš organismus ztrácí velké množství tekutin. Díky tomu často ráno býváme mírně dehydratovaní. Tento stav je tak třeba odvrátit, aby nedošlo k následné únavě, ospalosti a dalším nežádoucím účinkům. Správně bychom každé ráno měli vypít alespoň jednu sklenici vody, čímž podpoříme náš metabolismus, trávení a rychlejší vstřebávání potravy. Také tím pomůžeme udržovat si správnou správnou hladinu krevního tlaku a funkci srdce i cév.

 

ráno se hodit do pohody

Dopamin je chemická látka v  našem mozku, která má velký vliv na to, jakou máme náladu, motivaci a pozornost. Tato látka se uvolňuje v reakci na různé podněty, včetně pohybu, jídla a příjemných zážitků. Ten, kdo má dostatek dopaminu se cítí pozitivně, motivovaně a koncentrovaně. Nedostatek látky pak vede k únavě až depresi. A jak můžeš zvýšit hladinu dopaminu v těle? Jde to pravidelným cvičením, konzumace potravin bohatých na tyrosin (banány, avokádo, mandlové máslo) a praktikováním meditace.

Vyvážená strava

Vyvážená strava hraje velmi důležitou roli pro produktivní start dne. Poskytuje nám potřebné živiny i energii a ovlivňuje naši náladu, výkonnost i koncentraci. Ne nadarmo se pak říká, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Ten, kdo se ráno nenají, tak pak nemá dostatek energie, což vede k únavě a nedostatku koncentrace. Nedostatek živit v těle pak snižuje naší motivaci a výkonnost. Je velmi důležité, abychom snídali jídlo bohaté na bílkoviny, sacharidy i zdravé tuky. Mezi nejvhodnější snídani tak patří třeba ovoce, jogurty, vajíčka a celozrnné pečivo.

zdravá strava pro relax

Organizace dne

Organizace dne je zásadní pro správný start rána. Plánování a organizace pomáhají ke zvyšování produktivity a snižují stres. Nejprve bychom měli začít se seznamem úkolů, který nám pomůže ujasnit si, co, z toho, co bychom měli udělat, je to nejdůležitější. Nesmírně důležité je také správné rozvržení času. Je dobré si předem stanovit, kolik času budeme potřebovat na každý úkol. Vyhneme se tím zbytečnému strachu a chaosu. Poté je třeba si také stanovit priority, abychom se mohli soustředit na ty nejdůležitější úkoly.

Autor
Aneta Havránková