Sportovní aktivity na Ještědu

Vířivé kameny a výhled na Ještěd

Ještěd – nezaměnitelný symbol, dominanta severních Čech a skvělé místo pro aktivní dovolenou po celý rok. Jaké sportovní aktivity tě na Ještědu čekají, jsme zmapovali a sepsali. Tak vyraž!

Ještěd – hory za rohem

Ještěd znáš hlavně díky televiznímu vysílači, který se tyčí na vrcholu. Budova ve tvaru tzv. rotačního hyperboloidu z let 1966–1973 je dílem architekta Karla Hubáčka. Měří téměř 100 m a pyšní se titulem Nejvýznamnější česká stavba 20. století a národní kulturní památka. Dnes v něm sídlí Horský hotel Ještěd. Kromě této podívané však nejvyšší vrchol Ještědsko-kozákovského hřbetu nabízí spoustu zábavy! 

Kudy na Ještěd?

K Ještědu se dostaneš tramvají z centra Liberce. Z Prahy jsi autem za hodinku až nahoře na parkovišti Ještědka. Od třicátých let minulého století na Ještěd jezdila kabinová lanovka. V říjnu minulého roku bohužel došlo k její havárii a lanovka bude mimo provoz dalších tři až pět let. Využít se dá ale také sedačková lanovka Skalka, jejíž dolní stanice je blízko tramvajové zastávky Horní Hanychov a dostaneš se s ní během 5 minut na stanoviště, odkud je to k vrcholu cca půl hodiny pohodovou chůzí po Hřebenové cestě. Nahoru samozřejmě vede i bezpočet pěších cest. Co všechno ještědská krajina nabízí? 

Aktivity na Ještědu v zimě i v létě 

Turistika na Ještědu 

Pěší výšlap na Ještěd můžeš podniknout přímo z Liberce nebo dojet autem na níže položené parkoviště Výpřež, odkud míří na vrchol několik kratších turistických tras a dvě naučné stezky. Odtud se dostaneš třeba na vyhlídku Červený kámen nebo na lesní křižovatku zvanou Semerink. Pokračovat můžeš dál po lesní asfaltce na Pláně pod Ještědem. Tady se dá navštívit Muzeum horské služby. Další oblíbené trasy vedou ke skalním útvarům Vířivé kameny nebo ke skokanským můstkům. 

Z Ještědu na koloběžce Koloběžky u infocentra Ještěd

Přímo z vrcholu Ještědu si můžeš užít adrenalinovou i poklidnou jízdu na koloběžkách k dolní stanici lanovky Skalka. Na koloběžce se dá dojet až do Kryštofova údolí, kde se můžeš kochat výhledem na Ještěd nebo viaduktem jako z Harryho Pottera. Zpátky k parkovišti se vrátíš po známé Svatojakubské cestě. Nebo si můžete jednoduše užít jen sjezd z vrcholu Ještědu k dolní stanici lanové dráhy a tam koloběžku zase vrátit.

Ještěd Bikepark 

Skvěle dostupný a převážně sjezdový bikepark s dlouhou závodní historií nabízí 3 traily různých obtížností. Všechny jsou v těsné blízkosti sedačkové lanovky Skalka, která tě i s koly pohodlně vyveze nahoru. Řádit můžeš přijet na vlastním stroji nebo si tu horské kolo i s helmou můžeš zapůjčit. 

Cyklisté sjíždějící trail v Bikepark Ještěd

Terénní tříkolky na Ještědu Lidé sjíždějí z Ještědu na terénních tříkolkách

Pokud tě láká svištět dolů ze svahu, ale koloběžky nebo kolo jsou na tebe moc velký rock`n roll, tak tyhle tříkolky jsou něco pro tebe. Terénní tříkolky jsou stabilní a robustní, dělané pro sjezdy z kopce a je mnohem menší šance, že někde něco nedobrzdíš nebo nevytočíš. Na cestu navíc nafasuješ helmu, kdyby náhodou. Jízda terénní tříkolkou je zážitek a je relativně bezpečná, vozí se tu i malé děti. Sjíždět můžeš po speciálně připravených trasách i po sjezdovce. Na kopec tě případně vyveze vlek sjezdovky a tříkolku vrátíš dole.  

Resort Golf Club Ještěd 

Pokud nejsou sportovní aktivity, při kterých stoupá adrenalin nic pro tebe, můžeš jít relaxovat třeba na golf. Golf Club Ještěd sídlí v obci Světlá pod Ještědem. Pro příležitostné návštěvníky je tu připraven Adventure Golf, kdy si můžeš hru vyzkoušet, pobavit se a osvojit si základy pravidel. Hřiště se rozkládá ve členitém terénu, který tě nadchne a dělá hru zajímavější. 

Ski areál Ještěd

Lyžařskému areálu Ještěd vévodí sjezdovka Nová Skalka, která se svou délkou 1,5 km a šířkou 45 metrů umožňuje parádní lyžování jak pro sportovně založené lyžaře, tak i pro ty, co si rádi užijí vyklidněné obloučky. Těšit se můžeš i na večerní lyžování. K dispozici je super občerstvení i půjčovna vybavení nebo lyžařská škola. Nezapomeň, že s průkazem ISIC máš i zde slevu na skipasy! 

Až se na Ještědu dostatečně vyřádíš při sportovních aktivitách, určitě ti přijde vhod tip na nejhezčí kavárny v Liberci. 

Foto: skijested.cz  

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.