Jarní detox: Tipy na bylinky, které tě pročistí

jarní detox

Konečně přišlo jaro a venku je krásně. Po dlouhé zimě toužíme po tom, abychom byli plní energie. Toxiny, které se během zimních měsíců hromadí v našem těle, můžeš odstranit pomocí přírodních a šetrných metod. A co je lepší než síly bylin, které ti pomohou si přirozeně a efektivně vyčistit tělo?

Zimní období nám obvykle přináší nedostatek slunečního světla, což se negativně projevuje na naší náladě. Pocit podrážděnosti je v této sezóně častým společníkem. Mnoho z nás se tak snaží zmírnit tento stav nezdravým přejídáním nebo přehnaným konzumováním sladkostí, což vede k přibývání na váze. A přesně proto existuje jarní detox, který tvé tělo nastartuje do teplejších měsíců.

Bylinky na jarní detox

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá je známá tím, že pročišťuje krev a je účinná na alergie a ekzémy. Odvodňuje tělo a odplavuje z organismu nečistoty. Zároveň pomáhá na únavu a posilňuje energii. Obsahuje vitamíny B2, B6, C i mnoho minerálů. Bohatá je i na železo, vápník a hořčík. Jakou formou můžeš kopřivu užívat? Dá se z ní udělat čaj, smoothie, šťáva, mast nebo třeba výluh. Výluh můžeš použít na vlasy, pokožku i bolest kloubů. Pro ty pohodlnější z nás se samozřejmě některé z přípravků dají koupit v lékárně či drogerii.

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský je silný antioxidant, jehož hlavní účinnou látkou je silymarin. Ten přispívá ke správné funkci jater, pročišťuje organismus, pomáhá k dobrému trávení i k udržení hladiny cukru v krvi či ke správné funkci srdce. Navíc ochraňuje tkáně a buňky před oxidačním stresem, který vzniká stresem, alkoholem či znečištěným ovzduším. Konzumovat se dají buď přímo semena byliny či čaj z těchto semen. Pak je oblíbený i olej, tinktura nebo přímo tablety.

Rozmarýn

Rozmarýn patří mezi nejužívanější aromaticky léčivé byliny na světě a není divu proč. Napomáhá krevnímu oběhu a toku lymfy a žluči. Pomáhá také k úlevě od bolesti při menstruaci a křečích. Je vhodným doplňkem pro lidi trpící žloutenkou, zánětlivým onemocněním jater, cirhózou, závratěmi, chudokrevností či vysokým cholesterolem. Nápomocný je i pro sportovce a lidi se sedavým povoláním, kterým pomůže se ztuhlým svalstvem a dalšími svalovými problémy. Bylina se nejčastěji používá v podobě sušených listů, čaje, éterických olejů a bylinných kapek.

Jarní detox

Smetanka lékařská

Smetanka lékařská alias pampeliška obsahuje bílkoviny, cukry, hořčík, vápník, železo a mnoho dalších látek, které z ní dělají léčivou bylinu. Posiluje játra, podporuje činnost ledvin a tvorbu žluči. Dokáže prokrvit kloubní vazivo a pomůže nám se zbavit akné a kožních problémů. Vhodné jsou také pro detoxikační kúru, a to nejlepší na tom je, že rostou všude možně na zahradách a na loukách, tudíž si je nemusíš nikam chodit kupovat. Stačí si jich pár natrhat a po dobu čtrnácti dní jíst jejich listy. Tvůj organismus se pak očistí a správně nastartuje.

Řebříček obecný

Řebříček obecný má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti, které mu umožňují podporovat zdraví trávicího traktu, snižovat krevní tlak a zlepšovat krevní oběh. Pomáhá tělu vylučovat toxiny i odpadní látky a podporuje funkci jater. Vhodný je i pro zmírnění bolesti při menstruaci a křečích. Navíc obsahuje flavonoidy a vitamín C, které podporují funkci imunitního systému. Řebříček obecný se konzumuje jako čaj, tinktura, extrakt nebo doplněk stravy.

 

Autor
Aneta Havránková