Vyhraj nad jarní únavou

Útlum energie vnímá s příchodem teplejšího počasí řada lidí. Ačkoli nejde přímo o nemoc, spousta lidí může během jara pociťovat rozladění rytmu. Pojďme se podívat na pár tipů, díky kterým s jarní únavou lehce zatočí

Zimní měsíce mohou být pro tělo celkem náročné. Nedostatek pohybu, změny počasí a teploty, deficit vitamínů. To vše může mít za následek jarní únavu. Někdo ji pociťuje jen lehce, jiní jsou takzvaně mimo i několik týdnů v kuse. Naštěstí nejde o fatální záležitost a existuje několik způsobů, jak se nepříjemné únavy zbavit.

Načerpej energii

Jarní detox

Vyřaď z jídelníčku těžší jídla, po kterých lidé v zimě často sahají. Máme na mysli třeba bílé pečivo, knedlíky, těstoviny, omáčky. Drž se dále také od alkoholu, velkého množství kávy, slazených a energetických nápojů. Místo toho zakomponuj do stravy čerstvou zeleninu a ovoce, kterými doplníš potřebné vitamíny. Podle Světové zdravotnické organizace by vyvážená dieta měla obsahovat 5 porcí ovoce a zeleniny denně s tím, že jedna porce by měla mít 80 g. Konzumací dostatečného množství můžeš předejít vzniku vážných onemocnění.

Pohyb

Ruku na srdce, kolik nás dokáže vydržet u pravidelného sportování i během zimních měsíců? Tma, mráz a škaredé počasí nepatří mezi ty největší motivátory. Není na tom nic špatného, občas se prostě nedaří a nemusíme se za to stydět, ani na sebe kvůli tomu být příliš přísní. S jarními měsíci je ale dobré navrátit se do aktivního režimu. Ze začátku stačí pár procházek týdně a postupně tělo učit na pravidelný sport. Příliš častá aktivita by mohla mít za následek přetrénování, které únavu může ještě zhoršit.

Pokud nepatříš mezi zapálené sportovce, ale chceš do svého života zařadit pohyb, přečti si další články ze sportovní kategorie. Poradíme ti, jak se opravdu začít hýbat a vysvětlíme, co je dobré vědět, než se pustíš do běhání.

Pitný režim

Naprosto zásadní věc, bez které se neobejdeš. Pitný režim je extrémně důležitý pro správné fungování organismu a dostatek energie. Při nedostatku tekutin může dojít k dehydrataci a nepříjemným zdravotním potížím od bolesti hlavy, malé schopnosti koncentrace přes infekci močových cest až po poruchy ledvin. Každé ráno po probuzení vypij sklenici čisté vody a celý den tekutiny pravidelně doplňuj. Voda je samozřejmě nejlepší, ale pokud ti nechutná, můžeš sáhnout po čaji. Slazeným limonádám se raději vyhni a nezapomeň, že káva odvodňuje. Zapomínáš pít? Stáhni si nějakou apku, která ti pomůže dodržovat pravidelný pitný režim. Zkus třeba Daily Water Tracker nebo Water Reminder. Obě jsou dostupné jak pro iPhone, tak pro Android.

Péče o duševní zdraví

V neposlední řadě se zaměř na duševní hygienu a takzvané self-care rituály. Každý den si vyhraď alespoň půl hodiny, kdy se zklidníš a budeš se věnovat pouze sobě. Tou nejvhodnější dobou bývá ráno, kdy si můžeš v klidu uspořádat myšlenky u prvního šálku kávy, přečíst pár kapitol z oblíbené knihy nebo zacvičit jógu a nastartovat tak den na pozitivní vlně. Nezapomeň si vypnout veškerou technologii, aby tě nic nerušilo. Více tipů najdeš v článku, ve kterém radíme, jak více žít v přítomném okamžiku.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.