Pro studenty a žáky z Ukrajiny, kteří jsou v nouzi, vydáváme průkazy ISIC a ISIC Školák zdarma. Více informací najdete zde.
Ми безкоштовно видаємо картки ISIC і ISIC Школяр, всім студентам і школярам України, які знаходяться у скрутній життєвій ситуації. Детальніше за посиланням.

Recept na velikonoční mazanec

velikonoční mazanec

Chuť a vůně, která nás provází už od dětství. Velikonoční mazanec je, stejně jako velikonoční beránek neodmyslitelně spojen s Velikonocemi.

Velikonoce jsou asi nejvýznamnějším křesťanským svátkem, protože je spojen s oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Je také obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara. Určitě stojí za zmínku i významy velikonočních symbolů. Třeba vajíčko je symbolem nového života, protože samo již zárodek obsahuje. Pomlázka má zase ženu „omladit“ – a v některých výkladech se toto slovo odvozuje od „pomlazení“. Proto k vyšlehání muži používají mladé proutí s největším podílem „životní síly“, kterou by tak měli předávat vyšlehané ženě. Odměnou za omlazení jim je vajíčko, prastarý symbol nového života. Zvyky a tradice se v různých oblastech naší země trochu mění.

Velikonoční mazanec z droždí

Ingredience

  • polohrubá pšeničná mouka 250 g
  • hladká mouka na poprášení těsta
  • třtinový cukr 50 g (+ 1 lžíce do kvásku)
  • vanilkový cukr (1/2 sáčku)
  • sůl
  • nastrouhaná citrónová kůra z 1 citronu (nejlépe v bio kvalitě)
  • špetka muškátového květu (nemusí být)
  • čerstvé droždí 21 g (1/2 kostky)
  • mléko (nebo rostlinná alternativa) 100 ml – vlažné
  • rozpuštěné máslo 75 g
  • žloutek 2 ks
  • loupané mandle 25 g
  • vlašské ořechy 20 g
  • rozinky 30 g
  • vejce – 1 ks na potření
  • moučkový cukr (lze vyrobit rozmixováním třtinového cukru)

Postup přípravy

  1. Všechny používané suroviny by měly být v pokojové teplotě, nakynuté těstopřiprav si je alespoň hodinu dopředu.
  2. V míse si smíchej prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citrónovou kůrou a mletým kořením (část mouky si nechej stranou na podsypávání). V mouce vytvoř důlek a do něj nasyp 1 lžíci cukru – na něj nadrob po kouskách celou kostku droždí a zalij vlažným mlékem. Mísu odlož stranou a shora přikryj utěrkou. Nech vzejít kvásek, nemělo by to trvat déle, než 10-15 minut. Mezitím dej do misky rozinky a zalij je rumem.
  3. Do směsi se vzešlým kváskem přidej žloutky, rozinky máčené v rumu, 2/3 sekaných mandlí, nakrájené ořechy a rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracuj – buď vařečkou v míse a poté ještě rukama – nebo použij hnětač s hákovým nástavcem, skvěle ti těsto propojí.
  4. Hotové těsto popraš moukou a dej ho do čisté větší mísy, přikryj ho a nech kynout cca 2 hodiny. V průběhu kynutí ho dvakrát či třikrát krátce promíchej vařečkou, aby se do těsta dostal další vzduch.
  5. Vykynuté těsto ještě jednou zpracuj, utvoř bochánek, přesuň na plech vyložený pečícím papírem a znovu odlož a nech kynout při pokojové teplotě. Poté si předehřej troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C). Poté mazanec pomaž rozmíchaným vejcem, posyp zbylými mandlemi a dej péct.
  6. Prvních 5-10 minut se mazanec peče zprudka, poté zmírni teplotu na 150-160 °C a zvolna dopékej (cca 20 minut). Ke konci pečení můžeš ještě teplotu snížit o 50 stupňů a přikrýt mazanec alobalem nebo pomaštěným papírem – své dílo si tak ochráníš před připálením. Upečený bochánek je na povrchu pěkně hnědo-zlatavý. Před dopečením píchni do středu mazance špejli, pokud se na ni těsto nelepí, dílo je dokonáno.
  7. Upečený mazanec ihned po vytažení z trouby potři rozpuštěným máslem, přesuň ho na drátěnou podložku a nech vychladnout. Těsně před podáváním ho můžeš posypat moučkovým cukrem.

Ať už s velikonočním mazancem nebo bez, přejeme pohodové Velikonoce!

velikonoční dekorace

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.