Alkohol pije devadesát procent studentů. Velká většina jej považuje za neodmyslitelnou součást studentského života

skupina přátel na pivu

Abstinentů se mezi českými zletilými studenty najde jen zhruba 10 procent. Téměř polovina studentů se napije několikrát měsíčně, pětina několikrát týdně a tři procenta prakticky denně. Přes polovinu studentů pilo alkohol už před dosažením plnoletosti. Většinu studentů přivedli k alkoholu spolužáci či kamarádi, některé z nich ale také rodiče či jiní příbuzní. Ukázal to rozsáhlý průzkum mezi 1 671 studenty středních a vysokých škol starších 18 let. Průzkum připravila společnost GTS Alive, která mimo jiné vydává a spravuje studentské průkazy ISIC.

„Průzkum jsme uskutečnili při příležitosti takzvaného Suchého února, tedy osvětové kampaně podporující osobní zkušenost s měsíční abstinenci od alkoholu. Toho se vloni podle výsledků průzkumu úspěšně zúčastnil každý osmý student z těch, kteří jinak alkohol běžně pijí, a letos byl o něj mezi studenty zájem ještě větší,“ řekl ředitel GTS Alive Radek Schich.

Řada studentů v průzkumu alkohol oceňovala jako prostředek k uvolnění zábran při seznamování s novými lidmi či jako cestu k zábavnějšímu večeru s kamarády. Někteří také zmiňovali, že alkohol využívají k uvolnění stresu například při zkouškovém období. Na druhou stranu jsou si mnozí ze studentů evidentně dobře vědomi také jeho negativního vlivu: často zmiňovali například nepříjemné kocoviny, až odpuzující vliv alkoholu na některé kamarády, ale i zkušenost s alkoholiky ve vlastní rodině. Nechyběly ovšem ani stížnosti ohledně vlivu alkoholu na přibývající kilogramy.

Studenti, kteří alkohol nepijí, zmiňovali jako nejčastější důvod abstinence, že jim alkohol nic nepřináší nebo jim nechutná. Někteří také nesnesou pocit, že by v důsledku alkoholu plně nekontrolovali své jednání. Výrazně nadpoloviční skupina abstinentů si ale stěžovala, že na různých akcích pociťují tlak ostatních, aby se alkoholu také napili.

Mladí lidé pijí alkohol nejčastěji s kamarády či spolužáky v hospodě, restauraci či klubu nebo také na koleji či někoho z nich doma. Dost často ale také na rodinných oslavách. Více než deset procent studentů se každý měsíc alespoň jednou opije tak, že jim je druhý den špatně. Tři procenta dokonce každý týden. Většina ale zároveň tvrdí, že by pro ně nebylo těžké představit si svůj život úplně bez alkoholu, a kolem třiceti procent studentů na alkohol vyjadřuje spíše negativní nebo dokonce velmi negativní názor.

Nejvíce studentů – zhruba čtvrtina – za alkohol měsíčně utratí do 500 Kč, pětina pak do 1000 Kč. Najdou se ale i studenti, kteří takto měsíčně utratí dokonce až 2 500 Kč i více, zhruba je to každý desátý. Nejčastěji mladí lidé holdují pivu, hodně také vínu či koktejlům, ovšem přes čtyřicet procent neabstinentů nepohrdne ani čistým tvrdým alkoholem.

Průzkum se uskutečnil mezi českými studenty staršími 18 let na přelomu ledna a února 2023, a to formou online dotazníku. Vzhledem ke zmíněnému zacílení na dospělé studenty se jej zúčastnili hlavně studenti vysokých škol (tři čtvrtiny respondentů), ale také zletilí studenti středních odborných škol, učilišť či gymnázií.

 

 

Výběr z typických odpovědí na otevřenou otázku „Co pozitivního a co negativního přináší alkohol do tvého života?

(odpovědi studentů ponechány v původním znění včetně překlepů a pravopisných chyb)

 

  • Pozitivni – uvolnění, dodává kuráž, negativni – kocovina, každý druhý den je mi špatne ať vypiju cokoliv, občas neznám svoji hranici

  • Alkohol často láme ledy, lépe se díky němu dokážu seznámit s lidmi, co neznám, cítím se více uvolněná, např. na plese.

  • Alkohol má spíše negativní vliv zvláště ve větším množství, ovšem je taky jediná společensky přijatelná droga v České Republice. Studentský život je často těžký, stresující a né vždy se člověk na konci týdne cítí jakože byl zrovna produktivní. Alkohol nám pomáhá upustit páru, ale myslím si, že na světě jsou méně škodlivé látky, které by nám pomohli se uvolnit po náročných zkouškách, většina z nich je samozřejmě v ČR nelegální.

  • Alkohol piji pouze na chuť, když jdeme někam s kamarády nebo na rodinné oslavě k přípitku. Dobře doplňuje některá jídla a uvolní mě. Naopak, když nedodržuji zásady pití, např. nepít na prázdný žaludek atd., tak se cítím strašně unavená. Také nesnáším být v přítomnosti opilých lidí, hlavně když jsou to moji blízcí. Pak se s nimi nedá pořádně komunikovat a ztrácí zábrany.

  • Alkohol si dám občas, někdy uběhne několik měsíců a nedám si nic, někdy 3x-4x do měsíce. Nevidím nic špatného natom si dát něco na party, v restauraci. Ale všeho s mírou. Osobně piju to co mi chutná, takže na chuť a jako součást společenské interakce, za odměnu (po zkouškách, apod. Negativní je vznik závislosti a zdravotní rizika při chronickém pití. Osobně na občasném pití s mírou nevidím nic špatného. Pokud se člověk dokáže i pod vlivem ovládat (není hrubý, agresivní, apod.)

  • Co se pozitivních věcí týká, tak napomáhá uvolnit atmosféru a obecně rozvázat jazyk, a logicky než někoho někam pozvat a pít nealko tak si vždycky lépe pokecám po pár pivech než sklenicích čisté vody. Negativní faktor: Alkohol je dobrý sluha ale zlý pán. Ranní kocovina není nic příjemného a pokud to jde rád se jí vyhnu. Samozřejmě občas alkohol vede ke sporům popřípadě nevhodným řečem či činům které nikdo úplně rád nevyhledává.

  • Díky alkoholu jsem mnohem uvolněnější. Sama se popisuju jako extravertní introvert a mám ráda poznávání nových lidí, ale kvůli mé povaze introverta je pro mě těžší začít komunikaci. S alkoholem je to mnohem snazší a někdy i zcela odbouráno. Ale jsem zásadní odpůrce pití alkoholu doma o samotě. Mám pár takových přátel a jsou to spíše lidé kterých je mi trochu líto. Negativní je jak to leze do peněz ale jsem na tom lépe než jiní, páč máme domácí víno od dědy a jiné drobnosti jako griotku o mamky.

  • Můj otec je alkoholik, takže alkohol přímo nenávidím. Ale když jsem někde s přáteli dám si skleničku.

  • No, vzhledem k regionu, ve kterém žiji, vidím spíše negativní přínosy alkoholu lidem. Lidi se neovládají, neumí se bavit bez něj, a mnohdy po něm sáhnou hned při jakékoliv tragédii či životní překážce. Ovšem pomáhá se lidem uvolnit při těžké atmosféře, a já osobně, ho piju jen pokud vím že jsem v bezpečí blízkých či přátel, a chci si trochu zamotat hlavu. Ovšem vidím spousta alkoholiků různých věkových kategorií v okolí, a to mě těžce odrazuje.

  • Občas není špatné dát si skleničku vína s rodinou nebo kamarády po náročném dni, nebo na oslavě. Uvolní se atmosféra a člověk řekne otevřeně to, co by si jindy nepřipustil. Na druhou stranu, někdy je přílišná upřímnost na škodu a pokud by to člověk s alkoholem přehnal, mohl by udělat něco, čeho by potom litoval a pocit ztráty kontroly je také nepříjemný.

 

Poznámky pro editory:

Společnost GTS Alive s.r.o. v České republice vydává a spravuje studentské průkazy ISIC a žákovské průkazy ISIC Školák (ISIC Scholar), učitelské průkazy ITIC a okrajově i další průkazy. Firma vznikla v srpnu 2000. Jejím předchůdcem byla v Česku společnost GTS International. GTS Alive s.r.o. je součástí mezinárodní skupiny GTS Alive Group, jejíž centrála sídlí v Praze a spadají pod ni pobočky v sedmnácti zemích na čtyřech kontinentech.

GTS Alive prostřednictvím čipového identifikačního systému ISIC PORT také zajišťuje řadě základních a středních škol zabezpečení přístupů do jejich budov a systém elektronické docházky. Společnost mimo jiné zprostředkovává studentům i cestovní nebo úrazové pojištění.

 

Pro další informace kontaktujte:

Jan Šimral, mediální zástupce GTS Alive
Tel.: +420 737 944 370
E-mail: info@jansimral.com

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.