Jak vybrat paddleboard

Úvodní obrázek-Jak vybrat paddleboard

Projet se po jezeře na lodičce je už pasé, vyber si paddleboard, při kterém zapojíš celé tělo. Jak si vybrat paddleboard ti pomůžu v článku!

Každý z nás asi viděl, jak se na rybníku prohání někdo na velkém prkně s pádlem v ruce. To prkno se jmenuje paddleboard a tento vodní sport si získal celý svět i české rybníky a řeky. Paddleboarding je sport, při kterém si posílíš celé tělo. Je to velmi komplexní sport, protože se ti zpevní záda a posílí nohy i ruce, tomu se i pěkně opálíš. 

Jak vybrat paddleboard 

Váha 

Váha je jednou z klíčových parametrů, podle kterých si paddleboard vybíráme. Možná je důležité se zamyslet nad tím kdo všechno si bude paddleboard půjčovat třeba z rodiny. Tam bych vybíral nosnost paddleboardu podle toho, kdo je nejtěžší. Rozlišujeme paddleboardy do 80 Kg, 100 Kg a přes 100 Kg. Pokud je ale jezdec ve výšce kolem 200 cm, je možné zvolit o váhovou kategorii vyšší. 

Konstrukce

Nafukovací paddleboard má mnoho pozitivních vlastností, skladnost je asi tou největší. Stačí ti ho vyfouknout a hodit na záda a vyrazit k vodě. Též se hodí pro začátečníky, které nafukovací paddleboard take lépe drží při větších vlnách. Nevýhodou z pohledu životnosti je ale také jeho skladování, každý plastový materiál se během let poničí působením tepla a světla. Takže složený paddleboard nechávej na suchém a temném místě čímž prodloužíš jeho životnost. 

Pevný paddleboard je spíše pro větší sportovce a dobrodruhy. Na vodě budeš král, dovolí ti se otočit na místě anebo to rozjet na řece na neuvěřitelnou rychlost. Samozřejmě vydrží prakticky jakékoliv skladování a nehrozí propíchnutí. Bohužel nevýhodou je neskladnost třeba při cestě autem. 

Jak vybrat pádlo 

Pádlo nejspíše dostaneš společně s paddleboardem a díky tomu nákup pádla nebudeš muset řešit. Ale pokud by tě zajímal upgrade je tu dost možností. 

Fixní pádlo – Ty jsou typické pro závodníky, kteří potřebují pořádný odpich a co nejvíce pevné pádlo. Nejsou nastavitelné na různou výšku, ale pokud to myslíš vážně tak bych si vybral svoji velikost a šel do něj.  

Flexibilní pádlo – Už název mluví za vše, skládací konstrukce se hodí pro každého dobrodruha. Bohužel po pár letech hrozí, že se vyviklá a nebude sloužit, jak má.

Hliníkové pádlo – Hliník je lehoučký a začátečníka nebudou bolet ruce při pádlování tak rychle. 

Uhlíková vlákna – Pádla z uhlíkových vláken jsou pevná a neskutečně lehká. Jejich životnost je takřka stoletá. Bohužel cena je mnohonásobně větší než u hliníkové alternativy. 

Paddleboard pro dva 

AQUA MARINA Super Trip Tandem

Pokud chceš mít takzvaný tandemový zážitek z jízdy na vodě, rozhodně stojí za to si vybrat AQUA MARINA Super Trip Tandem. Tento paddleboard dokáže uvést dva dospělé jedince, protože jeho nosnost je 230 kilogramů. Pokud ale jsi sám, tak se tento paddleboard dá použít i na cvičení jógy na hladině. 

Padleboard pro dva

Paddleboard na divokou řeku 

GLADIATOR Elite Touring 12

Tento paddleboard dělá čest svému jménu Gladiátor, budeš se s ním mít možnost poprat na divoké řece. Na divokou řeku je připravený díky trojité zesílené vrstvě Xstrong edge, která ti dovolí projet i vysoce náročným terénem. Je dostatečně tvrdý na rychlou jízdu a připomíná svým profilem právě již zmiňovaný pevný paddleboard. Takže pokud jsi gladiátor vyber si Gladiátora. 

paddleboard

Paddleboard pro každého 

Pokud začínáš a budeš se projíždět po jezeře klidovou rychlostí je rozhodně Aqua Marina DHYANA tvojí volbou. Oproti mnoha jiným paddleboardům je širší a díky tomu dokáže udržet rovnováhu prakticky každý. Až se na paddleboardu budeš cítit stabilně, můžeš vyzkoušet si na vodě zacvičit. Na vodě musíš mnohem více vyvažovat rovnováhu a tím posiluješ střed těla a tím bude cvičení efektivnější. Myslím, že je to dobrý starterpack pro každého. 

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.