V McDonald’s najdou uplatnění i absolventi bez zkušeností

Miroslav Svozílek z McDonald's

Přinášíme ti sérii rozhovorů s personalisty významných firem a organizací, které poskytují zajímavé příležitosti i absolventům. Co mladým lidem nabízejí a co od nich naopak očekávají? Jací absolventi a ze kterých oborů jsou pro ně ti praví? Mají dostatek zájemců nebo je musejí aktivně „lákat“? V dnešním rozhovoru tyto a další otázky zodpoví Miroslav Svozílek, HR Supervisor & Rewards Lead společnosti McDonald’s ČR.

Jak důležité je pro McDonald’s přijímaní absolventů?

Absolventi tvoří velkou skupinu našich zaměstnanců. Velkou výhodou je, že u nás nepožadujeme předchozí zkušenosti. Vše zaměstnance naučíme díky propracovanému systému rozvoje. Prakticky se u nás může absolvent po ukončení základní školy, ve věku minimálně 15 let, ucházet o pracovní místo. Do našich restaurací hledáme zaměstnance provozu, jak do úseku kuchyně, tak i do prostoru, kde se zaměstnanci setkávají se zákazníky. To je místo, kde poskytujeme servis a péči hostům restaurací. Dále poskytujeme pracovní příležitost na pozici barista v našem McCafé.

Je výhodou mít vystudovaný nějaký konkrétní obor?

Do našich restaurací se může přihlásit student z jakéhokoliv oboru. Velkou výhodou je, že vše umíme naše zaměstnance naučit a mohou si zvolit svou vlastní cestu rozvoje. Máme propracovaný systém tréninku pro všechny pozice. Poskytujeme bezplatné vzdělávání hard skills, ale i soft skills.

Co absolventům nabízíte, abyste je zaujali?

Naši zaměstnanci velmi vítají, že mohou jednoduše skloubit práci, školu a své koníčky. Flexibilní pracovní doba a přátelský kolektiv je velkým lákadlem. Dále pak kariérní růst. Každý zaměstnanec může naplňovat své kariérní ambice, stát se trenérem nováčků, specialistou péče o hosty či manažerem provozu. Následně se může posunout dokonce až do pozice vedoucího restaurace či uplatňovat své zkušenosti na centrále McDonald’s. Vše závisí na tom, jaké ambice zaměstnanec má a kolik času chce věnovat svému rozvoji. Vše řešíme na individuálních tzv. Interview, kde o kariérním růstu a plánu hovoříme.

A je vůbec ve vašem oboru potřeba absolventy lákat, nebo máte zájemců z jejich řad dostatek, případně i nadbytek?

V dnešní době je složité najít spolehlivého zaměstnance. Troufám si tvrdit, že všechny firmy s tím mají problém. Nám se nábor daří, i když v některých restauracích stále nové kolegy hledáme. Uchazeči si mohou prohlédnout seznam nabízených pozic na našich kariérních stránkách. Dále pak pravidelně máme náborové kampaně na sociálních sítích, či se pravidelně účastníme pracovních veletrhů nebo spolupracujeme se školami napřímo.

Nabízíte studentům či absolventům nějaký program stáží?

Ano, studentské stáže jsou také důležitou součástí našich nabídek. V drtivé většině se jedná o placené stáže. V současné chvíli máme na centrále stážisty v oddělení Learning & Development a IT. Ke stážím přistupujeme individuálně, abychom pomohli našim zaměstnancům se posunout v jejich vysněném oboru a kariéře. Není tak překvapením, že někteří šikovní stážisti u nás na centrále zůstali na hlavní pracovní poměr.

V jakém rozmezí se pohybují mzdy, které jste schopni absolventům nabídnout?

Na restauracích nabízíme mzdy od 130 Kč za hodinu. Hodně záleží na typu restaurace a úvazku. Jakmile se začnete posunovat v kariéře, roste tím samozřejmě i mzda.

Jaké benefity nabízíte?

Mezi oblíbené benefity patří příspěvek na stravu, slevy na naše produkty a produkty partnerů, finanční odměny a motivační soutěže a také teamové akce (bowling, kino, únikové hry aj.).

Pozorujete v rámci přístupu k práci, kolegům, nadřízeným apod. nějaké rozdíly mezi nedávnými absolventy a staršími kolegy?

Naše zkušenost říká, že nejlepší jsou týmy, které jsou sestavené z několika generací. Tým tak získává svou rozmanitost a zvyšuje se tím efektivita. Není výjimkou, že mladší zaměstnanec je nadřízený staršímu. Zároveň starší dokáže svoje životní zkušenosti předat tomu mladšímu. V tomto vidíme budoucnost a chceme v takovém přístupu pokračovat.

Vzpomenete si na nějaký zajímavý zážitek s absolventem ve vaší firmě?

Takových zážitků je hodně. Každá restaurace by mohla vyprávět hodiny. Pro nás všechny je nejlepším zážitkem, když k nám přijdou čerství absolventi anebo studenti bez předchozích zkušeností a za rok se ucházejí o pozici manažera či už prezentují před ostatními nebo mají na starost určitou oblast. Nebo můžete vidět, jak pomáhají s tréninkem nových zaměstnanců, s prezentacemi, perfektně ovládají pracovní postupy a odpovídají na dotazy méně zkušeným.

Aktuální nabídku pracovních míst v McDonald’s najdeš tady.

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.