Zažij prázdniny jinak: jaderná Letní univerzita

studenti v jaderné elektrárně

Chceš proniknout do nejstřeženějších prostor v zemi? Potkat se s předními odborníky na vše kolem jaderné energie? A při tom zažít spoustu legrace a letní zábavy s podobně ulítlými lidmi?

Pokud zní všechny tvoje odpovědi na uvedené otázky „ano“ a studuješ vysokou školu technického směru, je program ČEZ Letní univerzita přesně pro tebe!

Jak by Letní univerzitu popsal David Bruzl, účastník z roku 2022?

Během celé Letní univerzity člověk absolvuje množství přednášek a exkurzí do provozu. Jedná se o fajn kombinaci teorie a praktických ukázek. Program navíc nekončí odpoledne po odjezdu z elektrárny, ale pokračuje se i třeba v Třebíči (pivovar, festival, památky UNESCO, výlety po okolí…). Je vidět, že už to nějaký ten rok pořádají, takže mají program již dostatečně odladěn, aby se člověk nikdy nezačal nudit.

jaderná elektrárna

Letní univerzita je vymazlená, nadupaná dvoutýdenní stáž na českých jaderných elektrárnách. Letošní sezónu zahájí v červenci v Dukovanech, koncem srpna se pak bude pokračovat v Temelíně.

A co že tě čeká? Ve skupině třiceti podobných nadšenců, jako jsi ty, si prolezeš jadernou elektrárnu skrz naskrz a dostaneš se i do částí, které normální smrtelník nikdy neuvidí. Seznámíš se s nejrůznějšími specialisty, kteří ti dovolí nakouknout pod pokličku práce v tomto mýty opředeném oboru. Pokud máš zájem o nějakou konkrétní oblast, udělají maximum pro to, abys potkal/a ty pravé odborníky. A samozřejmě nabídnou ti spoustu zajímavých přednášek.

Ale neboj, je jasné, že k létu patří i relax. Takže se můžeš těšit také na spoustu sportovních akcí, výlety kolmo i loďmo, opékání špekáčků nebo degustace v pivovaru. Obě jaderky jsou navíc obklopené nádhernou přírodou a městy se zajímavou historií.

Mrkni na video, ať ochutnáš atmosféru Letní univerzity.

A pokud tě Letní univerzita nadchne natolik, že se rozhodneš pro kariéru jaderného operátora, v ČEZ jsou připraveni ti v takovém případě dát štědré stipendium. Každopádně budeš mít super prázdninový zážitek – a ani selfie u bazénu ti nebude chybět. Vyfotíš se s tím reaktorovým.

Co na Letní univerzitě nejvíc překvapilo Evu Varmužovou, účastnici z roku 2022?

Nejprve to určitě byl šok při vstupu do strojovny. Na vlastní oči vidět, jak jednotlivé části jsou ve skutečnosti velké. Také musím zmínit přátelský přístup a opravdu velmi dobře zorganizovaný program. Za dva týdny se toho stihne spoustu a při zpětném ohlédnutí nechápu, jak jsme to vše mohli stihnout. Také mě při samotném vstupu do areálu elektrárny překvapila úroveň zabezpečení a množství bezpečnostních opatření při vstupu do různých částí provozu.

Přihlas se do konce dubna!

Další informace najdeš na webu Kdejinde.cz. Buď se rovnou zaregistruj, nebo – pokud ještě váháš – se zeptej na cokoliv, co tě o Letní univerzitě zajímá. Rozmýšlej ale rychle, místa kvapem ubývají. Už se na tebe těší pod chladicími věžemi.

 

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.