Jak vybrat vybavení na snowboard?

Dva kamarádi vybavení na snowboarding stojí u svahu s prkny v ruce a smějí se

Chystáš se konečně vyzkoušet snowboarding a vybíráš své první prkno? Nebo už dávno jezdíš a tvůj hardware zasluhuje výměnu? Je fajn mít dopředu zjištěno, jak na snowboarding vybírat to správné vybavení, aby jízda byla bezpečná a komfortní.

Aby se ti na snowboardu jezdilo pohodlně a nehrozil ti úraz, potřebuješ k tomu vybrat nářadí sobě na míru. A to i v případě, že kupuješ nové, dědíš po kámošovi, vybíráš z bazaru nebo si vybavení půjčuješ. Poradíme ti také, v kterých sportovních obchodech můžeš získat slevu s průkazem ISIC.

Výběr snowboardu

Udělej si přehled základních parametrů, podle kterých si vybereš to správné prkno, které bude v souladu s tvým stylem jízdy, schopnostmi i fyzickou dispozicí.

Freeride snowboardista jede dolů ze svahu

Rozměry a pružnost prkna

Délka závisí na výšce jezdce – prkno by ti mělo sahat po bradu +/- 5 cm. Přesnou délku volíš podle tvé hmotnosti a dovedností. Obecně platí, že kratší prkno je lépe ovladatelné, proto jej volí začátečníci, lehčí jezdci nebo freestyleři.

Šířku prkna vybíráš podle velikosti bot, přičemž pata a špička by neměla přesahovat okraj prkna o více než 2 cm. Do velikosti bot EUR 44 se vejdeš do šířky snowboardu standard/normal, pokud máš boty větší, hledej označení prkna wide nebo mid-wide. Příliš široké prkno ale znamená větší dřinu, když ho chceš dostat do oblouku.

Tvrdost/pružnost/flex snowboardu ovlivňuje jeho ovladatelnost. Delší a tvrdší prkna jsou vhodná pro pokročilé a těžší jezdce. Hodí se na agresivnější a rychlou jízdu, carving i freeride, dobře drží stopu i v hlubším sněhu. Kratší a měkčí prkno je lépe ovladatelné v nižších rychlostech, snáze se ním dostaneš do oblouku a umožňuje hravější styl jízdy. Je ideální pro začátečníka, lehčího jezdce nebo freestyle jízdu ve snowparku.

Tvar a prohnutí snowboardu

Prohnutí/profil prkna určuje, jak je prkno v kontaktu s povrchem. Začátečníkovi bude nejvíce vyhovovat rocker, který je mírně zvednutý u patek i hran, takže s ním lépe překonáš nerovnosti. Opačné prohnutí camber je vhodnější pro zkušenější jezdce, snadněji tě podrží při řezání oblouků, zato ale více pocítíš nerovnosti. Tvar prkna flat s téměř nulovým prohnutím zajišťuje stabilitu v každém terénu, největší využití má ve snowparku. Hybridní prohnutí je kombinací camberu a rockeru, díky čemuž se stává univerzálním all-mountain boardem.

Tvar/vykrojení snowboardu může být například directional, kdy špička desky má jiný tvar, popřípadě jinou tvrdost. Je určený pro jízdu jedním směrem a bývá běžný u all-mountain a freeride snowboardů. True twin je symetrický snowboard s vázáním přesně uprostřed. Jezdit s ním můžeš ve výchozím směru i na „switch“, užiješ ho tak hlavně ve freestyle jízdě. Directional twin kombinuje předchozí tvary, přičemž špička je o něco delší než patka. Hodí se pro all-mountain snowboardisty a freestylery, kteří z větší části preferují jízdu na jednu stranu. Asymmetrical disponuje hlubším vykrojením a změkčeným jádrem u pat. Je proto perfektní pro jízdu carvovými oblouky.

Freestyle snowboardista jezdící ve snowparku

Typy snowboardů

All-mountain snowboardy jsou konstruované pro použití na sjezdovce, volném terénu i ve snowparku. Jsou spíš měkčí a bývají tak obvyklou volbou pro nepříliš vyhraněné jezdce nebo začátečníky.

Freeride snowboardy jsou navrženy pro jízdu ve volném terénu v prašanu, případně i na sjezdovce. Jsou tvrdší a mají tvar directional, takže drží dobře směr, ale moc neposlouží ve snowparku. Snowboardy s výraznějšími freeride vlastnostmi bývají označovány jako powder snowboardy.

Freestyle snowboardy jsou primárně určené k trikům ve snowparku. Velká část z nich jsou tzv. twin tipy (jsou svým tvarem symetrické) a bývají širší, což je činí stabilnějšími.

Carving snowboardy se hodí pro agresivnější jízdu na sjezdovce a řezání oblouků ve vyšších rychlostech. Jedná se o tuhá prkna s tvrdým vázáním a botami.

Výběr bot a vázání na snowboard

Pokud pořizuješ kompletní výbavu, je dobré začít výběrem bot. Podle typu snowboardových bot pak volíš vhodné vázání. Boty na snowboard musí padnout jako ulité, protože to ovlivní nejen tvoje pohodlí, ale i ovladatelnost prkna. Na co se zaměřit?

Boty

Velikost je samozřejmě zásadní, proto si boty vyzkoušej v ponožkách, ve kterých budeš opravdu jezdit, nic nesmí tlačit a noha nesmí v botě lítat. Důležitá je i tuhost/tvrdost/flex boty, která určuje míru volnosti v pohybu. Na freestyle jízdu se podobně jako u prkna více hodí boty měkčí. Na jízdu po sjezdovce nebo freeride vhodnější tužší boty, které ti poskytnou větší oporu a vyšší cit pro ovladatelnost.

Zato způsob utahování je hodně individuální věc. Tkaničky ti dovolují si boty utáhnout, jak potřebuješ a bývají levnější. Lankové utahovací systémy – Fast Lace, Speed Lace, Fast Lock či Fast Track nebo patentované utahování kolečkem – Boa, poskytují jednoduchou a rychlou manipulaci i v rukavicích. S některými můžeš utahovat nárt a holeň zvlášť, bývají ale dražší a jejich případný defekt nevyřešíš jednoduše na svahu.

 

Pozornost věnuj také systému stahování u vnitřní boty. Většině jezdců stačí suchý zip, ale lepší fixaci nohy zajistí tkaničky nebo stahovací systémy. Narazit můžeš i na tepelně tvarovatelné botičky, které se přizpůsobí tvé noze.

Vázání

Vázání je důležitým nástrojem, který přenáší sílu z nohou do snowboardu. Při výběru se orientuj podle velikosti a typu boty a ověř si, že spolu ladí. Nejčastější typ vázání je Strap Binding, kdy se bota připevní pomocí pásků s přezkami. Alternativu představují rychloupínací systémy, jako Speed entry rychlozapínací strapy, Step On/In, který najdeš ve variantě s patním nástupem nebo Clicker, u kterých botu připevníš našlápnutím bez nutnosti se ohýbat.

 

Vázání se na trhu pohybují ve 3 obvyklých velikostech, přičemž je potřeba jej seřídit na konkrétní botu. Stejně jako u předchozích, i u vázání zjišťuj tuhost/tvrdost/flex. Škála se zpravidla pohybuje od stiff flex (nejtvrdší), přes mid nebo medium (polotvrdé), až k soft (měkké), často potkáš i stupnici od 1 (soft flex) do10 (stiff flex). Nejoblíbenější variantou vázání je strapové mírné nebo střední tuhosti.

Co pořídit pro bezpečnou jízdu na snowboardu

Lyžování a snowboarding se řadí k rizikovým sportům, přičemž mezi nejvážnějšími následky může být úraz hlavy nebo páteře. Svoje nářadí na snowboarding proto doplň o helmu a páteřák.

Helma

Velikost helmy vybíráš podle obvodu svojí hlavy, který změříš nad obočím. Helma ti na hlavě musí sedět tak, že při zatřepání hlavou nehne ani rozepnutá. Helmy na zimní sporty jsou zateplené, mají krytky uší a na zadní straně několik otvorů pro ventilaci, někdy dokonce uzavíratelných (aktivní regulace ventilace). Kvalitnější helmy je možné dotáhnout v zátylku pomocí systému Boa (již zmíněné kolečko). V některých helmách najdeš i sluchátka pro poslech hudby.

Typ konstrukce najdeš pod pestrými názvy, v zásadě jsou ale tři. Hardshell jsou robustní skořepinové helmy, které vydrží tvrdé nárazy, jsou cenově dostupné, jejich nevýhodou ale může být vysoká hmotnost nebo nízká ventilace. In-Mold přilby disponují vnější pevnější vrstvou a vstřikovaným EPS jádrem, díky čemuž jde o velmi lehkou helmu. Hybridní helma nabízí kombinaci skořepiny na vrchní (nejohroženější) části helmy a vstřikovaný In-Mold skelet po stranách. Výsledkem je odolná, lehká helma vyšší řady s vysokou variabilitou ventilace a maximální ochranou.

Brýle

Kompatibilní s helmou by měly být také brýle. Poskytují ochranu proti větru, sněžení a také UV zářením. Některým nechybí technologie zvyšující kontrast nebo možnost nasazení na dioptrické brýle.

Chránič páteře

Typy chrániče najdeš v běžném provedení s popruhy nebo kombinovaný s vestou, která přilne k tělu a slouží jako tepelná vrstva.

Podle materiálu rozlišujeme chrániče s plastovou skořepinou, které jsou těžší, méně pohodlné, ale více chrání při pádech na ostré hrany. Modernější chrániče se speciální pěnou mají nižší hmotnost a vyšší komfort. Z hlediska ochrany jsou oba materiály srovnatelné. S odvodem potu od těla pomohou funkční materiály na spodní straně chrániče.

Velikost chrániče volíš jako oblečení na škále XS do XXL, přičemž chránič by měl sahat od krčních obratlů po horní část kostrče a musí kopírovat tvar páteře. Mezi tělem a chráničem nesmí vznikat volný prostor. Zohledněny jsou i anatomické rozdíly mezi muži a ženami, takže můžeš vybírat mezi dámskými páteřáky nebo pánskými, vyrábí se ale i unisex modely.

Vybav se na snowboard s ISIC slevou

Veškeré důležité vybavení na snowboard i outfit na sjezdovku můžeš pořizovat ve vybraných e-shopech a prodejnách se slevou ISIC. Svůj průkaz můžeš využít například u Meatfly, Snowboard Zezula, Snowboardel nebo TempleStoreCZ.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.