RECENZE: Tainted Grail: Pád Avalonu

Desková hra Tainted Grail: Pád Avalonu není rozhodně pro slabé povahy. Jedná se o kampaňovou hru zasazenou do trochu pokřiveného světa krále Artuše a keltských mýtů. Na ostrov Avalon padá stín a ochranné menhiry, které mají chránit před temnotou pokřivující čas, prostor a realitu, postupně vyhasínají. Země se pouští do války a lidi sužuje hladomor, nemoci, zvláštní jevy a monstra z temných míst a lesů. Zoufalství dolehlo i na tvoji vesnici, a tak bylo vysláno několik hrdinů do Kamelotu pro pomoc. Válečník, paladin, lučištník a kněžka. Pokud si ale myslíš, že jedním z nich jsi ty, jsi na velkém omylu.

Zažij svět Avalonu

Cesta do Kamelotu byla zákeřná a žádný z hrdinů se nevrátil. Poslední nadějí pro lidstvo jsi nyní ty a tvá parta budižkničemů. Ve hře Tainted Grail totiž nehraješ za hrdinu, ale za vyvrhel, se kterým už nikdo nepočítá. Vybrat si můžeš lidově řečeno z vidláka, kováře, listonošky a vyhoštěného druida.

hra Tainted Grail

Hra tě doslova pohltí

Hra slibuje silný herní zážitek a už při rozbalení tě pohltí. Hned na začátku si vybereš svoji postavu a obdržíš úvodní dopis, který tě zahrne do děje. Poté si už jen vytvoříš jeden z nejpropracovanějších set-upů, který jsi kdy v deskovkách viděl, a můžeš začít. Do destičky postavy si nastavíš základní dovednosti, jako je odvaha, agresivita, empatie, opatrnost, výdrž, zdraví apod. Zároveň ti destička nabídne okénka i pro inventář, do kterého si v průběhu hry ukládáš body pověsti, cennosti, pokrmy, zkušenosti nebo čáry.

TIP: S průkazem ISIC máš na hry Albi 10% slevu.

Součástí hry jsou velice propracované a na dotyk robustní a kvalitní komponenty, na kterých se nešetřilo. Tyto komponenty se při hraní neničí, a tak je možnost si hru zahrát i vícekrát s jinou postavou nebo partou. Hra neobsahuje žádnou stanovenou mapu a je založena na bázi průzkumu. Postupně při svém cestování a bádání odhaluješ jednotlivé kouty světa a lokace zkoumáš. Každá lokace má svůj vlastní příběh, což hře přidává na jedinečné atmosféře a v průběhu hraní se budeš cítit, jako bys byl součástí tohoto smyšleného světa.

Říkáš si, že jsi už podobnou hru hrál/a a postupem času budeš moci odhadnout, co tě čeká a jakou překážku si pro tebe hra připravila? Není tomu tak. Součástí balení je kniha příběhů, která tě provází jednotlivými objevenými lokacemi a scénáři. V některých situacích budeš mít na výběr, jak se zachováš a vlastním rozhodnutím ovlivníš celý příběh. Netočí se ale vše jenom kolem soubojů, které jsou mimo jiné snadné a propracované, ale i diplomatické prvky se ti budou hodit. Nemusí tě tedy překvapit, že po učinění jednoho z rozhodnutí od tebe nepřítel jednoduše uteče a ty si ušetříš své body zdraví.

Závěrečné hodnocení

Celkově hru hodnotím velice kladně, a to hlavně díky neuvěřitelnému příběhu, který mě vtáhl do světa Avalonu bez jakýchkoliv komplikací. Šlo to prostě samo. Abych ale jenom nechválil, i v této hře jsem si našel pár záporů. Skvělý systém rozhodování totiž kazí značný podíl náhody: „Došel jsi k prudké řece, kterou chceš překročit? Hoď kostkou a v případě, že padne 1-2, podařilo se ti řeku překročit. V opačném případě ztrácíš určitý počet bodů a zkušenosti.“ Mezi další negativum patří bohužel i hra ve více hráčích a dlouhé prostoje mezi jednotlivými tahy a hráči.

Klady:

  • Propracovaný a zajímavý příběh
  • Možnost rozhodování a ovlivnění děje
  • Zpracování komponentů a postav
  • Mechanika kampaní a soubojů

Zápory:

  • Podíl náhody
  • Hra ve více než dvou hráčích
Autor
Ostap Ščepnyj