Jak se (ne)obléct na pohovor

Velkou součástí hledání práce jsou osobní pohovory. Svou šanci na úspěch zvýšíš, pokud uděláš dobrý první dojem. I když to může znít povrchně, názor na protějšek si uděláme během prvních 20 vteřin a zaměřujeme se právě na zevnějšek. Přinášíme ti tedy pár tipů, jak na pohovoru zapůsobit a co naopak může tvého budoucího šéfa odradit.

ISIC HR manažerka radí jak se správně na pohovor připravit

Špinavé oblečení a boty na pohovor nepatří

Vzhled je pro první dojem opravdu důležitý. Dej si proto záležet na tom, jak se oblékneš, a hlavně na tom, aby tvé oblečení bylo čisté. Nezapomeň ani na svou obuv. Není nic horšího, než když na pohovor dorazí kandidát v botách, ve kterých byl předchozí den v lese na houbách nebo rýt brambory. Pokud ti z bot už při příchodu bude odpadávat bahno, opravdu to nebude dobrá vizitka. Ideálně si připrav svůj outfit den předem, ať do něj v den pohovoru jen vklouzneš a nemusíš mít těžkou hlavu s tím, že stojíš u skříně a nevíš co na sebe.

oblečení na pohovor

Nevhodné oblečení

Po špinavém oblečení je tu další past spojená s vhodným oděním. To, že jsou tvoje kapsáče čerstvě vyndané z pračky ještě neznamená, že je to vhodný kousek pro tuto příležitost. Stejně tak u mladých slečen nepůsobí dobře hluboké výstřihy ani krátké sukně. Ideální je, když si zkusíš zjistit, jaký je v dané firmě dress code a podle toho vybereš, co si oblékneš. Pozor si dej i na barvy. V jasně růžové budeš sice víc vidět, ale tvé šance na přijetí to rozhodně nezvýší.
Pánové, pokud si chcete obléct na pohovor oblek, tím z tanečních, u kterého je vám sako malé v ramenou, neoslníte. To platí i v případě, že sáhnete do skříně taťkovi. Ani jeho oblekem ze svatby před 20 lety moc parády nenaděláte. Obecně ale můžeme říct, že košilí a černými džíny nic nezkazíš. Pozor! Košile s havajským vzorem se nepočítá!

Doplňky

Většinu svých doplňků nech radši doma. Výrazné náušnice nebo náramky až po loket velkou službu neudělají. Stejně tak kravatu s dinosaury přenech radši doktoru paleontologie Rossovi. Svou pozornost můžeš zaměřit na hodinky, pásek nebo kabelku či brašnu. Chrastící náramky nebo sluchátka okolo krku, která si zapomeneš před vstupem schovat na pohovor nepatří a zbytečně odvádí pozornost od tvých kvalit.

Účes a vousy

Pozornost věnuj i úpravě nehtů a svému účesu. Nehty měj vždy čisté a zastřižené. U dívek je největší peklo oprýskaný lak. Buď nehty ponech čisté, přetřené jen bezbarvým lakem, nebo zvol jemnou barvu, která nebude mít rušivý efekt stejně jako výrazné doplňky. S mastnými vlasy také moc parády nenaděláš. Nemusíš vymýšlet žádné složité účesy, prostě si vlasy jen umyj a učeš. Moderní jsou teď vousy, i jim věnuj před pohovorem svou pozornost. Zastřihni je a dej jim potřebnou péči.

příprava na pohovor

Parfém

Ano, i takový detail jako je parfém může nadělat pěknou paseku. Na pohovor zvol raději decentní vůni, kterou nanášej střídmě. Mohlo by se totiž stát, že místo dobrého dojmu po tobě zbude v místnosti jen silný parfém, že kterého náboráře akorát rozbolela hlava.
Teď už víš, čemu se vyhnout a čím oslnit. Stále ale platí to, že nejvíce oslníš svými znalostmi a osobností, proto si vždy obleč to, v čem se cítíš dobře a uvolněně, budeš působit přirozeně a nemusíš být nervózní ještě z nepohodlného oblečení nebo bot.

Jak si úspěšně hledat práci se dozvíš v našem podcastu.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.