Den svatého Patrika

svátek svatého Patrika

Dnes se podíváme na jeden z nejvíce oslavovaných svátků po celém světě – Den svatého Patrika. Tento svátek je spojen s Irskem, ale slaví se v mnoha zemích po celém světě, včetně České republiky. V tomto článku se podíváme na historii a tradice spojené s tímto svátkem, a také na to, jak se oslavuje v různých zemích.

Historie svatého Patrika

Historie Dne svatého Patrika sahá až do 5. století, kdy byl svatý Patrik přivezen jako otrok do Irska. Později se mu podařilo uprchnout a vrátil se zpět do své rodné Británie. Po svém návratu měl vizi, kde mu bylo přikázáno vrátit se zpět do Irska a šířit křesťanství mezi pohany. Tak se také stalo a svatý Patrik se stal známým misionářem a patronem Irska.

Jaké tradice se pojí s Dnem svatého Patrika

Tradice spojené s oslavou Dne svatého Patrika jsou velmi různorodé a liší se podle zeměpisného místa a zvyklostí. Nicméně, existují některé společné prvky, které jsou pro tuto oslavu typické po celém světě. Nejznámějším z prvků spojených s oslavou Dne svatého Patrika je nošení zelené barvy. V Irsku věří, že zelená barva přináší štěstí a prosperitu, takže v den svátku je zelená barva všudypřítomná. 

Lidé si oblékají zelené oblečení a doplňky, zeleně se barví města a veřejné budovy, a dokonce i některé potraviny se obalují do zeleného papíru. Dalším typickým prvkem oslav je pití irského piva, především slavné značky Guinness. Mnoho lidí navštěvuje irské hospody a bary, aby oslavili svátek s přáteli nebo rodinou. V Irsku se také často pije irská whisky a další alkoholické nápoje. Další tradiční prvek oslav je průvod nebo procesí, který prochází ulicemi a skládá se z lidí oblečených v zelené barvě. Průvody jsou obvykle doprovázeny tradiční irskou hudbou, tancem a zpěvem a především v Irsku je to velká událost, na kterou se lidé těší celý rok.

V mnoha zemích po celém světě se také během oslav konají různé kulturní akce, jako jsou koncerty, taneční představení a festivaly s tradiční irskou hudbou a jídlem. V některých zemích se také konají sportovní akce, jako jsou závody v rozbíjení dřevěných sudů, které jsou spojeny s tradicí pivních slavností, nebo závody v běhu na kratší nebo delší vzdálenost, například tzv. „Green Run“.

Porte des Bombes na den svatého Patrika nasvícené na zeleno
Zdroj: Wikipedia

Jak se slaví den svatého Patrika v České republice 

V České republice se Den svatého Patrika slaví především v Praze a v dalších větších městech. Oslavy jsou obvykle pořádány v irských hospodách a barech, kde se můžeš těšit na speciální nabídky irského piva a jídla. V některých irských hospodách a barech se také konají koncerty irské hudby a tanců a po celou noc se zde hraje tradiční irská hudba. V Praze se každý rok koná také průvod, který prochází ulicemi města. Průvod se skládá z lidí oblečených v zelené barvě, kteří jdou po ulicích a zpívají a tancují. Průvod končí na Václavském náměstí, kde se konají kulturní akce a koncerty. V některých dalších městech, jako je Brno nebo Ostrava, se také konají menší oslavy v irských hospodách a barech. Celkově se oslava Dne svatého Patrika v České republice stává stále populárnější a může být zábavnou příležitostí pro všechny, kteří se chtějí pobavit a užít si irskou kulturu a tradice.

Jaké jsou oslavy ve světě 

Den svatého Patrika se slaví po celém světě, zejména v zemích s velkou irskou komunitou. Největší oslavy se tradičně konají v Irsku, ale také v USA, Kanadě, Austrálii, Velké Británii a Novém Zélandu. V Irsku jsou oslavy největší a nejvýraznější. Tradičně se koná velký průvod v Dublinu, kde se schází tisíce lidí z celého světa. Lidé v průvodu se oblékají do zelené barvy a mávají irskými vlajkami. Během průvodu se zpívají irské písně, hraje se tradiční irská hudba a tančí se irské tance. Večer se všichni schází v hospodách a barech, kde se slaví a pije irské pivo.

V USA se Den svatého Patrika slaví zejména ve městech s velkou irskou komunitou, jako je New York nebo Boston. Zde se konají obrovské průvody, kterých se účastní tisíce lidí. Lidé v průvodu se také oblékají do zelené barvy a tančí irské tance. V hospodách a barech se konají oslavy a podává se irské pivo a jídlo. 

Chicago, USA –⁠ V Chicagu se každý rok obleče řeka Chicago do zelené barvy. To se stane pomocí speciálního barviva, které se nalije do řeky, takže řeka zezelená. Tento zvyk trvá už více než 50 let.

Savannah, USA –⁠ V Savannah se pořádá tradiční průvod, kterého se účastní nejen lidé oblečení v zeleném, ale také koňské povozy s květinovými dekoracemi.

V Kanadě se Den svatého Patrika slaví v podobném duchu jako v USA, s velkými průvody a oslavami v irských hospodách a barech. 

V Austrálii se konají podobné oslavy, ale kvůli teplému počasí se obvykle konají venku a zahrnují pikniky a grilování.

Buenos Aires, Argentina –⁠ V Buenos Aires se každoročně koná irský festival, který trvá několik dní a zahrnuje průvody, hudební koncerty, taneční vystoupení a tradiční irské jídlo a pití.

Cork, Irsko –⁠ V Corku se koná závod kajaků, který se koná na řece Lee. Závodníci jsou oblečeni v zelených kostýmech a soutěží v různých kategoriích.

Sydney, Austrálie –⁠ V Sydney se každoročně koná průvod, kterého se účastní nejen lidé oblečení v zeleném, ale také irští vlčáci a různí zvířecí mazlíčci, kteří jsou oblečeni do zelených kostýmů.

Na zeleno nabarvená řeka v Chicagu
Zdroj: Wikipedia

Tyto ojedinělé zvyky a tradice dávají každému městu a regionu jeho vlastní jedinečný charakter a přispívají k pestrosti oslav Dne svatého Patrika po celém světě. A neslaví se jen na Zemi, slaví se i ve vesmíru. 

Kosmonaut slaví svátek svatého Patrika
Zdroj: Wikipedia

Takže ať už si vybereš jakýkoli způsob, jak oslavit Den svatého Patrika, nezapomeň, že je to především svátek radosti a dobré nálady a že je to také příležitost pro prohloubení znalostí o irské kultuře a tradicích. Slav s rozumem a přáteli, ať už v České republice nebo v Irsku!

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.