5 tipů, jak si bezpečně zacvičit v letních vedrech

zvedání činky

Vysoké letní teploty dávají lidskému organismu pořádně zabrat. A při tréninku to platí dvojnásob. Máme pro tebe tipy, jak si v létě zacvičit a zároveň neohrozit své zdraví. Jak na to?

1. Vhodná doba na trénink

Vyraz cvičit buď brzo ráno či navečer. Teploty jsou příjemnější a sluneční paprsky nejsou tak silné. Můžeš tedy tréninkem nastartovat svůj den nebo se jít protáhnout po pracovních povinnostech.

2. Vyhledávej stinná místa

Pokud trénuješ venku nebo běháš, vol místa, na která nepraží celý den slunce. Vyměň městské rozpálené ulice za lesy a parky, kde je dostatek stínu díky stromům a dalším porostům. Nezapomeň také na ochranný faktor SPF na odkryté části těla.

3. Dodržuj pitný režim

Měj po ruce vždy lahev s vodou a doplňuj tekutiny průběžně po celý den. Minimální množství je kolem 2,5 – 3 litrů a během samotného tréninku vypij alespoň 1 – 1,5 litru.

TIP: Pokud máš problém s dodržováním pitného režimu, pořiď si svou vlastní lahev na pití, která tě bude motivovat k pravidelnému doplňování tekutin.

4. Oblékni na trénink vhodné oblečení

Na pohybové aktivity v posilovně či venku zvol lehké sportovní oblečení z funkčního materiálu. To se postará o udržení optimální tělesné teploty, odvede přebytečný pot od těla a je prodyšné. Na nohy obuj sportovní boty s prodyšným svrškem z lehké síťoviny.

5. Sniž náročnost tréninků

Uber počet opakování, váhy na ose a nepouštěj se do maximálních výkonů. Zkrátka, zmírni intenzitu svých tréninků. Využij vzniklý prostor na rozvoj techniky a regeneraci. Můžeš také zkusit ryze letní aktivity, jako je kolo, brusle či plavání!

Tréninků se v létě nemusíš vzdávat. Zkus místo toho naše tipy! Uvidíš, že tě pohyb bude více bavit a především nebude představovat riziko pro tvé zdraví.

Hledáš komplexní druh pohybu, při kterém můžeš překonávat své hranice? Zkus Cross-Training.

Využij slevu 5 % na vše v e-shopu www.top4fitness.cz s kódem ISICFITNESS5.

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.