Kam vyrazit na plovárnu

Kam_vyrazit_na_plovarnu

Teplé dny zalité sluncem dokážou spolehlivě přivábit myšlenky na osvěžující koupel, posezení v trávě na piknikové dece se spoustou dobrot, svěží vychlazenou limonádu nebo ledově chladivou zmrzlinu. Jakmile se oteplí a léto začíná pomalu, ale jistě ťukat na dveře, není od věci začít myslet na to, kde se můžeš v létě pořádně zchladit a přitom si užít zábavu.

Pojďme se podívat kam můžeš vyrazit na plovárnu?

Plováren, koupališť i přírodních biotopů máme naštěstí po celé republice dostatek. Poslední zmíněné, tedy přírodní biotopy, se dostávají více do popředí a jsou rok od roku více oblíbené. Biotop neboli ekologické koupaliště mnoho lidí vyhledává právě proto, že se k čištění vody nepoužívá žádná chemie. Vodu čistí pouze písek a vodní rostliny s filtračními schopnostmi. Koupání v přírodním bazénu je opravdu mimořádným zážitkem. Další nemalou výhodou biotopů je také jejich umístění, nachází se totiž na místech, kde je dostatek zeleně a tudíž i potřebného stínu a příjemného klimatu, které jsou v horkých letních dnech nedocenitelné.

Kam vyrazit na plovárnu v okolí Prahy

Biotop Lhotka

Lhotka byla původně klasickým koupalištěm, ze kterého se po velké přestavbě vyloupl krásný přírodní biotop o rozloze 5 570 m2. Přírodní bazén dosahuje v některých místech hloubky 3,25 m. Kromě vodního osvěžení tu najdeš veškeré vybavení, které ke koupališti patří, jako je občerstvení, šatny, sociální zařízení i sprchy. Otevírací doba od července do srpna je od 9-20 h.

Biotop Radotín

Také Radotín se pyšní krásným přírodním, velmi oblíbeným koupalištěm. Jedná se sice o umělou vodní nádrž, ale čištění tu obstarávají filtrační samočistící laguny. V areálu je dostatek míst, které poskytnou stín a je zde zajištěno také občerstvení. Platí se zde buď celodenní vstupné ve výši 150 Kč, nebo vstupné odpovídající částce za počet strávených hodin v areálu plovárny.

Klasická koupaliště v Praze

Ke klasickým plovárnám v Praze patří určitě koupaliště Divoká Šárka na Praze 6, které se pyšní krásným umístěním v přírodní rezervaci Divoké Šárky a patří mezi klidnější pražská koupaliště.
Dalším oblíbeným místem je koupaliště Petynka na Praze 6, nebo plavecký bazén Pražačka s nejteplejší vodou a krásným výhledem na Prahu.

Pláže na nábřeží Vltavy

Žluté lázně – tady to v létě prostě žije! Najdeš tu, kromě bohatého občerstvení a mnoha lidí, také rozsáhlé venkovní sportoviště. Mají tu beachvolejbalové kurty, stolní tenis, půjčovnu paddleboardů, šlapadel a motorových člunů. Můžeš využít stezky podél Vltavy a rozjet to tady na in-line bruslích nebo koloběžce. V létě se ve Žlutých lázních pořádají různé akce včetně koncertů.

Baden Baden na pražské Štvanici je stálicí mezi klasickými plovárnami v Praze. Ostrov Štvanice poskytuje svým návštěvníkům lehátka, paddleboardy, sociální zařízení, sprchy i občerstvení.

Aquapark

A jestli se chceš opravdu vyřádit, zajít do sauny či vířivky, skočit do prostorových vln a pruhů, nebo si sjet nejdelší tobogán v Čechách o délce 250 m, musíš zajet do Aquaparku Čestlice. Zábava tu jede až do pozdních večerních hodin. A nechybí tu ani bazénový bar.

Kam vyrazit na plovárnu v ostatních částech republiky

Biotop v Brně

V městské části Brno-jih narazíš na areál přírodního koupacího biotopu. Ani zde nepoužívají k čištění vody žádné chemické látky, ale pouze rostliny, řasy a mikroorganismy. Můžeš si tu zaplavat v bazénu, který je rozdělen na dvě části – pro plavce a neplavce, a nebo se jen usadíš či ulehneš na jednom ze dvou velkých dřevěných mol, které slouží k opalování. Je tu dostatečný prostor travnaté plochy, beachvolejbalové hřiště a provozní budova, kde si zakoupíš občerstvení. Areál je vybavený sociálním zařízením, venkovními sprchami i převlékacími kabinami.

Letní plovárna v Českých Budějovicích

Plavecký stadion na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích v létě otevírá letní plovárnu. Celý areál prošel rekonstrukcí v letech 2009-2010. Najdeš tu bazén, skokanský bazén s krytým tobogánem a uvnitř v kryté části pak vířivky, parní komory, fitness, sauny, masáže, vanové lázně a solárium. Letní plovárna je v sezóně otevřena od 9:30 do 20:00.

Moderní plovárna Louka ve Znojmě

Tuto plovárnu najdeš poblíž Louckého kláštera v jižní části města Znojmo. Mají zde komplex bazénů z nerezového plechu s veškerým nezbytným vybavením a dostatkem travnatých ploch k odpočívání. Můžeš si tu zahrát plážový volejbal, streetball, nebo stolní tenis. V okolí bazénů jsou plochy vyhrazené vodním fontánám. Voda v bazénech je čistá a hygienicky nezávadná, protože neustále cirkuluje skrze úpravnu vody, kde se také ohřívá za pomocí solárních panelů a tepelných čerpadel na krásných 26 °C. Tahle plovárna oplývá ještě jednou zvláštností – nabízí totiž i noční koupání!

Lesní koupaliště v Liberci

Místo, které se pyšní krásným okolím, najdeš uprostřed lesa v Lidových sadech v Liberci. Lesní koupaliště patří k oblíbeným místům pro letní osvěžení už spousty let. Aby ne, bylo zde postaveno ještě za první republiky v roce 1935. Hlavním zdrojem vody pro celé koupaliště je Jizerský potok, který zaručuje dostatečné osvěžení v horkých letních dnech. Koupaliště je zatím přístupné na vlastní nebezpečí a je zdarma. Plánuje se zde rekonstrukce, která má vrátit tomuto koupališti život – budou zde převlékárny, občerstvení, písková hřiště na fotbal a volejbal, dřevěná mola na odpočinek, a mnohé další. Architekti, kteří se zabývají plány rekonstrukce, zřídili pro fanoušky tohoto krásného koupaliště transparentní účet, na který je možné posílat finanční pomoc.

Koupaliště Mšeno u Mělníka

Tenhle plovárenský skvost se nachází v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Koupaliště zde stojí již 75 let. Lázně prošly rekonstrukcí, a proto tu najdeš pohodové zázemí v podobě převlékáren, čistých toalet, ale také pěkné restaurace. Je tu padesátimetrový bazén, který plní voda ze skalního pramene, tedy poměrně chladná, ale v horkých letních dnech tě perfektně zchladí.

Tyršova plovárna ve Vysokém Mýtě

Tahle plovárna patří mezi jedny z největších a nejstarších plováren v Česku. Je i skvěle vybavená, můžeš si tady zahrát jak plážový volejbal, tak nohejbal, či stolní tenis. Je tu velký tobogán, skluzavka i skokanský můstek. Nově tu také otevřeli minigolf a hřiště na pétangue. Samozřejmostí je restaurace i klasické stánkové občerstvení. Tyršova plovárna nabízí jednu raritu a tou jsou původní převlékací kabinky.

Plovárna u Václava v Písku

Tato romantická plovárna nabízí jak koupání v nově vybudovaném bazénu, tak možnost si zaplavat v řece Otavě. Nachází se v romantické krajině. Když zrovna nebudeš mít chuť se koupat, můžeš si zde půjčit i loďku a projet se na řece.

Přírodní koupací biotop Bečva

Toto krásné přírodní koupaliště najdeš v Beskydech. Vodu zde čistí nádrž osázená vodními rostlinami. Koupaliště má jak plaveckou část, tak brouzdaliště. Mají tu také menší sportovní areál.

Přírodní koupací biotop Litovel

Prázdninových cest není nikdy dost, a pokud tě zavedou na severní Moravu, už víš, kam vyrazit na plovárnu – do biotopu v Litovli. Vodu zde vyhřívají sluneční kolektory na příjemných 27 °C a mají tu připravenou zábavu jak pro dospělé, tak pro děti. Najdeš tu skluzavky, masážní trysky, perličková vodní křesla, skokanský můstek, šplhací síť, mechanické vlnobití, vodní hříbek, a další. Je zde sociální zařízení i půjčovna sportovních potřeb.

Biotop ve Voticích

Tento přírodní koupací biotop se nachází ve Voticích, poblíž rybníka Pilař. Koupat se tu můžeš na krásném, klidném místě ve vodě, kterou čistí pouze rostlinky. Je tu, kromě koupacího rybníčku, také příjemné zázemí s bufetem, sociálním zařízením a převlékárnou.

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.