Jak přežít začátek školy bez stresu

Student ve stresu z návratu do školy

Zvyknout si po letní pohodě na každodenní povinnosti a školní režim je pro mnohé nejvyšší level obtížnosti. Realitu kolem sebe nezměníš, můžeš si to ale usnadnit a prožívat školní dny bez stresu. Jak?

Tipy, jak se nezhroutit z prvních dnů ve škole 

Je to tak, prázdniny jsou fuč a nemilosrdný návrat do školního procesu se stal skutečností. Na to, aby první týdny ve škole nebyly peklíčko, žádná vakcína neexistuje, přesto je tu ale pár věcí, na které se můžeš zaměřit.  

Čerpej radost z prázdninových zážitků 

Určitě máš za sebou něco, co se dá popsat jako radostné prázdninové zážitky. Byla by škoda to nechat vyšumět a překrýt aktuálními starostmi. Pokecej o nich se spolužáky, zapiš si je do deníčku nebo si znovu projdi fotky. Rovnou si z těch nejlepších můžeš nechat vyrobit nějaký fotodárek, který si doma vystavíš. Budeš z něj čerpat radost a tvoje sebedůvěra poposkočí, když před sebou uvidíš svůj kreativní počin. 

V hlavě duto? Tak si to napiš! 

Úkoly, termíny a různé provozní pokyny se valí ze všech stran a máš pocit, že to tvůj mozek nezvládne a odjede zase na dovolenou? Kup si nějaký designově vymazlený sešit, diář, cokoliv a prostě si to všechno zapiš. A pak se do toho sešitku doma hlavně podívej a plánuj. Získáš tím přehled a kontrolu nad situací a odbouráš stres z toho, že tě něco může nečekaně překvapit. Jasně, stejně dobře to můžeš i nasypat do mobilu. Ale ten deníček má prostě svoje kouzlo a na papíře všechno uvidíš tak nějak líp po kupě. Zvaž to, třeba v Albi můžeš využít slevu s průkazem ISIC. 

Albi motivační bloky a diáře do školy

Usnadni si vstávání do školy 

Nejhorší je, když se ze sladkého spánku probudíš do totálního chaosu, kdy nevíš, co na sebe, tvůj batoh si žije někde vlastním životem, mobil má 5 % baterky a učebnice se nacházejí ve víru entropie. Nevíš, co dřív a hodiny si v klídku tikají. Ve stavu ranní dezorientace a s prázdným žaludkem je to tak 50:50, že v rychlosti posbíráš všechno potřebné a prožiješ den v pohodě.

Buď jsi punkáč, kterého tohle rozhodí pramálo a dokážeš v tomhle fungovat – ok, tedy gratulujeme. Nebo patříš k většině smrtelníků, takže ti začne stoupat nervozita, která spolehlivě změní tvůj den k horšímu. V tom případě se rozhodni – hecneš se už večer a strávíš pár minut tím, že si vytipuješ outfit, dáš nabít telefon a hodíš do báglu vše potřebné pro zítřejší program? S tím, že si pak ráno můžeš pospat nebo naopak vyšetřit čas na příjemné protažení a vychutnání snídaně? Nebo to necháš ráno náhodě a budeš doufat, že se nic nepodělá? Volba je na tobě! 

Studentka vstává do školy spokojená

Doplňuj energii 

Netrap svoje tělo tím, že ho najednou po týdnech pohody pošleš podávat výkony bez potřebné energie. Na to se ti brzo vykašle a začne protestovat přinejmenším únavou, zvyšujícím se stresem a ztrátou dobré nálady. Nauč se jíst pravidelně a když už musíš něco vynechat, hlavně ať to není snídaně. Bez paliva totiž ráno ani nenastartuješ. Pokud tě čeká hektický den, kdy dopředu nevíš, kdy se zastavíš, měj v báglu po ruce aspoň proteinovou tyčku nebo svačinu.  

Zaměř se ve škole na činnosti, které ti jdou 

Je těžké nenechat si nahlodat sebedůvěru tím, že máš po dlouhé pauze najednou zase zvládat pobrat všechny oblasti vědění. Navíc když se škola tváří, že přesně tohle se od tebe už 2. září čeká. To pak letí motivace dolů a stres nahoru, protože málokdo má talent natolik všestranný, aby tohle zvládnul.

Začni tedy tím, že budeš duchem přítomný/á hlavně v hodinách, kde ti učivo leze samo do hlavy. Tady se můžeš aktivně zapojit, což ti přinese radost a vnitřní motivaci. V předmětech, kde necítíš jistotu, se zase soustřeď na to, že si vše podstatné aspoň mechanicky poznamenáš, což nestojí takové úsilí, jako tvořit myšlenkové konstrukce. K poznámkám se vrať ve chvíli, kdy budeš více svěží a budeš mít klid, a tedy větší šanci, že látku pochopíš. I ty největší záhady pak najednou dávají větší smysl. A když si ani přesto nevíš rady, tak tady platí heslo líná huba, holé neštěstí u tabule. Prostě zjisti, kde máš zádrhel a zeptej se učitelky, rodičů nebo kámošů. Čím dřív to uděláš, tím menší balvan s sebou potáhneš. 

Studentka si doma čte poznámky ze školy

Není pro život nic cennějšího než ze sebe postupně stvořit samostatnou myslící bytost, která si poradí bez pomoci druhých. Vyzkoušej tipy na rychlé svačiny, které zvládneš i bez mámy! 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.