Nesmrtelný křivák

bunda křivák kožená

Křivák je původně motorkářská bunda, přesto ale nechybí v šatníku většiny žen. Víš, jak ho nosit? Jak se dá kombinovat a jaké barvy mu sluší, ti představíme v tomto článku.

Křivák – módní legenda

Tento drsný módní kousek slaví úspěch už pěknou řádku let. Biker jacket, neboli křivák, byl uveden na trh už v roce 1928. Navržen byl tak, aby poskytoval co největší ochranu proti větru. Křivák pro motorkáře byl tužší, vyztužený kovovými částmi a lépe chránil proti větru, zatímco k běžnému nošení se vyvinul v pohodlnější a lehčí záležitost. Definitivní boom  přišel v padesátých letech 20. století, kdy ho oblékla hvězda amerického filmu Marlon Brando. Oblíbili si ho také John Travolta, Arnold Schwarzenegger nebo Freddie Mercury a punkeři ze Sex Pistols nebo Ramones.

Varianty dnešní Birker Jacket

Dodnes zůstal poměrně krátký střih, typické šikmé zapínání vpředu, výrazné klopy a zipy na rukávech a kapsách. Objevují se i cvočky i typický pásek. Křivák lze koupit jak v klasické variantě černý se stříbrnými cvočky, zipy na rukávech a páskem, tak v decentnějším provedení bez pásku s minimem kovových detailů a zipů nebo bez pásku s vystuženými rameny a zipy na rukávech.

Co ke křiváku obléknout?

Čím drsnější varianta, tím větší kontrast si zaslouží. Neboj se kombinovat s lehounkým hedvábím, sexy krajkou či květinovým vzorem. K delším šatům, overalům nebo volnějším kalhotám či sukni zvol ten nejkratší střih bundičky. K rovným nebo přiléhavým kalhotám či k úzké sukni pak sedne spíš vypasovaná varianta. Černý snese prakticky jakoukoliv barevnou kombinaci včetně modrého denimu.

Křivák v netypických odstínech

Připadá ti křivák v černém provedení příliš tvrďácký? Sáhni pro barevnou variantu. Křivák v hnědé barvě udělá stejně dobrou službu v kombinaci s kalhotami i sukní. Světové módní přehlídky ukázaly, že letošnímu jaru bude vládnout také elegantní bílá, neboj se proto doplnit čistě bílý outfit také o bílý nebo jemně krémový křivák. Překvapivě dobře jde kombinovat také tento křivák v zelené barvě s páskem a tmavými detaily.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.