Co potřebuje tělo pro krásné a zdravé vlasy?

slečna drží v ruce své krásné a zdravé vlasy

Chceš mít jistotu, že tělu dodáváš potřebné látky pro růst vlasů? Mrkni se, které látky tvoje vlasy potřebují, aby byly dobře vyživené a vypadaly perfektně.

Perfektní vlasy díky správné výživě 

Vlasová péče není jen o tom, jestli máš ve výbavičce tu nejlepší vlasovou kosmetiku. Velký vliv na kvalitu vlasů má tvoje životospráva. Do jisté míry hrají roli i genetické předpoklady, ale s tím nic moc nenaděláš. S čím ale něco dělat můžeš, je tvůj jídelníček a to, jestli konzumuješ dostatečné množství látek pro výživu a růst vlasů. Než se ale pustíš do revoluce ve svém stravování, udělej si základní přehled, co vlasy vlastně doopravdy potřebují, aby je nepostihovaly problémy, jako lámání, vysušení nebo dokonce vypadávání.

slečna trpící vypadáváním vlasů

Trocha faktů – z čeho jsou vlasy tvořeny?  

Aby bylo zřejmé, co tvoje tělo potřebuje pro pořádné vlasy, je fajn mít i trochu přehled o anatomii vlasu. Vlas se skládá z vlasového kořínku pod kůží a vlasového stvolu – té části, kterou chceme mít parádní. Vlas vyrůstá z vlasové cibulky – folikulu. Do folikulu ústí vývod mazové žlázy, a dále také cévy a nervy. Folikul tedy hraje zásadní roli pro růst a výživu vlasů. Na průřezu je vlas tvořen třemi základními vrstvami: kutikulou, vlasovou kůrou a dření.  

Základním materiálem, který tvoří většinu hmoty vlasu, je elastická bílkovina keratin, podle uspořádání keratinu jsou tvé vlasy buď rovné, zakroucené a také různě silné a pružné. Vlas dále obsahuje melanin, který mu dává barvu. Dále obsahuje také vodu, stopové prvky, tuky a další bílkoviny. Z toho lze usuzovat, že kvalitu vlasu naše strava velmi ovlivňuje.

slečna si připravuje zdravý salát

Klíčové látky pro výživu vlasů 

Kolagen 

Zmíněná bílkovina keratin – základní hmota vlasu, se skládá z několika aminokyselin a jednou z nich je i kolagen. Kolagen je pojivovou látkou buněk a ty jsou díky němu více či méně pevné. Kolagen tedy zvyšuje výdrž vlasu i vlasového folikulu. Navíc má i ten bonus, že ti zpevní i pleť, pomůže při hojení zranění, nebo řeší problém s lámáním nehtů.  

Zdroje kolagenu 

Zdrojem kolagenu jsou především masokostní vývary, kuřecí maso, ryby a mořské plody. Zejména vegetariáni by si proto měli hlídat přísun kolagenu jiným způsobem. Produkci kolagenu v těle podporují i sója, červené ovoce, olivy, fazole, zelí, nebo avokádo.  

Jistotu, že dodáváš tělu dostatek kolagenu, můžeš získat i díky kvalitním doplňkům stravy. Pokud chceš řešit problém se slabými, lámavými vlasy a chceš předcházet jejich vypadávání, zvaž užívání kolagenového přípravku Hair Pro s recepturou určenou právě pro výživu vlasů. Případně se můžeš rozmazlovat chutným koktejlem Pink Latte Kolagen. Ten navíc obsahuje i kyselinu hyaluronovou výbornou pro pleť, a také Ashwagandhu, která ti pomůže nastolit psychickou rovnováhu při větší stresové zátěži.  

Biotin – vitamín B7 

Biotin nebo vitamín B komplexu je efektivní pomocník růstu vlasů, protože dokáže regenerovat vlasové folikuly. Díky němu rostou vlasy rychleji a mohou být delší. Deficit tohoto vitaminu může být jednou z příčin padání vlasů.  

Zdroje biotinu 

Vitamín B7 najdeš v mandlích, mrkvi, studenovodních rybách (sardinky, tuňák, losos) nebo květáku a mangoldu. Všechny tyto potraviny jsou bohatým zdrojem i dalších prospěšných látek. Speciálně vitamín B7 pro růst a obnovu vlasů můžeš získat i z doplňku stravy Hair vitamins. 

Voda 

I obyčejná voda může znamenat rozdíl mezi zdravými a poškozenými vlasy. Dostatek tekutin se vždy promítne na stavu tvých vlasů i pleti. Můžeš vlasy hydratovat zvenku pomocí vlasové péče, bez správné vnitřní hydratace bude ale tvoje úsilí zbytečné.  

 

 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.