‘Gamifikovaná’ angličtina pro ty, kterým chybí motivace

angličtina hravě

Jaký je ten zaručený způsob, jak se naučit anglicky? Každá učebnice, každý učitel a nakonec i každý student to vidí jinak. Ve výsledku jde stejně nejvíce o to, jestli máš k učení dostatečnou motivaci.

V digitálním světě jsme si možná už zvykli dostávat za různé činnosti malé odměny. Zahraješ si nějakou videohru a začneš dostávat nejrůznější odznáčky a trofeje. Tvoje čtečka e-knih ti denně ukazuje, kolik jsi toho přečetl a hlásí ti, kolik dní bez přestávky už čteš. Tvá fitness apka pro tebe má různé výzvy, počítá uběhnuté kilometry či spálené kalorie a umisťuje tě v žebříčcích.

Tyto herní (tzv. gamifikační) prvky nám pomáhají u dané aktivity vydržet déle, vracet se k ní a dělat v ní větší pokroky. Sami bychom totiž možná s běháním už dávno praštili nebo četli jen zřídka. Někteří prostě takovouto externí motivaci vítáme či v naší lenosti dokonce potřebujeme.

Možná zápasíš s nedostatkem motivace učit se anglicky. Potom pro tebe může být dobrá zpráva, že “gamifikaci” se nevyhnuly ani výukové aplikace. Budou ti počítat naučená slovíčka, budeš v nich plnit denní výzvy, sbírat XP body, stoupat na vyšší levely a zářit v žebříčcích. Učení pak budeš vnímat jako hru. Tvoje úroveň poroste, ani nebudeš vědět jak. Stačí si vybrat tu nejlepší apku a začít.

Určitě ale nezapomínej, že smyslem není získávat pomyslné diamanty a stoupat na žebříčcích, ale učit se. Herní prvky mají totiž i stinnou stránku. Snadno člověka strhnou zcela na jinou cestu. Můžeš se pak přistihnout, že si vybíráš jen ty nejjednodušší úkoly, schválně si nastavíš nižší jazykovou úroveň, než máš, nebo že některou aktivitu jen tak ‘odklikáš’. Pocit zvyšující se úrovně jazyka pak může být zcela falešný.

S ISIC máš 50% slevu na předplatné online aplikace pro výuku angličtiny.

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.