4 tipy, jak zklidnit mysl a relaxovat

relaxovat

Máš někdy pocit, že ti z učení a stresu praskne hlava? Potřebuješ zklidnit a odpočinout si, ale v tu chvíli to prostě nejde a nejde? Mám pro tebe pár osvědčených tipů, jak se naučit relaxovat.

Duševní pohoda je základ

Hodně se dnes mluví o tom, že duševní pohoda je základem dobrého života, zdraví a sebelásky. Protože pokud nebudeš mít rád sebe, těžko můžeš mít rád jiné lidi. Jenže ono se to snadno řekne, ale co s tím, když se člověku nedaří ve škole, nestíhá práci ani koníčky, navíc …ty vztahy, vždyť víme. Existuje ale několik osvědčených rad, jak si můžeš pomoct s udržením správné hladiny pohody i ty.

Ukliď si doma, uklidíš i v sobě

Možná to někomu bude znít divně, ale jedním z největších požíračů lidské energie je nepořádek v pokoji. Kdo viděl druhý díl, Básníků tak si vzpomene, jak katedra duševního zdraví pořádala přednášky na téma, jak si uspořádat pracovní stůl, aby se člověk co nejlépe soustředil. Scénka z filmu humorná, ale trochu pravdivá. Když na tebe jde deprese nebo se nemůžeš probrat ze špatné nálady, tak se pusť do úklidu. Péče o domácnost tě odvede od akutní špatné nálady, odměnou ti bude čistý byt, ve kterém se i budeš dobře cítit a energie zde bude plynout úplně jinak.

Příroda léčí

Vyrazit si na procházku do přírody nemusí být pro každého a sám se třeba nerad prochází. Pokud to tak taky máš a nemáš náladu na lidi, zkus se ve svém okolí podívat po nějakém psím útulku a můžeš si domluvit venčení psa. Vyčistíš si hlavu na čerstvém vzduchu, budeš mít skvělý a veselý doprovod, a ještě tím vykonáš dobrý skutek. Někdo objímá stromy, jiný hladí květiny nebo se koupe v bystřině. To klidně můžeš, ale pokud se na to necítíš, jednoduše si jen zuj boty a projdi se po trávě nebo kamínkách bosýma nohama.

Relaxační hudba

Hudba je lékem od jakživa a každému dělá dobře něco jiného. Zde při stresu není cílem poslouchat třeba rock nebo metal, nebo cokoli co běžně posloucháš. Potřebuješ dostat svůj mozek do jiné hladiny, nechat jej odpočinout a nechat své negativní myšlenky odplout. Nejlepší jsou k tomu speciální hudební skladby, které pracují i se zvuky přírody, jako třeba déšť, vánek, šumění moře apod. Taková hudba se hodí pro doplnění relaxačních cvičení, nebo k usínání.

Meditační dýchání

K meditační hudbě se pojí i meditační dýchání. To by mělo být především pomalé a hluboké. Metod je mnoho, obecně platí, že nádech je nosem do břicha a výdech je ústy. Jogíni také radí, že pří nádechu sevři dlaně a při výdechu je otevři.

Kvalitní spánek

Ve chvíli, kdy máš náročné období, snaž se hodně zodpovědně řešit spánek. Je to největší dobíječ baterek. Výhoda u nás mladých je, že se tělo rychle regeneruje, ale pokud se pár nocí pořádně nevyspíš a pak řešíš problémy, mohou se zdát neřešitelné. Pokud máš problémy usnout, vyzkoušej meditační hudbu na spaní, funguje skvěle. Nekvalitní a povrchový spánek může mít za následek také osvětlení z ulice. Pomohou zatemňovací závěsy nebo melatoninové doplňky stravy.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.