5 tipů po zdravé a krásné zuby

Smějící se žena

Bělostný úsměv nemusí být výsadou jen šťastlivců se zdravými geny. Naopak. Správná technika čištění, dobré vybavení a sada zdravých návyků vykouzlí zářivý úsměv i na tvé tváři. Jak na to?

Udělej si z čištění zábavu

Čištění zubů skoro nikoho nebaví. Dlouhé minuty strávené v koupelně před zrcadlem se zdají být nekonečné. Co takhle opustit koupelnu a vydat se s kartáčkem ke svému oblíbenému seriálu? Spoj příjemné s praktickým a dělej si z nudného čištění zábavu.

Vyzkoušej, jaký je život bez zubů

Jestli ti chybí motivace k čištění, zeptej se svého dědy, jaké to je mít umělé zuby. Dost pravděpodobně zjistíš, že to není žádná sláva.

Dvakrát denně postačí

Kaz ke svému vzniku potřebuje nějaký čas, než se bakterie v ústech pomnoží a vytvoří škodlivý plak. Pečlivé vyčištění dvakrát denně je dostatečnou prevencí v péči o zuby. Naopak, když si budeš čistit zuby častěji, může to mít negativní vliv na tvé zdraví.

Čisti zuby, dokud nejsou čisté

Zapomeň na pravidlo 2 minut a čisti, dokud zuby nejsou čisté. Jak to poznáš? Nejlepší je přejet si po zubech jazykem. Zuby by měly být úplně hladké.

Správná technika je klíčová

Podle doporučení zubařů není zubní pasta tak důležitá, jako samotná technika čištění. Odstranit plak jde nejlépe malými krouživými pohyby směrem od dásní. To však může být poněkud únavné, a ne vždy má člověk dostatek energie. Naštěstí člověk je tvor zvídavý a vymyslel sonický kartáček, který tuhle „dřinu“ udělá za tebe. A na rozdíl od tebe zvládne těch nutných mikro pohybů za minutu desetitisíce. Nezapomínej tedy, že poctivé mechanické čištění, se kterým nám naštěstí už umí pomoct technika, je to úplně nejdůležitější v péči o zuby.

S průkazem ISIC teď máš na sonický kartáček 37% slevu.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.