Návod pro studenty, jak najít práci pomocí LinkedInu

LinkedIn je profesionální sociální síť, na které je registrováno více jak 500 miliónů profilů. Víš, co to znamená? Spoustu pracovních příležitostí!

Stojí LinkedIn za to?

LinkedIn se stal globálním pomocníkem společností při hledání nového talentu a více než 87 % náborářů jej používá v rámci procesu přijímání zaměstnanců. Pokud se i tak stále ptáš na otázku, jestli potřebuješ LinkedIn, tak odpověď je jednoznačně „ano“. Proč je to tak důležité? Můžeš si najít práci. Očividně…

LinkedIn je skvělým místem pro networking. Můžeš se spojit se svými spolužáky, učiteli, kolegy nebo s lidmi, které jsi potkal na konferenci. Tyto konexe pro tebe mohou být užitečné v rámci tvé budoucí kariéry.

Vybuduješ o sobě „online“ povědomí. A přidáš tak na významu své online vizitce.

Jak si vytvořit profil na LinkedInu, který přitáhne HR manažery?

LinkedIn není žádná věda. Zaměř se na těchto základních 9 věcí:

1.Napiš silný titulek. Je to první věc, kterou lidé uvidí. Máš 120 znaků, které můžeš využít k vyjádření svých profesních aspirací. Napiš něco jako „Student s vyznamenáním na Karlově univerzitě, který se chystá stát právníkem“ nebo „Studentka žurnalistky hledající stáž“.

2.Doplň poutavé shrnutí. Do tří až pěti odstavců napiš, co můžeš nabídnout. Patří sem kvalifikace a schopnosti, ale i motivace. Ber to jako „Elevator Pitch“. Tady najdeš několik užitečných příkladů.

3.Nezapomeň na klíčová slova. Ujisti se, že nadpis, shrnutí a celý profil obsahují klíčová slova. Potřebuješ svůj profil nastavit tak, aby byl na LinkedInu dobře vyhledatelný.

4.Použij profesionální portrét. Vyber jednoduchou fotku, na které se budeš dívat do kamery, ideálně použij pracovní portrét. Tvoje fotka nemusí být nudná, ale měla by z ní vyzařovat profesionalita a sympatičnost.

5.Vyplň celý profil. Tvůj profil se bude zobrazovat o 40 % více, pokud ho budeš mít zcela vyplněný. Co je k tomu potřeba?
– tvoje odvětví a přesná lokace
– tvoje současná pozice (s jejím popisem)
– dvě předcházející pozice
– tvoje vzdělání
– tvoje dovednosti (alespoň 3)
– profilová fotka
– alespoň 50 kontaktů

6.Sdílej všechny relevantní zkušenosti. Zapojení do charit, pracovních nebo studentských konferencí, tvoje pomoc v rámci studentského senátu nebo stáž. Všechno tohle ber jako pracovní zkušenosti.

7.Vyplň studentskou sekci. LinkedIn má sekci vymezenou přímo studentům, ve které můžeš vyplnit předměty, projekty a certifikáty. Tohle všechno pro tebe může být výhodou!

8.Získej doporučení. Můžeš požádat své učitele, lektory, kontakty z dobrovolnické činnosti nebo zaměstnavatele ze stáže. Jako student nemáš zatím přílišnou váhu. Nechej ostatní, ať ti jí dodají.

9.Buď aktivní a viditelný. Spoj se šéfy z různých odvětví, piš a sdílej smysluplné články. Celkem snadné, že?

Poté, co dáš dohromady na LinkedInu svůj profil, je na čase najít si vysněnou stáž, brigádu nebo práci na částečný úvazek.

Pusť se do hledání. Podívej se na LinkedIn Official Blog. Najdeš zde všechny juniorní pozice a stáže sdílené na LinkedInu. Pokud se ti pracovní příspěvek líbí, kontaktuj náboráře pomocí LinkedInu. Hlavně se nestyď! Můžeš také sledovat společnosti, které nabízejí tvoji vysněnou práci. Dozvíš se tak o nových pracovních příležitostech jako první.

Nová práce tě může najít sama. Náboroví manažeři tě můžou sami kontaktovat s pracovní nabídkou i v případě, že novou práci aktivně nehledáš. K tomu ale potřebuješ opravdu dobře vytvořený profil.

Může se zvýšit tvoje šance k získání práce. Většina zaměstnavatelů (více než 70 %) si tě vygoogluje, než ti práci nabídne. Je dost pravděpodobné, že se tvůj LinkedIn profil ve vyhledávání objeví na předních pozicích. Proto si zapamatuj, že dobře vytvořený profil může zaujmout a zvýšit tvoje šance.

Příprava na pohovor. LinkedIn je skvělé místo pro zkoumání profilů společností, ve kterých bys chtěl pracovat. Přečti si poslední příspěvky a zjisti si informace o firemní kultuře a hodnotách. To ti v budoucnu hodně pomůže s přípravou na pracovní pohovor.

Autor
Jakub Srněnský