4 super aplikace pro výuku jazyků

Chceš se učit jazyky samostatně a zábavným způsobem? Mrkni na vyzkoušené mobilní aplikace, které ti výuku usnadní. Angličtina, čínština nebo i klingonština nebudou problém!

Tipy na vyzkoušené aplikace pro výuku jazyků 

Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. A s učením se nemusíš omezovat jenom na školu nebo placeného lektora, můžeš to zkusit na vlastní pěst. Aplikací pro samostatnou výuku jazyků je celá řada, my ti dneska představíme čtyři, o kterých víme, že mají opravdu co nabídnout.  

Klasická výuka s aplikací Duolingo 

Duolingo je asi nejstahovanější aplikací pro studium cizích jazyků. Nabízí klasickou výuku cca 40 nejpoužívanějších jazyků angličtinou počínaje. Zdokonalovat navíc můžeš i latinu nebo esperanto, případně kurióznější jazyky, jako velštinu, navažštinu, i naši češtinu. Nechybí ani fiktivní klingonština, což je naprostá pecka!  

Styl výuky 

S aplikací Duolingo trénuješ jazyky všemi formami výuky od čtení, psaní, poslechu i mluvení na mikrofon. Najdeš tu tematicky rozřazené kapitoly – oblečení, jídlo atd., ale i záložky, časy apod. Každá lekce tě naučí novou slovní zásobu, procvičí s tebou příslušnou gramatiku, čtení i výslovnost.  

Výuku si můžeš oživit stanovením denních cílů, za které získáváš tzv. “lingoty”, které můžeš následně použít na sázky na svou úspěšnost, kupovat si za ně různé výhody nebo i oblékat sovičku, která je tu tvým průvodcem. Takže ve finále máš z apky pocit, že místo biflování hraješ nějakou online hru. 

Úroveň znalostí 

Aplikace respektuje Společný evropský referenční rámec pro jazyky (SERR), takže pokud si na začátku zkusíš rozřazovací test, bude ti apka nabízet procvičování podle úrovní A1, A2 atd. Svou jazykovou znalost můžeš dotáhnout až na úroveň B2. 

Cena aplikace 

Základní bezplatná verze aplikace Duolingo umožňuje využívat všechny aktivity pro studium cizího jazyka, ovšem jen do základní úrovně. Pokud máš zájem o pokročilejší lekce jazyků nebo se chceš zbavit reklam, případně mít možnost studovat i offline, dává smysl si zaplatit verzi premium. Cena není nijak strašná – 6,99 USD/měsíc a platit můžeš jen tak dlouho, dokud aplikaci potřebuješ. 

Dostaň svoji angličtinu na vyšší level s English Me

Hledáš vychytanou apku pro svou angličtinu? Zkus aplikaci English Me od autorů známého českého portálu Help for English. Hravě s ní propluješ testy či přijímačkami a snadno pochopíš i to, co ti ve škole dostatečně nevysvětlili.

aplikace English Me

Styl výuky

Nejrozsáhlejší výuková online databáze angličtiny v ČR tě připraví do školy i do praxe. Stačí si jen nastavit úroveň pokročilosti a aplikace se ti plně přizpůsobí. Procvičuj si to, co ti zrovna dělá problémy nebo v čem se toužíš zdokonalit. V pondělí třeba piluj gramatiku, úterý věnuj budování slovní zásoby a zbytek týdne klidně využij k poslechu americké i britské angličtiny. Volba je na tobě. Slovíčka se hravě naučíš díky algoritmu založeném na principu „spaced repetition”. Slovíčko ti apka připomene vždy v tu dobu, kdy je ideální si ho zopakovat.

Cena aplikace

Aplikaci si můžeš vyzkoušet týden zdarma. S průkazem ISIC máš pak 50% slevu na předplatné, takže tě to vyjde na 360 Kč/3 měsíce, 610 Kč/půl roku nebo 995 Kč/rok.

Nauč se myslet v cizím jazyce s aplikací Fluent Forever 

Aplikace Fluent Forever tě naučí cizí jazyk dokonale vnímat. V současnosti v aplikaci najdeš 10 jazyků: nizozemštinu, francouzštinu, němčinu, italštinu, japonštinu, korejštinu, mandarínštinu, portugalštinu, ruštinu a španělštinu. Aplikace je v angličtině, takže je fajn mít její základy. 

 

Styl výuky 

Aplikace Fluent Forever využívá k výuce trochu neobvyklý, ale neméně zábavný přístup, který je založen na trénování schopnosti přemýšlet v daném jazyce. Aplikace obsahuje knihovnu s více než 1 000 lekcemi se zvukem a videem a také komunitu uživatelů, kteří ti s učením mohou pomoci. Nejprve se budeš učit poslouchat a vyslovovat nejběžnější slova, aplikace ti následně bude nabízet úkoly, kde místo překladu uvidíš význam slov pomocí obrázků a videí. Gramatika, ke které se dostaneš posléze, ti pak podle teorie autora aplikace Gabriela Wynera poleze lépe do hlavy. 

Cena aplikace 

Prvních čtrnáct dní je aplikace zdarma, následně stojí 9,99 USD/měsíc. Při volbě ročního předplatného je to 7,99 USD/měsíc. Připlatit si můžeš i konzultace s živým lektorem.  

Učení s rodilými mluvčími v aplikaci HiNative 

Pokud ti nevyhovuje výuka jazyka, kde figuruje cokoliv jako lekce, cíle apod., tak zkus chatovací aplikaci HiNative. Hodí se například, pokud tě zajímají základy cizího jazyka na dovolenou apod. Aplikace momentálně nabízí informace o více než 120 jazycích. 

Styl výuky 

HiNative nenabízí klasická cvičeníčka nebo úkoly. Místo toho ti umožňuje klást otázky o jazyce, který se rozhodneš prozkoumat a dostávat reálné odpovědi od živých rodilých mluvčích. Od nich pak dostáváš zpětnou vazbu na gramatiku i výslovnost, ale i tipy na hovorové fráze atd. Prostě to, co ti učebnice zkrátka nenabídne. A pokud budeš chtít, můžeš se i ty následně posunout do role native speakera a pomáhat ostatním uživatelům poznat svůj vlastní jazyk. 

Cena aplikace 

Většinu otázek o jazyce můžeš pokládat zcela zdarma. Připlatit si ale můžeš za bonusy, jako jsou expresní odpovědi nebo hlasové zprávy, kde se dá řešit i výslovnost. 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.