Mlýnky na kávu

jak vybrat mlýnek na kávu

Vzpomínáš na český film Akce kulový blesk? Pokud ano, tak určitě znáš legendární hlášku o výtečné brazilské kávě. A právě příprava kávy bude naše dnešní téma. Řeč bude o tom, jak nejlépe si kávu doma namlít.

Jak správně mít namletou kávu?

Kávu si můžeš koupit zrnkovou nebo namletou. Cena se většinou liší o deset až dvacet procent, a to není pro studenty málo. Ale jediný rozdíl v kávě není jen v mleté a nemleté. Každá příprava kávy si vyžaduje jinou hrubost namletí, svařená káva potřebuje nejjemnější mletí, zatím co na French press potřebuješ kávu o poznání hrubší. Zkusím ti pomoci vybrat ten správný mlýnek pro tvoji přípravu kávy. Rozdělíme si je do několika skupin a v každé najdu nějakého mého favorita.

Ruční mlýnek na kávu

Ruční mlýnky jsou takové tradiční cesty k dobré kávě. Používali se už od nepaměti a funguje vlastně na podobném principu. Princip je postaven na mlecích kamenech, neřeknu ti, z čeho jsou, ale fungují roky a moc dobře. Výhodou ručních mlýnků je většinou jejich skladnost a nižší pořizovací cena. Ideálně se hodí na cestování nebo ranní a poledne namletí kávy. Hrubost si určuješ jemným otočením na uzávěru víka. Jsou nerozbitné a skladné, nevýhodou je že kilo kávy na nich jen tak snadno nenameleš. Můj favorit je designovaný Lodos Tower, mlýnek je z kovu a mlecí systém z kalené oceli, takže se ti nerozsype po pár kilech kávy. Lodos je česká firma a na své mlýnky dává záruku 10 let, takže jim fakt věří!

ruční mlýnek na kávu

Mlýnek s tříštivými noži

Kategorie mlýnků, kterým se brání každý kávový mistr. Není tomu úplně divu, mlýnky na bázi mixéru nejsou úplně tradiční forma. Mají své nezměrné plus, jsou levné, rychlé a odvedou nenáročnou práci. Nechci je nějak shazovat, ale hrubost určuje pouze čas mletí a vždy ti dole zůstane jemnější káva a na povrchu hrubá. Takže s tímto mlýnkem můžeš experimentovat, ale preciznosti kamenů nemůže dosáhnout nikdy. Sám jsem si domů pořídil mlýnek ETA Fragranza, spokojenost rozhodně je, dokáže vytvořit velmi jemné namletí za pár desítek sekund, ale má své neduhy. Záleží na tvé náročnosti a třeba nižší cena vyrovná tvoje nároky.

elektrický mlýnek na kávu eta

Elektrický mlýnek na kávu

Tady se dostáváme do takřka profesionální sféry, tyto mlýnky dokážou nabídnout vše co potřebuješ na svůj dokonalý kávový rituál. V této sféře se dostáváme na obrovské pole přístrojů, takže jsem si vybral konkrétní mlýnek Baratza Encore. Tento mlýnek je ideálka na náročnou domácnost či malou kavárnu. Nabízí 40 stupňů hrubosti mletí. Tady se používají jiné mlecí mechanizmy založené na bázi kónických ocelových mlecích kamenů. Oproti klasickému kamenu nevytváří tolik tepla a tím nezahřívá kávu. Takže pokud máš v plánu mít kávu vždy stejnou a trochu experimentovat s hrubostí jednotlivé kávy doporučuji tuto americkou krásku.

profesionální mlýnek na kávu

Závěrem bych jen řekl, že při výběru bych se díval na to, jak moc dokonalou kávu chci mít. Jaký způsob přípravy mám rád a k čemu je vlastně ta specifická hrubost. Další významná kritéria pro výběr jsou design a kvalita zpracování. Představ si, že ten mlýnek máš roky v kuchyni a měl by se ti líbit i po deseti letech.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.