Jak vybrat zahraniční stáž?

stáž

Studuješ poslední ročník vysoké a přemýšlíš, jak nejlépe si připravit start do nového zaměstnání? Tím nejlepším, co můžeš udělat je, že se vydáš na zkušenou za hranice a získáš své první zkušenosti.

Stáží v životopisech absolventů si zaměstnavatelé cení

Je fajn, že vystuduješ s nejlepšími výsledky, ale to tvému zaměstnavateli zdaleka stačit nebude. Ti aktivnější si hledají práci již na škole a jejich životopis se hemží několika placenými nebo neplacenými stážemi nebo již částečnými úvazky v reálném zaměstnání. Jestli chceš před těmi všemi získat trochu náskok, pochlub se zahraniční stáží.

Z každé stáže si také nezapomeň říct o psanou referenci, protože tvůj nový zaměstnavatel si raději vezme člověka na doporučení, než se snažit vytušit kdo že asi uchazeč bude.

Jak hledat zahraniční stáž?

Stáže nabízí speciální agentury, nebo jsou součástí studentských programů Erasmus+. Zatím co české stáže jsou často neplacené, v zahraničí za stáž většinou dostaneš zaplaceno. Stáže trvají různou dobu, nejkratší mohou být na pár týdnů, a ty dlouhodobé mohou trvat i půl roku. Nejvyhledávanějšími destinacemi jsou anglicky mluvící země, a i nabídek je z těchto zemí nejvíce. To ale neznamená, že jiné země stáže nenabízí. Agentury ti s vyhledáním v konkrétní zemi za poplatek pomohou. Stáže v rámci Erasmu+ pak nabízí svým studentům všechny vysoké školy.

jak vybrat stáž

Co potřebuješ vědět, než si nějakou stáž vybereš?

  • Jak je stáž dlouhá
  • Je součástí stáže ubytování a strava
  • Zda je součástí letenka
  • Zda potřebuješ vízum
  • Je v programu zahrnuto pojištění
  • Jedná se o placenou stáž nebo neplacenou

Pokud si nevybereš ze školních programů, můžeš se obrátit na zprostředkovatelské agentury

Pokud se na takovou firmu obrátíš, nezapomeň si nejprve zjistit, co všechno zahrnuje cena jejich služeb. Společnosti někdy pomohou s vyřízením víz, ale požadují, aby si uchazeč našel zaměstnavatele i ubytování v místě pobytu sám. Jindy ti obstarají jak pracovní místo, tak i ubytování, ale v takových případech bývá poplatek pochopitelně vyšší.

Využít můžeš třeba služeb agentury CZECH-US, která spolupracuje s Národní agenturou pro evropské vzdělávací programy, financované z fondů programu Leonardo da Vince. V rámci těchto fondů získáš příspěvek na pokrytí pobytových a cestovních výloh.

Stáže nabízí většina velkých nadnárodních firem, neziskové organizace i instituce Evropské unie.

V rámci programu Erasmus+ můžeš získat stipendium v rozmezí 400 – 600 eur. Podmínkou stáže je práce na plný pracovní úvazek a to, aby stáž souvisela s oborem studia.

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.