5 nejlepších kompaktů na dovolenou

Jak si vybrat správný kompakt

Blíží se léto a každá dovolená potřebuje zaznamenat. Kompakty jsou malé a pro cestování ideální. Vybral jsem 5 nejlepších kompaktů, které každý z nich slouží jinému účelu a rozhodně nadchne každého.

Jak se orientovat ve výběru kompaktů

Kompakty  jsou skvělé a oblíbené. Nejsou velké, vejdou se do kabelky nebo kapsy kalhot, a navíc naprosto skvěle fotí. K výborným fotkám nepotřebuješ nějaké velké fotografické schopnosti a zachováš vzpomínky na nezapomenutelná místa a okamžiky.

Léto začíná a s ním i cestování, takže jsem vytvořil seznam 5 zajímavých kompaktů, které si můžeš koupit se zajímavou studentskou slevou na fotoskoda.cz. 

Fotka ricoh GR III

RICOH GR III 

Městský hrdina v pevném těle, tak dny se dal nazvat RICOH GR III. Tento malý kompakt je vyrobený celý z kovu, což je na kompaktní foťáky ojedinělé. Jeho jedinečnost je postavena na výtečném ostřením a kvalitním podáním barev. Je určený i pro zaběhlé fotografy jako takový zápisník, který můžeš nosit v zadní kapse u kalhot. Skvělé je i nabíjení díky USB-C, takže ho nabiješ prakticky všude obyčejnou nabíječkou od telefonu. Jedinou nevýhodou, na kterou je nutno upozornit je to že nemá blesk, ale dá se dokoupit a na sáňky nasadit externě. Cena fotoaparátu je 23 990 Kč, ale díky studentskému průkazu získáte slevu 500 Kč. 

kompakt Ricoh wg 6

RICOH WG-6

Další zástupce rodiny RICOH, ale tento je bojovník ve všech podmínkách. Nabízí nejenom krásné sexy oranžové tělo z kovu a gumy, které vydrží pád z 2 metrů na beton, 20 metrů pod vodou a tlak více jak 100 kg. No to už vydrží i tvou dovolenou s kamarády na Ibize. Rozhodně je důležité zmínit kvalitní blesk, který dokáže osvítit až 4 metry a fotit makro. Ke každé bláznivé dovolené patří šílená videa a tenhle kompakt ti nabídne 4K video a ostrost v každém detailu. Rozhodně je to parťák pro každého, kdo chce odolnost a kvalitu videa. Protože může i pod vodu, tak každý potápěč ocení i kvalitní blesk. Při zadání studentského průkazu je cena pouhých 9 500 Kč. 

kompakt fujifilm instax mini evo

FUJIFILM Instax MINI EVO

50. léta se vrací spolu s instantním filmem. Každý zážitek si zaslouží zaznamenat, ale ve fyzické podobě si ji lépe zapamatuješ. To nabízí právě kompakt Mini Evo, které dokáže jak fotit do paměti, tak tisknout na instantní film. Vždy jsem měl jako fotograf vůči instantním kompaktům odpor, protože byly až příliš primitivní a nenabízely profi funkce. To ale Mini Evo nabízí a můžeš si vybrat, jestli budeš fotit na manuál nebo na automat. Barevné styly a různé obrazové formáty jsou snadno volitelné displeji. Rozhodně za 4 800 Kč po slevě pro držitele ISIC stojí za to.

kompakt sony zv 1 

Kompakt SONY ZV-1

Vzestupný trend video blogů posunul i specializované kompakty na vlogování. Výsledkem je tento malý kompakt od Sony. Tento prcek zvládne natáčet v 4K video a má výtečnou optickou a mechanickou stabilizaci. Sada 3 mikrofonů se směrovou charakteristikou zvládnou neuvěřitelně čistý zvuk. Má i skvělou technologii ostření, které v reálném čase dokáže ostřit na oko. Efekt rozostřeného pozadí se dá měnit během videa, což přináší krásné scény a možnost experimentování. Pro klasické vlogování z jedné ruky se si prostě jen otočíš display vzhůru a uvidíš se. Rozhodně je to nejlepší kompaktní kamera na dovolenou ať už se vydáš do pouště nebo romantické Paříže, a to jen za 21 500 Kč po předložení svého studentského průkazu.

kompakt panasonic lumix dc tz200

PANASONIC Lumix DC-TZ200

Kus profíka za pár korun, tak by se dal asi tento Panasonic nazvat. Má oproti předchozím modelům obrovský jeden palcový čip, který svojí citlivostí dokáže poskytnout i ve tmě dostatek detailů bez šumu. Jeho objektiv je od světoznámé značky Leica a ten dovoluje až 30x prodloužení. Na rozdíl od předchozích kompaktů můžeš ostřit přímo na kompaktu manuálně což je ojedinělé a velmi výhodné. Pro nenáročné je tu velmi inteligentní režim automatiky, který dokáže spolehlivě upravovat scénu, aby byla vždy pořízena dokonalá fotografie. Za cenu 16 tisíc Kč se studentskou slevou je to dobrý kup pro každého nenáročného fotografa. 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.