#13 – Jak porazit anorexii? A je to vůbec možné? Tim a Nikola o tom ví své.

podcast tahák

Když ti do života vstoupí anorexie, stane se ti natolik blízkým přítelem, že rozloučit se s ním a vydat se na cestu života bez ní je téměř nemožné. Tim i Nikola svůj boj vyhráli. I když nyní vedou zcela normální životy a daří se jim mít věci pod kontrolou a věnovat se znovu plnohodnotnému životu, oba tvrdí, že anorektik se své nemoci již nikdy nezbaví. Podobně jako vyléčený alkoholik, musí se i anorektik naučit se svou nemocí žít a mít ji pod kontrolou po zbytek života.

Anorexie je závažné onemocnění, které ohrožuje životy mladých lidí. Každoroční nárůst nových případů se pohybuje kolem 15 %, přičemž recidiva je velmi vysoká i u léčených případů. V roce 2021 se ambulantně a hospitalizací léčilo 5 167 pacientů, což je stále jen zlomek těch, kteří na léčení dorazí. Obvykle je do ordinací přivede již roky trvající problém hladovění, který vyústí závažnými zdravotními komplikacemi. Jak taková nemoc probíhá, jaká je cesta k léčbě a její průběh, a jak se anorektikům žije i po návratu z léčebny, si povídal Tim s Nikolou Kučerovou, která s anorexií roky bojovala. 

Nikola má s anorexií dlouholetou zkušenost provázanou recidivami, které jsou možná i odpovědí na to, proč v České republice neexistuje konkrétní a cílená léčba pro děti do 18 let, která by mohla pomoci zvládnout problém ještě ve věku a době, kdy se nemoc teprve rozjíždí. Specializovaná léčba je totiž k dispozici až od 18 let v jediné léčebně v Praze. Přesto, že je na vysoké úrovni a má skvělé výsledky v porovnání s ostatními evropskými státy, není výsledek léčby vždy trvalý a určité procento pacientů se po čase vrací.

O tom, jak se nemoc začne projevovat, jak s ní mladí lidé bojují, jak se jim žije po dokončení léčby a jak psychicky náročný je celý boj s nemocí nejen pro pacienty, ale i jejich rodinu, si povídal Tim s Nikolou. 

Nalaď si podcast

Rozhovory najdeš na všech hlavních platformách.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.