Jak na efektivní samostudium

Studentka se učí v knihovně

Jsi studentem prvního ročníku vysoké školy a přemýšlíš, jak nejlépe na samostudium? Nebo hledáš nové techniky, díky kterým si vylepšíš průměr? Ať už tě čeká maturita, první vysokoškolská zkouška, nebo se připravuješ na státnice, máme pro tebe pár tipů, jak se lépe a efektivně učit.

Tipy na domácí učení

Parafráze

Jednou z velmi efektivních taktik je parafrázování. Memorování faktů je dobré pro učení historických dat, ale pro porozumění souvislostí a kontextu to zkrátka nestačí. V momentě kdy si chceš zapamatovat něco důležitého nebo se ti nedaří porozumět složitějšímu konceptu, zkus si dané učivo převést do vlastního jazyka. Představ si, že téma vysvětluješ pětiletému dítěti. Pro cizí slova použij česká synonyma a pouprav si vše do jednodušší formy.

Pre-testing

Pokud ještě neznáš takzvaný „pre-testing”, tak je na čase zbystřit. Podle Learning lab z Chicagské univerzity, kde se věnuje vývoji myšlení a učení, jde o podceňovanou taktiku, která je však pro výsledky zkoušek a testů velmi prospěšná. Jak už název napovídá, jde o techniku učení, během které si student připravuje vlastní testy a dělá zkoušky nanečisto. Studenti, kteří tuto metodu používají, mají při ostré zkoušce lepší výsledky. A to za těch pár testů doma stojí, nemyslíš?

Co můžeš udělat dnes…

Patříš mezi ty typy studentů, kteří nechávají učení na poslední chvíli a každému předmětu věnují intenzivně tři dny před zkouškou? Možná je nejvyšší čas na změnu. Mnohem efektivnější variantou je totiž průběžné samostudium. Pokud chceš jednomu předmětu věnovat 30 hodin studia, uděláš lépe, když si učení rozplánuješ do dvou týdnů před zkouškou než do dvou dnů bez spánku před termínem. Na tento fakt poukazuje podle Kalifornské univerzity v San Diegu výsledky více než 200 studií, které byly provedeny za posledních sto let. Nejde o žádné překvapivé zjištění. Nejen, že budeš při učení v menším stresu, ale taky získáš více prostoru pro pochopení složitých faktů. Tento přístup vyžaduje velkou disciplínu, ale věř, že se výsledek vyplatí.

Zamíchej karty

Čekají tě dvě zkoušky v jeden den? Pak si rozplánuj učení tak, že se budeš střídavě věnovat oběma předmětům. Namixuj si učení do stejně dlouhých segmentů a nikdy se nevěnuj jednomu předmětu příliš dlouho. Tato taktika pomáhá udržovat vysokou míru soustředění a bude trvat mnohem déle, než se začneš nudit a tvoje mysl začne utíkat od knih k Tik Toku. Vyzkoušej třeba techniku Pomodoro, při které se střídáš učení v blocích o 25 minutích s krátkými přestávkami. Naplánuj si tři úseky studia na jeden předmět, potom se odměň delší přestávkou a v dalších studijním segmentu se věnuj jinému tématu.

Top knihy pro efektivní samostudium

  • Nauč se to: Jak se s pomocí vědy efektivně učit a více si pamatovat. Koupit.
  • Šetři se, Einsteine!  Jak si zapamatovat úplně cokoli. Koupit.
  • Atomové návyky: Jak si budovat dobré návyky a zbavovat se těch špatných. Koupit.

V Knihy Dobrovský máš na všechny knihy s průkazem ISIC slevu. Více informací se dočteš zde.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.