Vypěstuj si vlastní oázu chuti: Ovoce a zelenina na balkóně i na koleji!

Máš chuť si pochutnat na čerstvých jahodách, rajčatech nebo bylinkách ze zahrádky? Věř, že můžeš i na malém balkoně nebo parapetu vytvořit vlastní mini zahrádku plnou vitamínů a chuti.

Co se dá pěstovat v pohodlí domova?

Možností je celá řada. Mezi nenáročné plodiny, které zvládneš vypiplat doma i přesto, že jsi začátečník, patří:

  • Bylinky: bazalka, máta, petrželka, pažitka, rozmarýn, tymián… cokoli dle tvé chuti!
  • Zelenina: cherry rajčátka, hrášek, fazolky, ředkvičky, ale i papriky, okurky nebo cuketa
  • Ovoce: jahody, maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, angrešt…
  • Microgreens: řeřicha, rukola, špenát… zkrátka ještě miniaturní rostlinky oblíbené zeleniny, které v sobě jako mladé mají obrovskou koncentraci vitamínů a minerálů

microgreens

Jak začít s domácí mini zahrádkou?

Vyber si vhodné místo

Důležité je, aby místo mělo dostatek sluníčka. Proto je ideální jižní orientovaný balkon nebo parapet, kam víš, že svítí velkou část dne. Můžeš si pořídit i regál a zahrádku orientovat vertikálně, což ušetří místo. Ideální jsou regály, co připomínají schody, aby měly rostlinky dost světla. Ale cool a funkční může být například i paleta.

Pořiď si nádoby

Pro domácí zahrádku jsou vhodné truhlíky, květináče, ale i staré plechovky, PET lahve nebo bedýnky. Jen dej pozor na to, aby nádoby měly drenážní otvory pro odtok přebytečné vody. Když nemají, udělej je vlastnoručně.

pěstování zeleniny a ovoce na balkóně

Kvalitní substrát

Vyplatí se investovat do kvalitního substrátu pro pěstování zeleniny a bylinek. Ale chybu neuděláš, pokud poprosíš mamku nebo ochotné příbuzné s vlastní zahradou, aby ti nabrali hlínu přímo z úrodného záhonku.

Semínka nebo sazeničky

Můžeš si zvolit pěstování ze semínek, ale pro začátečníky je jednodušší začít se sazenicemi. Semínka nebo sazenice bylinek můžeš sehnat v obyčejném supermarketu. Pro sazenice se raději vydej do zahradnictví.

Zálivka a hnojení

Nezapomeň si zjistit, co přesně k životu potřebuje. Námi doporučené plodiny ale v zásadě vystačí s dostatečnou zálivkou a přísunem sluníčka. Co se týče hnojení, připravený substrát již základní živiny obsahuje. Ale mysli na to, že rostliny v malém prostoru v truhlíku živiny jednou spotřebují, tak se vyplatí přihnojit. Využít můžeš speciální přípravek, ale i lógr od kávy nebo si pořídit speciální nádobu s pachovým filtrem pro domácí kompost.

Radost ze sklizně

Jakmile budeš mít za sebou úvodní práci, hoď si nohy nahoru a choď se kochat, jak zahrádka hezky roste. Už brzo si totiž budeš užívat první plody! Nezapomeň, že i malá zahrádka může mít velký dopad na tvé zdraví, psychiku a peněženku.

Tip pro nákup s ISIC

Také v prodejnách Tesco najdeš kromě potravin také sezónní nabídku semínek, náčiní a vychytávek pro domácí i venkovní zahradničení. Využít tam můžeš ISIC slevu 10 %! Neváhej a vyraz, protože sleva platí na celý nákup i nepotravinový sortiment.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.