Jak si vybavit koutek na meditaci

meditační koutek

Doba, ve které žijeme je rychlá, a někdy pro nás dokáže být stresující. Proto je fenoménem dnešní doby především meditace. Tato prastará metoda určená k nalezení klidu a rovnováhy, se už nějaký čas neodehrává pouze v tibetských klášterech.

Meditace hraje roli v eliminaci stresu

Západní civilizace je s narůstajícím stresem nucena se naučit odpočívat a především najít způsob, jak se uvolnit a zbavit se napětí. A protože meditace je v tomto ohledu naprosto spolehlivou metodou a nevyžaduje žádné speciální prostředí, můžeš s ní začít u sebe doma. Poradíme ti, jak si vybavit koutek na meditaci.

Koutek na meditaci vůbec nemusí být velký. Můžeš si pro tento účel vyhradit určité místo u sebe doma, nebo se jen uvelebit (vsedě či vleže) na místě, kde se cítíš dobře a nebudeš nikým rušen. Jediné, co k tomu budeš potřebovat je pár předmětů, které dokážou navodit příjemnou atmosféru, případně předměty, které máš spojené s příjemnými vjemy. Výběr je čistě na tobě, protože celá meditace je jen o Tobě a o tom se cítit dobře. My ti jen dáme pár tipů, které pomáhají lidem po celém světě navodit příjemnou atmosféru.

Vonné tyčinky

Na trhu existuje nepřeberné množství vonných tyčinek mnoha vůní. Jediné, co můžeme doporučit je zakoupení tyčinek čistě z přírodních materiálů a bez chemických příměsí. Je dobré si pod tyčinky zakoupit stojánek, jak tyčinka hoří, odpadává z ní jemný popílek.

meditace

Svíčky klasické i vonné

Oheň je jeden ze základních elementů a při meditaci bývá velmi nápomocný. Určitě dobře víš, jak je příjemné zadívat se do ohně. Zároveň dokáže navodit pocit, že čas plyne pomaleji a i z maličkého plamínku sálá příjemné teplo. Vybrat si můžeš jak svíčku bez vůně nebo příjemně ovoněnou. K meditaci vybírej vůně jemné, nikdy ne příliš výrazné, silná vůně by tě mohla při meditaci rušit. Svíčku můžeš položit na nějakou hezkou podložku, kterou si dozdobíš kamínky, pískem nebo okvětními plátky.

vonné svíčky pro meditaci

Meditace s kameny

Je jedno, o jaké kameny se jedná. Mohou to být říční, mořské, lesní, kamínky z hor nebo kameny nasbírané na tvých cestách po světě, v principu jde o to, že kameny dokáží navodit pocit uzemnění a opětovného spojení s přírodou. Součástí oltářů bývají také polodrahokamy, mezi které patří především léčivé a energií nabité krystaly (křišťály, růženíny, ametysty, a mnohé jiné). O léčivé síle kamenů se můžeš dočíst v mnoha knihách.

meditační kameny

Meditační symboly

Některým lidem pomáhá si do svého meditačního „koutku“ umístit nějaký předmět, který pro ně symbolizuje meditační proces. Často se jedná o sošku Buddhy nebo tibetské mísy. Tibet je odjakživa spojován s uměním meditace. Navíc, pokud se ti podaří rozezvučet tibetskou mísu, pochopíš, že její zvuk k meditaci přímo vybízí

Šalvěj, Palo Santo a jiná vykuřovadla

Také vykuřovadla se výborně hodí do tvého meditačního koutku. Je vždy dobré si prostor pro meditaci dobře ošetřit a vyčistit od negativních energií. Šalvěj patří mezi nejlepší „čističe“ prostředí. Palo Santo – sladké dřevo má specifickou vůni, je však při meditacích velmi oblíbené.

meditační vonné vykuřovadla

Uspořádání jednotlivých meditačních pomůcek do tvého meditačního koutku záleží opravdu jen na Tobě. Pamatuj, že cílem je se při meditaci cítit dobře a uvolněně – ať už ti k tomu pomůže oheň, jemné tóny tibetské mísy, příjemná vůně nebo léčivé kameny.

Různé druhy svíček a vonných tyčinek najdeš na Alze, kde máš s ISIC slevu 10 %.

Aromaterapeutické lampy a oleje, osvěžovače vzduchu a aromadifuzéry najdeš na ZOOT.

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.