Jak se připravit na pohovor

Pracovní pohovor trvá asi hodinu. Kromě personalisty se můžete setkat i s manažerem, který zrovna hledá nováčky do týmu. Pokud jste nervózní, nebojte: je to naprosto normální. Nevíte, co vás čeká a možná o sobě i trochu pochybujete. Na některé věci se však dá docela dobře připravit ještě před pohovorem.

3 nejdůležitější pravidla když se chytáš na pohovor

  • 1. Přijďte včas. Firma, která vás pozvala na pohovor, sídlí v Praze ve Vltavské ulici. Vy ale stojíte na stanici metra Vltavská. Obě místa od sebe dělí dobrých 20 minut jízdy MDH. Ups… Naplánujte si cestu na pohovor tak, aby vás nezaskočily žádné komplikace a dojeli jste včas. Na recepci firmy byste se měli hlásit 5 minut před začátkem pohovoru. Nepodceňujte rozsáhlé kancelářské komplexy. Než dorazíte z centrální recepce na firemní, může uplynout i 10 minut!
  • 2. Zjistěte si něco o firmě. „Co víte o naší společnosti?“ Tahle otázka na pohovoru určitě padne – na 99 %. Proto se na ni připravte. Zjistěte si něco o historii firmy, jejích produktech a službách, významných klientech, plánech do budoucna a podobně. Pátrat můžete na webu společnosti nebo jejích profilech na sociálních sítích.
  • 3. Vhodně se oblečte. Určitě jsou firmy, které ocení, když dorazíte v tričku se Sheldonem. Ale i takové, které si to vysvětlí tak, že pohovor neberete vážně. Firemní kultury se hodně liší a někdy je docela kumšt to trefit. Základně se to ale odhadnout dá – jinak přece dorazíte na pohovor do banky a jinak do malého grafického studia. Nemusíte se tedy nutně škrtit v obleku nebo upjatém kostýmku, abyste ukázali, že o práci stojíte. Abyste se na pohovoru cítili dobře, měli byste být oblečeni tak, že jste to pořád vy, ale současně přiměřeně situaci.

Další tipy a triky na pohovor se dozvíte na stránce Kariéra.

Autor
Jakub Srněnský