5 tipů, jak si užít Suchej únor do plnejch

Kniha Suchej únor

Možná se ještě vzpamatováváš ze Silvestra, ale kalendář se neptá a je to tu: za pár dní začíná Suchej únor – měsíční výzva, která ti dává šanci otestovat, jestli vládneš ty alkoholu nebo naopak. Minulý rok Sucháč drželo 20 % všech studentů, kterých jsme se zeptali. Chystáš se na něj taky? V tom případě se ti možná bude hodit pár tipů, jak se připravit.

Jak se připravit na Suchej únor

Najdi svoji Suchou motivaci

Důvodů, proč sušit, je jak písku na Sahaře. Čistší hlava, lepší spaní, volnější džíny, a naopak plnější peněženka, víc energie… tohle všechno hlásí většina lidí, co si alkohol na měsíc odpustí. Nebo klidně jenom to, že se hecneš a dodržíš, co si slíbíš. Určitě si ale důvod, proč se do sušení pouštíš právě ty. Důvod si někam zapiš, uvidíš, že se ti to bude hodit, až začneš o celém smyslu sušení pochybovat. A pokud ti chybí inspirace, najdeš ji třeba v Suchý knize. O tu si budeš moct od 1. února zasoutěžit na našem Instagramu a v aplikaci ALIVE APP.

Nech se vést

Do akce Suchej únor se každý rok zapojuje víc a víc lidí, loni to bylo až 700 000. Nikdo v tom rozhodně nebude sám. Celým měsícem se navíc klidně můžeš nechat provést díky týdenním newsletterům s tipy na nealko drinky, aktivity a příběhy ostatních Sušičů. Stačí se registrovat.

Domluv si parťáka

Ve dvou se to vždycky líp táhne. Přemluv kámoše nebo klidně třeba mámu, ať si výzvu dají s tebou. Proberete spolu všechny těžkosti, ale hlavně radosti, a umocní se i radost, že jste to dali. A jestli nemáš nikoho po ruce, přidej se do sušicí komunity na Facebooku. Najdeš tam podporu od ostřílených Sušičů i úplných nováčků.

Připrav se na krize

Znáš to, někdy přijdeš do klubu a bez přemýšlení si prostě objednáš pivko nebo koktejl. Zamysli se předem, kde to může se sušením trochu zaskřípat – kámoš bude mít narozky, chystáš se na hory nebo na ples. Najde se asi i pár chytráků, co si vezmou do hlavy, že tě přemluví. Nacvič si dopředu, jak budeš reagovat, a uvidíš, že to půjde snáz, než čekáš. Prozradíme ti jedno tajemství: nejvíc odzbrojující odpověď na otázku “Proč jako?” nejsou žádný výmluvy, ale prosté “Protože nechci.” Naservíruj ji úplně v klidu s pevností žuly a poznáš, jak chutná hrdost.

Plánuj, co s penězi a časem navíc

Sucháč neznamená jenom, že přijdeš o alkohol, ale taky že získáš spoustu peněz a nejspíš i času. Až 63 % Sušičů cítí i víc energie. Jak využiješ víkend bez kocoviny? Co třeba ta hromada věcí, co neustále odkládáš? Výlet někam na kopec na východ slunce? Naučit se novou písničku na ukulele? Dočíst knížku od Vánoc? Zajet za známýma do jiného města? Klidně si je napiš hned vedle motivace.

Těš se, protože měsíc, co patří jenom tobě, startuje už 1. února. Zajímá tě víc? Mrkni na stránky Suchej únor.

 

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.